“İpuçları ve Öneriler”

“Şekiller ve Renkler” ve  “Analiz” kitaplarının yazarı, ünlü Fransız Diş Teknisyeni Gerald Ubassy’nin üçüncü kitabı olan “İpuçları ve Öneriler” – “Trucs et Astuces”, Haziran 2010 itibariyle Türkiye’de satılmaya başlayacak. Dişhekimliği yayıncılığının lider kuruluşu Vestiyer Yayın Grubu tarafından satılacak kitap, özellikle diş teknisyenleri ve protez uzmanı dişhekimlerinin ilgisini çekecek.
“İpuçları ve Öneriler” “İpuçları ve Öneriler”
“İpuçları ve Öneriler”

“Şekiller ve Renkler” ve  “Analiz” kitaplarının yazarı, ünlü Fransız Diş Teknisyeni Gerald Ubassy’nin üçüncü kitabı olan “İpuçları ve Öneriler” – “Trucs et Astuces”, Haziran 2010 itibariyle Türkiye’de satılmaya başlayacak. Dişhekimliği yayıncılığının lider kuruluşu Vestiyer Yayın Grubu tarafından satılacak kitap, özellikle diş teknisyenleri ve protez uzmanı dişhekimlerinin ilgisini çekecek.

 

Reklam

Kılavuz kitap niteliğinde hazırlanan “İpuçları ve Öneriler”, şu ana kadar dokuz dilde yayımlandı. Günlük laboratuvar pratiğinde başarıyı artıracak 72 soruyu ve bunların çözümlerini bir araya getiren bu önemli çalışma 216 sayfadan oluşuyor. Kitapta konu anlatımları sol sayfada, fotoğraflar ise sağ sayfada bulunuyor. Dört bölümden oluşan eserde dental profesyonellerin işini kolaylaştıracak şekilde seramik restorasyonlar için 72 faydalı teknik detaylı olarak anlatılıyor.

 

Günlük çalışmalarının etkinliğini artırmak için kendi laboratuvarında uyguladığı teknik ve metodu “İpuçları ve Öneriler” kitabında bir araya getiren Gerald Ubassy, yalnızca porselen yığımı üzerine bir kitap yazmaktansa tüm profesyoneller için basit ve yararlı bir eser kaleme almayı tercih ettiğini belirtiyor. Yazara göre, diş teknisyeni veya prostodontistlerin bu sayfalarda bulacağı metod ve önerileri mutlak teknikler olarak değil de, ne tür materyal kullanırlarsa kullansınlar mantıklı uygulamalar için bir rehber olarak kabul etmeleri gerekiyor.

 

Kitabında okuyucuların sadece klinikte uygulanabilecek küçük numaraları ve ipuçlarını değil, aynı zamanda renk kontrolüne dair kendi felsefesinin bir tanımını da bulacaklarını belirten Ubassy, renk, doygunluk ve parlaklık kadar restorasyonlarda ışık absorpsiyonu ve yansımasının nasıl sağlanacağına dair endikasyonların da kitapta  sunulduğunu vurguluyor..

 

Kitapta birçok soruya yanıt veriliyor

 

“İpuçları ve Öneriler”, pek çok sorunun cevaplarının bulunduğu “Renk seçiminde ipuçları ve püf noktaları”, “Porselen yığımı için ipuçları ve püf noktaları”, “formların çalışılması için ipuçları ve püf noktaları” ve “Mikro-formların çalışılmasına dair ipuçları ve püf noktaları” başlıklı dört ana bölümden oluşuyor. Bölümlerde şu konu başlıkları anlatılıyor:

 

1 Bölüm: Renk seçiminde ipuçları ve püf noktaları

Birinci bölüm olan“Renk seçiminde ipuçları ve püf noktaları” kitapta 21-57. sayfalarda yer alıyor. Bu bölümde ilk olarak rengin üç boyutunun tanımlanmasının önemi ve renk seçimi sırasında çevrenin önemi üzerinde duruluyor. Bölümde işlenen bazı konu başlıkları arasında şunlar bulunuyor: “Hızlı bir kişisel renk tespiti nasıl gerçekleştirilir?”, “Hasta ağzında renk tespitinin fotoğrafının elde edilmesi”, “Bir veneerin renginin hasta ağzında test edilmesi”, “Çok soluk dişlerle ilgilenirken rengin tespit edilmesi”, “Insizal tabakayı yeniden çalışmadan parlaklık hafifçe nasıl azaltılır?”, “Dentinin ışık geçirgenliğinin kontrol edilmesi”.

