Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurum, reçetesiz ilaç listesini genişletmek için çalışmalara başladı. Sabah’tan Pınar Çelik Nacar’ın aktardığına göre, İlaç ve Eczacılık Başkan Yardımcısı Dr. Hakkı Gürsöz, "Reçetesiz ilaç listesinin genişletilmesi amacıyla bilimsel bir komisyon kurduk. Şu anda ülkemizde yalnızca 50 civarında reçetesiz satılabilecek ilaç var. Bu liste AB ülkelerinde olduğu gibi genişlemeli" dedi.
Bu durum "İlacın markette satışının önü mü açılıyor?" sorusunu akla getirirken Gürsöz, "Etken madde taşıyan tüm ilaçlar yalnızca eczanelerden satılacak" ifadesini kullandı.
Eczacı Kerim Kozan ise, reçetesiz ilaç listesinin genişlemesinin kendileri açısından çok büyük avantaj olduğunu söyledi. "3 liralık ilacı reçeteye yazdırıp ücretsiz alan var. Böylece bürokratik engel de ortadan kalkar" diyen Kozan, bunun aynı zamanda SGK üzerindeki maliyet yükünü de hafifleteceğini kaydetti.
"BİLİNÇSİZ İLAÇ TÜKETİMİ ARTAR" ENDİŞESİ
Reçetesiz ilaç listesi genişletildiğinde bilinçsiz ilaç kullanımının da artacağından endişe eden bakanlık bunun önüne geçmek için de önlem alıyor. Buna göre, bilinçsiz tüketimin önüne geçmek için bilimsel kurul çalışacak. Listeye girecek ilaçlarda doz ayarlaması, fiyat, etken madde dikkate alınacak. Çalışmanın 2017’de netleşmesi planlanıyor. Şu anda reçetesiz ilaç listesinde basit ağrı kesiciler, besin takviyeleri ve vitaminler, cilt kremleri ile bağırsak düzenleyiciler gibi yan etkisi yüksek olmayan ürünler yer alıyor.
OTC PAZARI 10 MİLYARA ÇIKABİLİR
Kurum ödemeleri ilaç firmalarının en çok sıkıntı yaşadığı alan. Normalde piyasada 10 liraya satılan bir ilacı, Türkiye’nin en büyük ilaç alıcısı olduğu ve indirim istediği için kuruma 7-8 liraya vermek zorunda kalan ilaç firmaları son 5 yıldır reçetesiz ilaç yatırımlarını artırıp bu maliyet yükünü tolere etmeye çalışıyor. Son dönemde Merck, İlko, Zadevital, Sandoz gibi firmaların yatırım yaptığı OTC pazarının ise bu hamleyle 5 milyar liradan, kısa sürede 10 milyar liraya ulaşması öngörülüyor.
OTC NEDİR?
Over the counter anlamına gelen ve ‘tezgah üstü’ demek olan OTC, reçetesiz satılabilecek, reçetesiz satıldığında sorun oluşturmayan ilaç grubu için kullanılıyor. Örneğin vitamin hapları bu gruba giriyor.
BAZI ÇEVRELER NEDEN OTC’YE KARŞI?
OTC pazarının genişlemesinin bazı sakıncalar yaratacağını belirten çevreler, bu uygulamanın, bazı ilaç firmalarının ürünlerini reçete kapsamı dışına çıkarak, “Fiyatlarını kendi belirleme, reklam yasağından kurtulma” amacında olduğunu ileri sürüyor.
OTC listesinde olan ilacın parasını devlet ödemiyor, vatandaş cebinden ödemek zorunda kalıyor. Bu ilaçların fiyatları da serbest piyasada belirleniyor. Bazı çevrelerde, firmaların, reçete baskısından kurtulmak için OTC kapsamına geçmeye çalıştıkları, uygulamanın ise ilaçla ilgili sorunları daha da büyütebileceği endişesi hakim.
Kaynak:
ntv.com.tr/saglik