VESTA’dan bir ilk daha: Gülüş Tasarımında Porselen Lamina Veneerler Eğitimi

VESTA – Vestiyer Akademi, eğitim serilerine ‘Gülüş Tasarımında Porselen Lamina Veneerler Eğitimi’ni de ekledi. İlki 19 – 20 Mayıs tarihlerinde yapılan eğitimi Türkiye’nin protez uzmanlarından Prof. Dr. Yasemin Kulak Özkan verdi. Mock-up (maketleme) yöntemi hakkında bilgilendirmelerin de yapıldığı eğitim sonunda katılımcılar değerlendirmelerde bulunarak memnuniyetlerini dile getirdi.
VESTA’dan bir ilk daha: Gülüş Tasarımında Porselen Lamina Veneerler Eğitimi VESTA’dan bir ilk daha: Gülüş Tasarımında Porselen Lamina Veneerler Eğitimi
VESTA’dan bir ilk daha: Gülüş Tasarımında Porselen Lamina Veneerler Eğitimi

Hastaların estetik talebinin artmasıyla gelişen gülüş tasarımı, beklentilerin karşılanması açısından oldukça önemli. Estetik sorunlar için ideal çözüm önerilerinin başında porselen lamina veneer geliyor. VESTA – Vestiyer Akademi buradan yola çıkarak hekimlere gülüş tasarımı uygulamalarında yardımcı olmak üzere ‘Gülüş Tasarımında Porselen Lamina Veneerler’ eğitiminin ilkini düzenledi.

Türkiye’nin protez konusunda yetkin isimlerinden Prof. Dr. Yasemin Kulak Özkan’ın verdiği eğitim, 19 – 20 Mayıs tarihlerinde İstanbul Ramada Otel’de 21 hekimin katılımıyla yapıldı. Gülüş tasarımında etken faktörlerden porselen lamina veneerler ile ilgili püf noktaların ve önemli detayların aktarıldığı eğitimde katılımcı diş hekimleri, özel modeller üzerinde diş kesimi, ölçü alımı ve laminaların yapıştırılmasını pratiğe dökme fırsatı yakaladı. Eğitimde ayrıca, ülkemizde az sayıda hekimin uyguladığı “mock-up (maketleme) yöntemi” ile ilgili bilgiler de sunuldu.

Reklam

İki tam gün boyunca süren verdiği eğitimde Prof. Dr. Yasemin Kulak Özkan, günümüzde kullanılan tam seramik porselen restorasyonların gelişimi ve kullanılan malzemeler; porselen lamina restorasyonların endikasyon ve kontrendikasyonları; lamina preparasyonu ve diş kesiminden farkları; hangi vakalarda tam seramik kuron, hangi vakalarda lamina veneerler?; preparasyonsuz hazırlanan lamina venerler: Nasıl hazırlanır, her zaman doğru seçim midir?; lamina veneerlerin tahmin edilebilir estetiği: Nasıl sağlanır? Mock-up (maket) yöntemi nedir, nasıl yapılır? Hastada lamina öncesi görünüm, mock-up (maket) yöntemiyle nasıl gerçekleştirilir?; lamina preparasyonu nasıl hazırlanır? Tam seramik restorasyonların kesimi ile oluşan farklılıklar?; retraksiyon ve ölçü alımı; lamina preparasyonundan sonra ölçü alımı. Ölçü alımında nelere dikkat edilmeli? İşimizi kolaylaştıracak olan püf noktaları nelerdir?; lamina restorasyonunda geçicilerin hazırlanması: Direkt yöntem, endirekt yöntem; geçici restorasyonların yapıştırılmasında dikkat edilmesi gereken hususlar?; prova işlemleri; lamina restorasyonların simantasyonu; simantasyon sonrası kontroller ve oklüzal düzenlemeler; klinik takip çalışmaları; görülebilecek komplikasyonlar ve önleme yolları hakkında hekimleri bilgilendirdi. Eğitim sonunda katılımcılara VESTA tarafından ‘Gülüş Tasarımında Porselen Lamina Veneerler’ sertifikaları verildi.

Esen Gül Baştan / İstanbul
Porselen lamina eğitimi hakkındaki görüşlerim tamamen olumlu bir yönde. Güzel teorik bilgilere yer verildi. Pratikte çok uygulayamadığımız, bilmediğimiz teorik kısımlar iyi bir şekilde ele alındı. Konuların anlatımının detaylı bir şekilde olması bizler için daha faydalı oldu. Hastalar, bu uygulamaya çok talep gösteriyorlar. Son günlerde televizyon programlarından görülen lamina uygulamaları aracılığıyla hastaların talepleri bu yönde daha çok arttı. Hastalardan gelen, ‘Kesmeden lamina yapımı başlandı, siz onu uygulamıyor musunuz?’ gibi sorularla karşılaşıyoruz. Buraya asıl geliş amacım da ‘kesmeden de yapılabiliyor mu?’yu öğrenmek. Kesmeden yapabilmek için bu eğitimde küçük detayları, püf noktaları ve işin inceliklerini öğrendik. Verimli bir eğitim oldu.

Ali Alp Sağlam / Isparta
Oldukça yararlı, güzel bir eğitimdi. Bu konuda eksikliklerim vardı ve bu eksikliklerimi tamamlamak amacıyla eğitime katıldım. Yasemin Hoca, konuyu çok güzel anlattığından soru sormaya gerek dahi kalmadı. Gayet iyi bir eğitimdi. Kursla ilgili birkaç vakaya bakmıştım; ancak çeşitli problemler oldu. Laminalarda çabuk düşmeler, kırılmalar gibi sorunlar oldu. Şimdi o tür kompliklasyonları önleme yalonu öğrendim. Laminaya öncelerden soğuk bakıyordum ve yapmıyordum. Şimdi tekrar lamina uygulaması yapmaya karar verdim. Eğitimin bu nedenle çok faydasını gördüm. Uygulamaya en kısa süre içerisinde başlayacağım.

Arzu Alekberova / Azerbaycan
Gülüş tasarımı üzerine yapılan bu eğitimde yenilikler gördük. Henüz laminalara talep çok fazla değil; ancak önümüzdeki günlerde daha fazla rağbet olacağını düşünüyorum. İnsanlar zamanla implant ve laminalarla daha da ilgilenir hale geldi. Önceden ağız ve diş sağlığına, bu kadar ilgi yoktu, problemlerin üzerine bu kadar çok düşülmüyordu. Son zamanlarda ilginin arttığını söyleyebilirim.

Sehla Talisinskaya  / Azerbaycan
İnsanlar artık zamana, çağa ayak uydurmaya çalışıyorlar. 21.asırdayız ve her gün yeni bilgiler, teknolojilerle karşılaşıyoruz. Bu nedenle bilgi sahibi olmak ve okumak; yani insanın kendisini geliştirmesi ve yenilemesi çok önemli bir hale geldi. Diş hekimliğinde de yeni yöntemler ortaya çıkıyor. Buradaki eğitimin çok faydasını gördüm. Katıldığım için çok memnunum. Azerbaycan’da laminaya şu an çok talep yok; ancak kısa sürede bu konuya yoğunlaşılacağını sanıyorum. Talep olsa da olmasa da ben bir doktorum ve güncel gelişmeleri takip etmeliyim, yeni çıkan şeyleri bilmek zorundayım.

Haber: Sesil KOCAR

Add a comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir