Salgın Sonrası Koruyucu Diş Hekimliği Öne Çıkacak

Prof. Dr. Seçkin Dindar, yarım asra yaklaşan tecrübesiyle 2019 yılında emekli oldu. Kovid-19 pandemisi nedeniyle şu günlerde Amerika’da bulunan Dindar ile emeklilik planlarını ve salgın sonrası diş hekimliğinin nasıl değişeceğini konuştuk.
Salgın Sonrası Koruyucu Diş Hekimliği Öne Çıkacak Salgın Sonrası Koruyucu Diş Hekimliği Öne Çıkacak
Salgın Sonrası Koruyucu Diş Hekimliği Öne Çıkacak

Sayın Seçkin Dindar, okurlarımız için 43 yıllık meslek yaşamınızı sizden dinleyebilir miyiz?

Edirne Uzunköprü’ye bağlı Çöpköy’de 8.08.1954 tarihinde doğmuşum. 1976 yılında İstanbul Üniversitesi Çapa Diş Hekimliği Fakültesi’nden mezun oldum. 1976 yılında Çapa, Diş Hekimliği Fakültesi’nde Diş Hastalıkları ve Tedavisi Kürsüsü’nde asistan, 1985 yılında doçent, 1995 yılında Endodonti Anabilim Dalı’nda profesör oldum. İstanbul Üniversitesi Çocuk Kardiyoloji Anabilim Dalında Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aygün Dindar ile 1979 yılında evlendim.

Reklam

15 Kasım 2019 tarihinde, kendi isteğimle 43 yıl çalıştıktan sonra emekli oldum. Öğrencilik dâhil dünyanın en eski üniversitelerinden biri olan İstanbul Üniversitesi’nde 1971 yılından 2019 yılına kadar 48 sene çalışmak, benim için büyük bir ayrıcalık olmuştur. Diş Hekimliği fakültesinin efsane hocalarından ders almak, sonradan meslektaş ve dost olmak, benim en büyük zenginliğim olmuştur.

Dördüncü sınıf öğrencisi iken Hocam Esen Özalp Durul’un önerisi ile farmakoloji ve immünoloji çalışmaya başladım. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İmmünoloji Laboratuvarı’na gönderildim. 1977 yılında tez hocalarım Prof. Dr. Yılmaz Manisalı ve Prof. Dr. Özdemir İlter‘in desteğiyle, İngiltere Londra Guy’s diş hekimliği immünoloji ve mikrobiyoloji bölümüne gittim. Behçet hastalığı konusunda dünya çapında Prof. Dr. Thomas Lehner ile çalıştım ve “diş çürüklerine karşı aşı” çalışması tezimi tamamladım. Öğrencilik ve asistanlık yıllarında, farmakoloji, mikrobiyoloji ve immünoloji temel eğitimlerinden sonra klinik ağırlıklı çalışmaya başladım.

1989 yılında Türk Endodonti Derneği’nin kuruluş çalışmalarına başladım ve duayen hocamız Prof. Dr. Gündüz Bayırlı öncülüğünde 1990 yılında Türkiye’nin Endodonti Derneği’ni kurduk. Türk Endodonti Derneği (TED), Amerikan Endodonti Derneği’nden 45, Avrupa Endodonti Derneği’nden 25 yıl sonra kurulmuştur. Bu öncü dernekler ve Dünya Endodonti Derneği ile işbirliği başlamıştır. 1990 yılında İstanbul Tarabya Oteli’nde ilk kongremiz yapılmış ve 30 yıl boyunca çok sayıda bilimsel toplantı düzenlenmiştir. Derneğin amblemi ve renkleri, Michigan Üniversitesi amblemi ve renklerinden esinlenerek hazırlanmıştır. Türkiye’de endodonti alanında akademik kariyer yapan herkesin dosyasına mutlaka Türk Endodonti Derneği’nin katkısı olmuştur. Türk Endodonti Derneği üyeliğinden Şubat 2020 olağanüstü kongresinde, bir daha geri dönmemek üzere istifa ettim. Emekli olduktan sonra tüm dernek, vakıf, parti gibi bilimsel, sosyal ve siyasal oluşumları bırakarak, Anemas Inn&Cafe ve Anemas Galeri’yi bir sanat kampüsü ve dünya markası yapmaya odaklandım.

Sorularımızı Amerika’dan yanıtladınız. Orada Kovid-19 ile mücadele nasıl yürütülüyor?

Salgın sırasında Kaliforniya’da kaldım, uçuşlar iptal oldu. Seçimle gelen Vali, bu kriz başlar başlamaz, Başkan Trump ile diyalog kurdu ve tedbirleri eksiksiz uyguladı. Kaliforniya eğitimli bir toplum ve kurallara uyuyor, ilk günden beri insanlar evde kalmaya özen gösterdi. Panik yaratılmadı. Sigortalı kişiler, 99.000 $ altında geliri olanlar 1200 $, çocuklar için 500 $ yardım aldı. İşini kaybedenlere haftada 600 $ yardım yapılıyor. Küçük işletmelere ek destekler çıkartılıyor. Şuana kadar Trump, 3 trilyon $ destek sağladı. Her ne kadar kapitalist bir sistem olsa da Türkiye’den daha güçlü bir sosyal devlet olduklarını gösterdiler. İlk günlerde bir süre maske sıkıntısı çekildi. Ancak alınan tedbirlerle maske ve vantilatör sıkıntısı kalmadı.

Kovid-19 pandemisinden diş hekimliği nasıl etkilenecek?

Dünya tarihinde emsali görülmemiş ekonomik, sosyal ve siyasal sorunlar ile karşılaşacağız. Şimdiden dünyada 160 bin olan açlık ölümleri iki katına çakacak. Ekonomik durgunluk, eğitim ve sağlık hizmetlerini etkileyecek ve geleceğin en önemli sağlık sorunlarının başında psikolojik ve psikosomatik hastalıklar yerleşecek.

Diş hekimi uygulamalarında enfeksiyon kontrolü, maliyet girdilerini artıracak ve gelirler de azaldığı için ekonomik sıkıntılar çıkacak. Maliyet azaltmak için, poliklinik ve hastane hizmetleri ön plana çıkacak ve sosyal kurumlar daha çok gelişecek. Diş Hekimleri daha çok koruyucu diş hekimliği hizmetleri yapacaklar, daha çok kanal tedavileri, daha çok diş tedavileri ve periodontal tedaviler yapacaklar. Acımasız rekabetler nedeniyle implant ve ortodontik tedaviler azalacak ve fiyatlar düşecek. Fakirleşen halk hastaneleri tercih edecek. Tek tek klinik açmak yerine bir araya gelinerek poliklinik veya hastaneler açılacak ve maliyetler düşürülmeye çalışılacak. Pahalı kongreler tarihe karışacak, firmalar ürünlerini kurslarla tanıtmaya çalışacaklar. Eğitim ve öğretim alanında kongrelerden çok sosyal medya ve online eğitim yer alacak. E-Kongreler yaygınlaşacak.

Röportajın tamamını Roots Dergisi’nin 24. sayısından okuyabilirsiniz. Dergi, tüm okurların yararlanabilmesi için ücretsiz olarak okurlara açıldı.

 

Add a comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir