Dentiss Logo

2024’te Dental Klinik Tasarımları

Dentart Mimarlık Ofisi kurucusu inşaat mühendisi Ferhat Orhan, kliniklerin klinik gibi tasarlanması gerektiğini düşünenlerden. Abartıdan uzak, yalın ve işlevsel… Sektörde 20 yıllık deneyime sahip Orhan, 2024’te klinik kuracaklar ya da yenilenme düşünenler için tavsiyeler verdi.
29.12.2023       12.51.41

Dentart Mimarlık Ofisi olarak ekibiniz ve projelerinizden bahseder misiniz?

Bu sene inşaat ve mimarlık sektöründe 20. yılımızı kutluyoruz. Sektörde büyük sanayi yapıları, konser salonları, konut projeleri, eski eser restorasyonları ile birlikte birçok alanda hizmet vermiş bulunmaktayız.

2014 yılından bu yana dental mimari, hastane ve sağlık sektöründe daha aktif bir şekilde hizmet veriyoruz. Son 10 yılda sağlık sektöründe tamamlanmış 9.000 metrekare üzerinde imalatı gerçekleştirdik. Dental mimari konusunda yaklaşık 10 yıldır bu işte uzmanlaşmış bir ekiple çalışıyorum. Bu etken de hem hekimlerimize hem de teknik bir insan olarak bana güven ve konfor alanı sağlıyor.

Dental mimari projelerde sizi farklı kılan nedir?

Öncelikle mühendisliğin 3E kuralı vardır; ekonomik, estetik ve emniyet. Biz iş ahlakımızı bu üç kural üzerine inşa ettik. Hekimlerimize sürekli belirtiğim bir husus var. Çok konforlu ve şık mekanlar elde etmek için çok büyük meblağlar ödemeye gerek yok. Bu zaten mimarlık ve mühendislik bilimine de aykırı bir durum. Klinikler, hekimlerin ve hastaların kendini güvende ve konforlu hissedebileceği mekanlar olmalı diye düşünüyoruz.

Dental klinik projelerinde süreç nasıl işliyor?

Bir mekânın dental mimariye ve yönetmeliklerine uygun olup olmadığını, hekimlerimiz ile birlikte yerinde bizzat inceliyoruz. Sonrasında hızlı ve yerinde doğru çözümlerle proje ve fiyat teklifimizi, hekimlerimizin isteklerini de dikkate alarak, en geç 7 gün gibi kısa bir sürede teslim ediyoruz. Örneğin yeni yönetmelik sonrası İstanbul’da ön izinle açılan ilk üç kliniğin ikisini biz yaptık. Tasarladığımız ve çizdiğimiz projeler, yönetmeliklere ve proje normlarına uygun şekilde ilgili makamlara sunuluyor ve sorunsuz onay alıyor. Bu da bize ve hekimlerimize zamandan tasarruf sağlıyor. Ortalama 350 metrekare bir kliniği, anahtar teslim olarak tüm tefrişleri ile birlikte 45 iş günü içerisinde, hekimin işletmesine uygun şekilde teslim ediyoruz. Bu işleyiş, hekimlerimizi zaman ve masraf kaybından korumuş oluyor.

Dental mimari alanında en kaliteli malzeme ve alanında uzmanlaşmış ekibimiz ile en uygun fiyat garantisini sunuyoruz. Ayrıca imalatlarımızda hem malzeme hem de işçilik olarak bir yıl ücretsiz değişim garantisi taahhüt ediyoruz. Bu konuda iddialıyız.

Mühendis gözüyle dental kliniklerde gördüğünüz hatalı uygulamalar var mı?

Üzülerek belirtmeliyim ki fazlasıyla mevcut. Hep söylediğim şey şudur: “Klinik, klinik gibi olmalı.” Bu ne demek derseniz, örneğin bir klinikte bar taburesi olmaz. Yeterinden fazla dikey bahçe vs. gibi ürünler kullanılmamalı. Toz tutabilecek, hijyenden uzak ürünler ile klinik yapamazsınız. Görsel olarak birbirleriyle uyumu olmayan dekorlar yan yana getirilerek hastalar ve hekimler için karmaşık bir ortam yaratılıyor. İlk başta bu görsellerle desteklenen tasarımlar hekimlerimize güzel gelse de iş sahada uygulandıktan sonra dekorların kullanışsızlığı ortaya çıkıyor ve nihai kullanıcılar bu durumu düzeltmek istediğinde bile kolay bir değişiklik yapamıyorlar. Bu değişiklikler, tozlu ve meşakkatli olduğu için klinik işlerinin tamamen durması gerekiyor. Bu da hekimlerimiz için zaman ve para kaybı ile strese yol açıyor.

Yeni yıl biraz da yenilenme zamanı. Kliniğinde değişiklik, yenileme düşünen diş hekimlerine neler tavsiye edersiniz?

Ucuz olan şeyler bazen çok pahalıya patlayabilir. Bazen de pahalı olan şeyler çok ucuz bir görünüm sunar. Öncelikle doğru ekibi ve doğru projeyi ayırt etmeliler. Dental mimariye gerçekten hâkim olan, hekimlerin isteklerini göz ardı etmeyen ve bunu projesine taşıyabilen kalifiye insanlarla yol almalılar. Döneminde moda olan materyallerden ziyade, zamansız renkler ve tasarımlar üzerinde yoğunlaşmalılar.

Öncelikle iç mimari trendlerinde yeni bir tasarım ortaya çıktığında hemen bu trendi kliniklerde nasıl uygulayabiliriz diye düşünüyoruz. Bazen bu tasarımları biraz yumuşatmamız gerekebiliyor. Bizler de iç mimaride oluşan gelişmeleri yakından takip edip projelerimizde yer veriyoruz ve bundan mutluluk duyuyoruz. 2024 yılında eklektik tarzlar ön plana çıkacak gibi görünüyor. Ancak eklektik bir tarz yaratayım derken karmaşık bir sonuç elde etmemeliyiz. Kısaca hedefleriniz, uyumsuzların uyumu içinde net bir çizgi oluşturmak olmalı.


YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © 1989-2024, Vestiyer Grup, Tüm Hakları Saklıdır.