 

2. Bölüm: Porselen yığımı için ipuçları ve püf noktaları

İkinci bölüm, günlük işler sırasında formları çalıştırmak için neden iki renkli kalemin kullanılması gerektiğine dair önemli ayrıntıların açıklanmasıyla başlıyor. Bunun ardından oklüzal yüzeyleri çalışırken kalem kullanımıyla ilgili önemli bilgilere yer veriliyor. “Mum mock-uplar efor sarfetmeden ve deforme etmeden nasıl uzaklaştırılır?” ve “Doğal dişlerin dentin hacmi nasıl vurgulanır?” gibi sorulara cevapların arandığı bu bölümde ilgi çekecek bazı konu başlıkları şunlardır:

 

“Modelasyon sürecinde estetik analize başvurma”, “Opakla kaplanmış altyapının hiç dokunulmadan kaide üzerine yerleştirilmesi, “Kullanıma hazır seramik karışımların önceden ve yeterli miktarlarda hazırlanması”, “Doğru fırınlama ısısının seçilmesi”, “Seramik – diş bağlantısının hassasiyetinin artırılması”, “Porselen yığımı sırasında efektlerin doğru görülmesi”.

 

3. Bölüm: Formların çalışılması için ipuçları ve püf noktaları

Kitabınüçüncü bölümünde dişlerin formunun çalışılması ve gerektiğinde hızlıca düzeltilmesinin anlatıldığı örnek vakalar gösteriliyor: Form geçiş hatlarından yararlanarak dişin eğrilmesi ve dikleştirilmesinin açıklandığı bölümde, implant üstü restorasyonlarda diş merkezinin implanta göre kaydırılmasına ilişkin pratik ipuçları aktarılıyor. İyi bir estetik sonuç için çok uzun kalacak bir anterior diş oluşturmaktan kaçınılmasını anlatan Gerald Ubassy, geçiş açılarından faydalanarak bir dişin genişletilmesi ya da daraltılması için yapılması gerenleri sunuyor. Bu bölümde çözümleri sunulan diğer sorular şunlar: “Iki santral kesici diş yaparken daha kısa diş algısı nasıl yaratılır?”, “Çok fazla yer olsa dahi distal diastema varlığından nasıl kaçınabiliriz?”, “Bir köprüde diastema illüzyonu nasıl yaratılır?”, “Dişlerin çıkış profili nasıl belirlenir?”, “Artikülasyon kağıdı olmadan insizal rehberlik nasıl düzenlenir?”.

 

4. Bölüm: Mikro-formların çalışılmasına dair ipuçları ve püf noktaları

“İpuçları ve Öneriler” kitabının dördüncü ve son bölümünde okuyuculara ilk olarak, dişlerin doğal yapısının nasıl vurgulandığına dair bilgiler aktarılıyor.Diş Teknisyeni GeraldUbassy, doğal dişlerin dokusunun başarılı bir şekilde taklit edilmesinin, hele de çok sayıda çöküntü ve yiv sözkonusu ise her zaman zor olabileceğinin altını çiziyor. Bununla birlikte Ubassy, özellikle gözleri yormamak ve iyi sonuçlar elde etmek için en narin dokuları bile taklit edebilecek pratik bir teknikten yararlanılabileceğini belirtiyor. Bu bölümde öne çıkan konular arasında; vertikal çöküntülerin nasıl yaratılabileceği, dikey çöküntüler ile diş formu arasındaki ilişki, horizontal çöküntülerin oluşturulması, yüzey çatlaklarının oluşturulması, Mine yüzeyinde ince beyaz kalsifikasyon çizgilerinin oluşturulması bulunuyor. 

 

Gerald Ubassy kimdir?

 

Fransa’nın Avignon şehri yakınlarında küçük bir kasabada yaşamaktadır. 1982 yılından bu yana kendi laboratuvarını işletmektedir. İsmi dünyanın en iyi diş teknisyenleri arasında gösterilmektedir. 1986 yılında Fransa’da yapılan yarışmada en iyi kazanan teknisyenler arasında altın madalya ödülü kazandı. Dünyanın pek çok ülkesinden diş teknisyenlerine çşeitli kurslar vermektedir.

Add a comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir