Sertifika Krizinin Çözüleceğine İnanıyoruz

Diş laboratuvarlarındaki yardımcı personellerin sertifikalarının iptal edilmesi yaklaşık 10 bin kişiyi işsiz kalma tehlikesi ile karşı karşıya getirdi. Bu çalışanların işten çıkartılması, laboratuvarlardaki çalışmaların ve dolayısıyla diş tedavilerinin aksamasına neden olabilir. Konuyla ilgili bilgi aldığımız Diş Teknisyenleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Bülent Eroğlu, ilgili kurumlar ile görüşmelerini sürdürdüklerini, sertifika krizinin çözüleceğine inandıklarını söylüyor.
Sertifika Krizinin Çözüleceğine İnanıyoruz Sertifika Krizinin Çözüleceğine İnanıyoruz
Sertifika Krizinin Çözüleceğine İnanıyoruz

Diş laboratuvarlarındaki yardımcı personellerin sertifikaları iptal edildi. Konunun detayını bilmeyenler için daha önce verilen sertifikaların neden iptal edildiği hakkında bilgi alabilir miyiz?

Sertifika Krizinin Çözüleceğine İnanıyoruzDanıştay On Beşinci Dairesi’nin 27/3/2015 tarihli ve E.2013/2535, K.2015/1811 sayılı kararı ile Diş Protez Laboratuvarları Yönetmeliği’nde değişiklik yapılması hakkında yönetmeliğe eklenen Ek Madde 1 ve Ek-4’te yer alan “yardımcı personel” ibaresinin iptaline karar verilmiştir.

Reklam

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun 29.04.2019 tarih ve 66489590-641-E.69330 sayılı yazıları gereği Sağlık Bakanlığı’nın 15. Dairesi’nin 27.03.2015 tarih ve E.2013/2535-K.2015/1811 sayılı kararına karşı açmış olduğu temyiz talebi reddedilmiş ve Danıştay 15. Dairesi’nin vermiş olduğu kararın onandığı tarafımıza bildirilmiştir.

İptal Sebebi: Yönetmelikte belirlenen yardımcı personelin yapabileceği işler bölümü ile alakalı dava konusu yönetmeliğin hazırlık aşamasında, bu personelin yapacağı işlerin niteliğine ve bu işleri yapmaya okur yazar ya da ilkokul mezunu olmanın yeteceğine dair bilimsel görüş alındığına dair dosyada herhangi bir belge sunulmadığı hususu ile iptal edilmiştir.

Dışarıdan bakıldığında Diş Protez Yardımcı Personelliği sertifikası olanlar ile yeni mezun, okullu diş teknisyenleri arasında bir ekmek kavgası var gibi görünüyor. İşin aslı böyle mi? Sizin konuyla ilgili değerlendirmeniz nedir?

Herhangi bir kavganın söz konusu olduğunu düşünmüyorum. Ayrıca bahsi geçen Diş Protez Yardımcı Personelliği sertifikası olanlara laboratuvar açma hakkı verilmezken, okullu diş teknisyenleri Türkiye sınırları hatta bazı sınır dışı ülkelerde, şartları sağlamaları durumunda yönetmeliğe göre istedikleri türden laboratuvar açma yetkisine sahipler. Dolayısıyla herhangi bir ekmek kavgası için ortada sebep yok.

Özetlemek gerekirse; mektepli-alaylı ayrımı birinci derecede öğrenme yöntemi ile ilgilidir. "Mektepli" bilgisini okul ve eğitimden, "alaylı" ise deneyimden alır. Mektepli, çok bilir ama bu bilgileri yaşama geçiremez; alaylının ise daha kolay uygulayabilmesine rağmen bilgisi sınırlıdır. Halbuki bilmenin en üst düzeyi olan "Bilgiyi YANSITABİLME (Bilgelik)" hem mektepli hem de alaylı olmayı gerektirir.

Mektepli alaylıyı cahillikle, alaylı da mektepliyi beceriksizlikle suçlar. Bugün eski anlamıyla kesin bir ayrım yapmak zordur. Ancak, belirli konularda mektepli diğer konularda alaylı tutumlar sergileriz. Hatta aynı alanlarda bile bazen mektepli bazen alaylı rolleri arasında gider geliriz.

İptal edilen sertifikalar kaç kişiyi etkiliyor? Laboratuvarların çalışamaz duruma gelmesi diş tedavilerine nasıl yansır?

Türkiye’de Bakanlık kayıtlarında görünen 5 bin 049 kişi ve kayıtsızları da hesaba katarsak 10 binin üzerinde bu belgeye sahip personel vardı. Bunların hepsinin belgesi maalesef iptal edildi. Şuanda açılan karşı dava sonucu bu personellerin bu iş yerlerinde kurye, muhasebe gibi alanlarda istihdam edilmesine izin veriliyor. Bu durum, kalifiye eleman yetersizliğinden dolayı işlerin yavaşlamasına ve alanında uzmanlaşmış kişilerin işten çıkarılmasıyla piyasada önemli sıkıntılara yol açacaktır.

Federasyon olarak sürecin çözüme kavuşması için nasıl bir yol izliyorsunuz? Süreçle ilgili beklentileriniz ne yönde?

Federasyon olarak sürecin ve konunun muhataplarıyla görüşmelerimizi Ankara Odası, İstanbul Odası ile birlikte sürdürüyoruz. Konunun, yapılacak çalışmalar neticesinde çözüleceğine inanmaktayız. Ayrıca İzmir, İstanbul, Ordu, Samsun ve diğer illerdeki arkadaşlar bireysel davalarını karşı yönde açmış durumdalar.

Röportajın devamında Diş Teknisyenleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Bülent Eroğlu, Diş Laboratuvarları ve Diş Teknisyenleri için çözüm bekleyen diğer konulara değindi. Dental Labor Dergisi’ne abone olmak için burayı tıklayabilirsiniz.

Röportaj: Elvan Genç (VYG)
Dental Labor Dergisi Sayı 35

Add a comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir