UMG Uysal tarafından da desteklenen 5. İstanbul Buluşması’nda implantoloji ile ilgili beş farklı konu konuşuldu. Sabah, Dr. B. Alper Gültekin’in ‘Sinüs liftingde güncel yaklaşımlar’ üzerine sunumuyla başlayan oturumlar Dr. İlker Arslan’ın ‘İmplantüstü protezlerde planlama’ sunumuyla devam etti. Öğleden sonraki programda ise ‘Otojen greftleme’ konusuyla Doç. Dr. Cemil İşler, ‘Atrofik çenelerde rekonstrüksiyon’ konusuyla Dt. Erol Cansız ve ‘Ön bölge implantlarda yumuşak ve sert doku augmentasyonu’ konusuyla Dt. Fatih Vural katılımcı hekimleri bilgilendirdi.
Eğitimin sonunda ise katılımcılar ‘5 uzmana 5 soru’ panelinde bilgilerini pekiştirme imkânı da yakaladı. Vestiyer Yayın Grubu olarak toplantı sonunda röportaj yapma imkanı bulduğumuz Dernek Başkanı Dr. Özkan Bayar’a seminer değerlendirmesini, UDD’nin diş hekimliği alanındaki hedeflerini ve faaliyetlerini sorduk.
Sayın Dr. Özkan Bayar, sizi tanıyabilir miyiz?
1968 yılında Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde doğdum. İlkokulu İzmir’de, ortaokulu Ergani’de, liseyi İstanbul Vefa Poyraz Lisesi’nde okuduktan sonra üniversite eğitimimi de İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde tamamlayıp meslek hayatına atıldım. Halen serbest diş hekimi olarak özel muayenehanemde hizmet vermekteyim.
Uluslararası Dişhekimliği Derneği’nin amaçlarını ve kuruluş aşaması anlatır mısınız?
Uluslararası Dişhekimleri Derneği 22 Kasım 2012 tarihinde İstanbul’da kuruldu. Yedi yıldır Uluslararası Sağlık ve Eğitim Derneği bünyesinde Diş Hekimleri Komitesi olarak faaliyetlerini sürdüren 110 diş hekimi ayrı bir dernek çatısı altında buluştu.
Yıllardır yaptıkları sosyal projeler, akademik faaliyetler, mesleki kurs ve eğitimler, insani yardımları daha koordineli ve profesyonel olarak sürdürmeyi amaçlan diş hekimlerimiz 22 Kasım 2012 Diş Hekimliği Gününde kuruluşumuzu ilan ettik.
Diş hekimi adaylarına da çeşitli yollarla destek oluyorsunuz.
Öğrencilik hayatından meslekte en ileri safhaya kadar her yaş grubundan üyemiz ve gönüllümüz var. Açıkça söylemek gerekirse akademik kadromuz ve 500’e yakın genç hekimden oluşan gönüllülerimiz ile dinamik ve heyecanlı bir yapımız var.
UddStyle futbol turnuvaları, dalış sertifika programları, ‘extreme’ sporlar, rafting, fotoğrafçılık, müzik ve sanat faaliyetleri ve kursları ile dolu dolu bir öğrencilik ve meslek harici sosyallik kazandırıyor. Bunun yanı sıra Türkiye geneli diş hekimliği fakülte dergimiz ‘Studentist’ gönüllü ve genç diş hekimi adaylarımızın yoğun gayret ve fedakârlıklarıyla tüm Türkiye’de öğrencilerimize ulaştırılıyor.
Her fakülteden Studentist öğrenci temsilcisi ile öğrencilerden gelen yazılar ve haberler yayın komisyonu tarafından değerlendiriliyor ve 6 bin dergi, üç ayda bir İngilizce-Türkçe hazırlanarak tüm fakültelere dağıtılıyor.
Özkan Bey, Derneğin “İstanbul Buluşması” çatısı altında beşinci organizasyonunu düzenlediniz. İçeriğini ve katılımcı profilini öğrenebilir miyiz?
Derneğimiz, firmaların imkanlarını hekimlerimiz ve hekim adaylarımıza ulaştırma adına yılda üç kez sempozyum ve büyük katılımlı seminerler düzenliyor. Bir önceki buluşmayı MİS firması sponsorluğunda Prof. Dr. Hakan Özyuvacı ve Prof. Dr. Cüneyt Karabuda’nın sunumuyla 400 hekimle birlikte gerçekleştirdik.
Tam gün ve konu merkezli eğitim ve sunumlarımızın beşincisini, beş uzmanla ‘İmplant Üzerine Her Şey’ konulu bir sempozyumla yaptık. Dr. S. Cemil İşler, Dt. Fatih Vural, Dr. B. Alper Gültekin, Dt. Erol Cansız, Dr. İlker Arslan’ın sunum yaptığı ve program sonunda ‘5 hekime 5 soru’ paneliyle sona eren 5. İstanbul Buluşması, 210 hekimimizin katılımı ve UMG Uysal firmasının sponsorluğunda gerçekleşti.
Bunun dışında ünitimiz, uygulama salonumuz ve eğitim sınıflarımızda her ay fakülte son sınıf öğrencilerine ve yeni mezunlara yönelik 20’li guruplar halinde sertifika programları da düzenlenmektedir.
Birçok faaliyet gerçekleştirdiniz ve halen devam ediyorsunuz. Kulüpleriniz, eğitimleriniz, etkinlikleriniz oluyor. Bu dönem için planladığınız faaliyetlerinizden söz eder misiniz?
İleri cerrahi sempozyumlarından öğrenci seminerlerine, uygulamalı kurslardan bilimsel yayınlara, yetimhane projelerinden uluslararası yardım faaliyetlerine, ÜDS kurslarından DUS hazırlık programlarına, diş hekimliği öğrencilerinin burs temininden barınma ve yurt ihtiyaçlarına, pikniklerden yurt dışı fuar ve gezi organizasyonlarına kadar yüzlerce faaliyeti birkaç yıla sığdırdığımız birlikteliğimizi daha özel bir yapı içinde artırarak devam ettiriyoruz.
Fatih Fındıkzade Kızılelma Caddesi’nde dernek çalışmalarımızı; en güzel şekilde hekimlerimize sunduğumuz kütüphaneleri, restaurant ve kantini, seminer salonları, klinik ve uygulamalı eğitim salonları, spor salonu, moral odaları, bilgisayar ve internet imkânları ile yedi katlı bir merkezde değerli hekimlerimiz ve hekim adaylarımıza faydalı olma çabasındayız.
Üç yıldır yayınlanan Usedent dergimizde bir isim ve logo değişikliği yaparak UDD DENTİST adıyla üç ayda bir İngilizce-Türkçe yayınlıyor ve ücretsiz olarak 10 bin meslektaşımıza ulaştırıyoruz.
Ulusal ve uluslararası arenada, yakın ve uzun vadede neleri hedefliyorsunuz?
101. FDI Kongresi’ne katıldık. Orada çalışmalarımızı yerli yabancı tüm katılımcılarla paylaştık. Yurtdışından gelen akademisyenlerle uzun süredir değişik platformlarda görüşmeler yapıyoruz.
Ulusal planda ilk hedefimiz 2014’te bilimsel bir kongre organize etmek ve her fakültede Studentist Kulüpleri kurulumunu tamamlayıp ulusal bir öğrenci kongresine ev sahipliği yapmak.
İstanbul’da 2011 yılından beri ilköğretim okullarında uyguladığımız ve 57 bin öğrenciye ulaştığımız flourjel uygulamasını daha yaygın bir hale getirmeyi hedefliyoruz.
Sizce, Türk diş hekimliğini yakın gelecekte neler bekliyor?
Yakın veya uzak gelecekte Türkiye’de diş hekimliğinin durumu hakkında bir kehanette bulunmaktan ziyade ‘Dernek olarak şu an neler yapabiliriz?’in gayreti içerisindeyiz. İmkanlarımız ölçüsünde karanlıkta bir mum yakmaya çalışıyoruz. Mesleğimizin saygınlığını politik yaklaşımlarla kirletmek istemiyoruz. Ülkesini, insanını ve mesleğini seven diş hekimleri olarak ümit ederiz ki mesleğimiz açısından daha güzel yarınlar bizi bekliyor olsun.
Son olarak neler söylemek istersiniz?
UDD; meslektaşlarım için, mesleğimiz için kendilerini asla yalnız hissetmeyecekleri sımsıcak bir yuva, bir dost meclisi olarak diş hekimlerini bekliyor.