Yapay Zeka Tarafından Tasarlanan İlaçta, İnsan Denemeleri Başlıyor

Hemen her sektörü etkileyen yapay zeka, sağlık alanında da değişim sürecini hızlandırıyor. Son olarak biyoteknoloji şirketi Insilico Medicine, tamamen yapay zeka ile tasarlayıp geliştirdiği bir ilaç için insan denemelerine başlanacağını açıkladı.
Yapay Zeka Tarafından Tasarlanan İlaçta, İnsan Denemeleri Başlıyor Yapay Zeka Tarafından Tasarlanan İlaçta, İnsan Denemeleri Başlıyor
Yapay Zeka Tarafından Tasarlanan İlaçta, İnsan Denemeleri Başlıyor

Yapay zekanın gelişimi birçok alanda, oyunun kurallarını değiştiriyor. Son dönemin gözde konusu sohbet botlarının yanı sıra farklı alanlarda pek çok yenilik, yapay zeka uygulamaları ile hayat buluyor. Sadece bir yıl içerisinde yüzlerce kitap sunan yazarlar, yazılı ve görsel içeriklerde harikalar sunan sanatçılar, ya da kedinizin ağrısı olup olmadığını anlamaya yardım eden yeni çalımalar bunlardan bazıları… Elbette etik endişeler, yapay zeka mesleğinizi bitirebilir mi tartışmaları da aynı süratle devam ediyor.

Sağlık alanındaki değişim de bir o kadar hızlı. Son olarak yapay zeka tarafından keşfedilen ve tasarlanan bir ilacın faz 2 çalışmalarına geçilmesi dikkate değer gelişmelerden biri. Financial Times’da yayınlanan haberde, yapay zeka platformlarının ilaç hedeflerini ve ilaca dönüştürülebilen molekülleri hızla belirlemek için çok büyük miktarda veriyi işleyebildiği bilgisine yer veriliyor.

Reklam

INS018_055 adlı bu ilaç, Alex Zhavoronkov tarafından kurulan Insilico Medicine tarafından, kronik akciğer hastalığı idiyopatik pulmoner fibrozu tedavi etmek için geliştiriliyor. Yapay zeka tarafından keşfedilen ilaçların veya onları sunan platformların başarılı olacağının elbette bir garantisi yok.

Haberde Zhavoronkov, Insilico'nun yapay zekasının hedefin karmaşıklığına bağlı olarak klinik öncesi keşifte 2-4 yıl tasarruf sağlayabileceğini aktarıyor: “Klinik geliştirmede çok fazla zaman kazandırmadı, ancak daha iyi kimya ve hedef seçimi nedeniyle bir ilacın başarı olasılığını artırdı”. Insilico ayrıca, tedaviye yanıt verme olasılığı daha yüksek olan hastaları seçmek de için yapay zekayı kullanıyor.

Add a comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir