İstanbul Titanic Port Otel’de düzenlenen “Uygulamalı Hipnoz Eğitimi”ne çeşitli illerden 20 diş hekimi katıldı. Bilimsel hipnoz üzerine yıllardır çalışan İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muzaffer Ateş eşliğinde yapılan eğitimde hipnoz ile ilgili teorik bilgilerin yanı sıra uygulamaya da yer verildi. ‘Hipnoz nedir, ne değildir? Trans nedir? Hipnozun zararları var mı? Bilinç ve bilinçaltı nedir? Acaba her şeyi önce Batılılar mı buldu?’ gibi soruların yanıtlandırıldığı eğitimde ayrıca şu konu başlıkları ele alındı: uyku ve hipnozun farkları; görsel, işitsel, dokunsal kişiler; hipnoza yatkınlık testleri, subliminal hipnoz, diş hekimliğinde hipnoz, hipotik fenomenler ve trans devreleri.
Diş hekimliğinde hipnozun tedavi ya da ilaç değil, bir yöntem olduğunu hatırlatan ve hipnoz sayesinde hastanın korkusunun üstesinden gelinerek sakinleştirilip tedavi yapılabileceğini söyleyen Ateş, hekimlerin belli düzeyde, yeterli eğitimi aldıktan sonra hastalarına uygulama yapabileceklerinin altını çizdi.
"Trans oluşturmayla hipnoz aynı şey değil"
Hastaların hipnoz esnasında sırlarını söyleyebileceği korkusunun yanlış olduğunu dile getiren Ateş, “Diş hekimliğinde hipnoz, korku duyan hastaların tedavilerini kolaylaştırmak üzere uygulanan bir yöntem. Hastanın korkularını telkin ile yeniyoruz. Korkunun sebebi bilinse de bilinmese de hipnoz ile bunun üstesinden gelinebilir.” dedi. Ateş, VESTA tarafından organize edilen eğitimde yaptığı sunumu ve uygulamayı şöyle değerlendirdi: “Bugün hipnozun temel kurallarından başlayarak hekimlerimizin ‘hipnoz nedir, ne değildir?’ sorusunun bilincine varmalarını sağlamaya çalıştık; çünkü toplumda hipnoz hakkında çok yanlış düşünceler var. Öncelikle bu yanlış fikirlerin kafadan, bilinçten silinmesi lazım. Bunları anlattık. Sonra da hipnozu nasıl uygulayacaklarını, hipnoz uygularken nelere dikkat edeceklerini, trans oluşturmayla hipnozun aynı şey olmadığını, trans oluşturduktan sonra telkin verirken ne tür cümleler kullanmamız gerektiğini önemle vurguladık. Tabii bunları hemen hayata geçirmek kolay olmuyor. İnsanların alışkanlıkları var. Hipnoz için gerekli sözleri, hipnoz uygulayacak kişilerin kullana kullana bilinçaltına kazıması lazım. Bunlar üzerinde çalıştık. Bunlar hekim arkadaşlarımıza faydalı olacak ve hekim arkadaşlarımız hastalarına tedavilerinde daha fazla yardımcı olacaklar.”
"Hipnoz hayatımızın her alanında var"
Katılımcı hekimlerin kursa ilgilerinden oldukça memnun olduğunu ifade eden Ateş, “Hepimiz her gün yeni şeyler öğreniyoruz. Herkesin deneyimleri, tecrübeleri var. Bunları paylaşmak bazen ilgi çekici oluyor. Bazı vakalar hepimizin dikkatini değiştirebiliyor ve yanlışlarımızı anlamamızı sağlayabiliyor. Bu bakımdan hekimlerimizin geri bildirimleri çok olumlu bir yönde. Bundan sonra hekimlerimizin hipnozu günlük hayatlarında uygulamaya başlayacaklarına inanıyorum. Onlardan alacağımız geri bildirimlerin de çok olumlu olacağını düşünüyorum; çünkü daha önceki kurslarda gerçekten aldığım duyumlarda, hekimlerin bana söylediklerinde çok olumlu fikirler vardı. Hipnozu uygulamaya başladıklarını, böyle bir imkânı onlara tanıdığımız için çok teşekkür ettiklerini bildirenler ve bazı hastalarda, özellikle zor hastalarda başa çıkabildiklerini ifade ediyorlar. Hipnoz, sadece diş hekimliğinde değil, hayatımız her alanında var. Her zaman var. Diş hekimliğinde şimdiye kadar özellikle ülkemizde çok ihmal edilmiş bir konu; ama son yıllarda çalışmalar daha da yoğunlaştı. Bu konuda çalışan çeşitli dernekler, topluluklar, eğitim veren kuruluşlar var. Geleceğinin çok parlak olduğuna inanıyorum. Ayrıca her hekimin mutlaka hipnoz eğitimi alması gerektiğine inanıyorum. Hipnoz uygulamasa bile burada öğreneceği birkaç söz hastalarıyla konuşurken nelere dikkat etmesi gerektiğini ne tür cümleler kullanması gerektiğini öğrenmesi bile -ki bu gizli telkin dediğimiz bu telkin sınıfına girer- onlara çok fayda sağlayacaktır. Hekim arkadaşlarımızın bol bol insanı tanımaya yarayan kitaplar okumasını tavsiye ediyorum. Böylece, bu kitapları okudukça hipnozu daha da iyi anlayacaklar.” şeklinde konuştu.
Eğitimde teorik sunumların ardından uygulamaya geçildi. Prof. Dr. Muzaffer Ateş, hekimlere hipnozun nasıl uygulaması gerektiğini anlattıktan sonra gönüllü hekimlere uygulama yaptı. Ardından katılımcılar ikişerli gruplar halinde birbirlerine hipnoz uygulayarak deneyim kazandı. “Uygulamalı Hipnoz Eğitimi”nin sonunda tüm katılımcılara ‘katılım sertifikası’ verildi.
Betül Doğan
Hipnoza daha önceden biraz merak salmıştım. Eğitime katıldıktan sonra daha fazla merak etmeye başladım. Şimdi hipnoz üzerinde daha fazla durmayı düşünüyorum. Uygulamalı Hipnoz Eğitimi’nde neyi, nerede, nasıl yapabilirim sorularının cevaplarını çok iyi aldım ve daha iyi neyi yapabilirimi öğrendim. Eğitimden sonra hipnoz yapmayı bir kaç sefer denedim, birinde başarılı olamadım; ancak iki tanesinde amacıma ulaştım. Zaten başlangıçta hemen tutturmak zor oluyor. Güzel bir eğitimdi, teşekkürler.
Hilal Özsoy
Hipnoz eğitiminden memnun kaldık. Oradaki arkadaşlarla da konuştuğumuzda herkesin beğendiğini ve grup olarak daha ileri seviye eğitimlere katılmak istediğimizi kararlaştırdık; çünkü bu konu sürdürülebilir bir konu. Sürekli kendimizi geliştirmemiz gerekir. Güzeldi, hatta beklediğimden daha güzeldi. Muzaffer Hoca da güzel anlattı konuları, zaten kendisini okuldan tanıyorum. Eğitimden sonra uygulama fırsatı henüz bulamadım; ama yakın zamanda başlamayı düşünüyorum. Tabii ilk başlarda bunun için seçilen kişinin de uygun biri olması gerekir. Fırsatını bulduğum anda uygulama deneyimi yaşamak istiyorum.
Ali Dinçkayhan
Hipnoz konusu çok detaylı bir alan. Bu eğitimde teorik kısımları öğrendik daha çok, pratik süresi azdı. Onu da bir sonraki eğitimde daha çok uygulama yaparız, diye düşünüyorum. Temel bilgilerle fazla ileri gidemeyiz zaten, geliştirmek lazım. Hipnoz konusunda ilerlemek istiyorum. Okumalarla ve eğitimlerle daha da geliştirmeyi düşünüyorum.
Hatice Hürata
Eğlenceli, güzel ve verimli bir eğitimdi. Hipnoz uygulamaya başlamak için birinci basamak konularla giriş yaptık. Daha sonra uygulamaya geçtik. Eğitimin ardından 5-6 yaş grubundaki çocuklarda deneme yapmaya çalıştım. Ama tabii ilerletmek lazım. Çeşitli kitaplar okuyarak ve ileri basamak eğitimlere katılarak kendimizi daha fazla geliştirmemiz gerekiyor.
Hilal Gülgezen
Eğitimden gayet memnun kaldım, başarılı geçti. Muzaffer Hoca’yı okulumdan tanıyorum, tarzına alışkınım ve anlatım tarzını beğeniyorum. Bu eğitimi de iyi anlattı. Eğitimden sonra sadece bir hastamda uygulama yaptım. Hastamdan kaynaklanan sorun nedeniyle başarılı olamadım; ancak hipnozu öğrenmeyi devam ettireceğim. Kesinlikle faydasının olduğunu düşünüyorum. Zaten bu konu pratiğe dökmeyi, uygulama yapmayı epeyce isteyen bir teknik. Bu alanda ilerlemek istiyorum. İleri teknikleri öğrenmek için eğitimlere katılmaya devam edeceğim.
Emre İriboz
Gayet güzel geçti eşim Gürseli ile birlikte katıldık ve ikimiz de memnun kaldık. Muzaffer Hoca’yla eğitimin ardından iletişim halindeyiz. Şu anlık denemeye, uygulamaya başlamayı düşünmüyoruz. Konu hakkında biraz daha bilgilenip, kitaplar okuyup, ileri eğitimlere katılıp o şekilde uygulamaya başlamayı planlıyoruz. Eğitimin ardından sadece birbirimize uygulama yapmayı denedik; ama birbirimizi iyi tanıdığımız için ne derece başarılı olduk, bilemiyoruz tabii.
Tuna Akdoğan
Muzaffer Bey güzel bir eğitim verdi. Kendisini daha önceden tanıyordum zaten. Bu eğitim de güzel oldu. Teorik kısım, tarihçe biraz uzun tutulmuştu; ancak temel eğitim için yeterli ve güzeldi. Süre nedeniyle pratiği fazla yapamadık belki ama ileri seviyelerde daha fazla uygulama yaparak kendimizi geliştireceğiz.
Haber: Sesil KOCAR