Diş tedavileri sırasında oluşan aerosol, solunum yoluyla bulaşan SARS-CoV-2 açısından önemli bir korkuya neden oluyor. Ohio Eyalet Üniversitesi araştırmacılarının yaptığı yeni bir çalışma, dental aerosollerde SARS-CoV-2 ve diğer mikroorganizmaların kaynaklarına yoğunlaştı.
Journal of Dental Research’de yayınlanan çalışma kapsamında araştırmacılar, bir dizi diş prosedürü sırasında, personelden, ekipmandan ve aerosollerin ulaştığı diğer yüzeylerden örnekler topladı. Araştırmacılar, bu örneklerde tespit edilen organizmaların genetik yapısını analiz ederek, tükürükte değil, sulama araçlarından elde edilen sulu çözeltinin, sıçrayan ve hastaların ağzından çıkan herhangi bir bakteri veya virüsün ana kaynağı olduğunu belirlediler.
Önceki araştırmalar, dental prosedür aerosollerinin tedavi ekibine ve hastanın göğsüne düşme eğiliminde olduğunu ve 11 fit kadar uzağa gidebildiğini gösteriyordu. Ancak çalışmalar, yalnızca bakterilerin var olduğunu buldu, organizmaları nadiren tespit ettiler ve nereden geldiklerini asla belirleyemediler. Tükürük, uzun süredir tahmin edilen kaynaktı.
{reklam}
Yeni çalışmada, asemptomatik hastaların tükürüğünde düşük seviyelerde SARS-CoV-2 virüsü tespit edildiğinde bile, prosedürleri sırasında üretilen aerosoller, koronavirüs belirtisi göstermedi. Makalenin baş yazarı olan periodontoloji profesörü Purnima Kumar, "Dişlerinizi temizlettirmek, COVID-19 enfeksiyonu riskinizi diş hekiminin muayenehanesinden bir bardak su içmekten daha fazla artırmaz" diyor. Profesör, bakterilerin orada olmasına neden olan şeyin tükürük olmadığını belirttikten sonra "Bu virüsün aerosol yoluyla yayıldığı ve diş hekimliği muayenehanesinde konuşma, öksürme veya hapşırma hala yüksek bir hastalık bulaşma riski taşıyabileceği gerçeğini gözden kaçırmamalıyız" diyerek görüşlerini bildiriyor.
Haber: Elvan Genç (VYG)