Riskli hastalar doktorsuz mu kalacak?

Doktorlar aleyhine açılan tazminat davaları giderek çoğalırken, doktorlar da kendilerini sigortayla güvence altına alıyor. Ancak uzmanlar bu sistemin gelecekte riskli hastaların doktorsuz kalma gibi bir sorun doğurabileceğine dikkat çekiyor. Sağlık uzmanlarının mesleklerini icra ederken yaptıkları hatalardan sağlığının bozulması ya da ölümü nedeniyle sigortalıya karşı ileri sürülecek tazminat taleplerini dikkate alan hekimler “mesleki sorumluluk sigortası”na yöneldiler. 
Riskli hastalar doktorsuz mu kalacak? Riskli hastalar doktorsuz mu kalacak?
Riskli hastalar doktorsuz mu kalacak?


Doktorlar aleyhine açılan tazminat davaları giderek çoğalırken, doktorlar da kendilerini sigortayla güvence altına alıyor. Ancak uzmanlar bu sistemin gelecekte riskli hastaların doktorsuz kalma gibi bir sorun doğurabileceğine dikkat çekiyor.


 


Sağlık uzmanlarının mesleklerini icra ederken yaptıkları hatalardan ya da mesleğini gerektiği şekilde yerine getirememelerinden ötürü hastanın ruhsal ve bedensel sağlığının bozulması ya da ölümü nedeniyle sigortalıya karşı ileri sürülecek tazminat taleplerini dikkate alan hekimler de halk arasında “doktor sigortası” olarak bilinen “mesleki sorumluluk sigortası”na yöneldiler. 


 


Adana Tabip Odası Başkanı Rıza Mete, Türk Ceza Kanunu’ndaki değişiklikler dolayısıyla özellikle son dönemde hekimlere açılan tazminat davalarda hızlı bir artış yaşandığını söyledi. Mete, sigortacılık hizmetlerindeki gelişmeye paralel olarak hekimlerin de kendilerine korumak adına özel sigorta yaptırdığını vurgulayarak, “Hekimler özellikle tazminat davalarından kendilerini korumak için sigorta uygulamasına yöneliyorlar. Bu sayı her geçen gün artıyor” dedi.


 


Uygulamanın tartışmaya açık bir konu olduğunu vurgulayan Mete, şöyle devam etti: “Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan hekimler, açılan davaların aleyhlerinde sonuçlanması durumunda büyük tazminatlarla karşılaşıyorlar. Bu durumdan korumak isteyen hekim, kendini güvenceye almak için sigorta uygulamasına yöneliyor. Dava süreci çeşitli sorunları da beraberinde getiriyor. Hem hekimlerin performansı olumsuz etkileniyor, hem de güven sarsılıyor. Bu uygulama ile yakın gelecekte bazı riskli hastalar hekimsiz kalabilir.”


 


Mete, konunun zaman zaman suistimal edildiğini öne sürerek hasta veya yakınlarının maddi kazanç elde edilmesini sağlamak amacıyla dava açmaya yönlendirilmesinin son derece yanlış sonuçlar doğurabileceğini ifade etti. Adana ve Osmaniye’de 4 bin 500 hekim bulunduğunu ve bunların 3 bininin odalarına üye olduğunu ifade eden Mete, “güvence amaçlı sigorta yaptıranların sayısı her geçen gün artıyor, Ancak bu alanda mutlaka bakanlığın hekimleri koruyucu bazı değişiklikler gerçekleştirmesi gerekiyor” dedi.


 


AA


Add a comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir