Oral Kök Hücrelerden Rejeneratif Tıp için Önemli Bulgular

Rejeneratif tedaviler için kök hücreleri anlamak şart. Yirmilik dişlerden alınan iki kök hücre popülasyonunu karşılaştıran bilim insanları, kök hücrelerinin nasıl farklılaştığını inceleyerek önemli bulgulara ulaştı.
Oral Kök Hücrelerden Rejeneratif Tıp için Önemli Bulgular Oral Kök Hücrelerden Rejeneratif Tıp için Önemli Bulgular
Oral Kök Hücrelerden Rejeneratif Tıp için Önemli Bulgular

ADA Forsyth Enstitüsü ve Kuzey Carolina Üniversitesi'nden araştırmacılardan oluşan bir ekip, Journal of Dental Research'te yayınlanan çalışmalarında kök hücrelerin genomu ve farklılaşmalarına odaklandı. Çalışmada, dental pulpa kök hücreleri ve periodontal ligaman başarılı bir şekilde haritalandırılarak, aralarındaki farklılıklar incelendi.

ADA Forsyth Enstitüsü’nden Prof. Dr. Alpdoğan Kantarcı, çalışmanın amacını "Diş pulpası ve periodontal ligaman kök hücrelerinin her ikisi de vücutta herhangi bir hücre tipine dönüşme potansiyeline sahiptir. Diğer hücre tiplerine farklılaşma kapasitelerini keşfetmek istedik" diye açıklıyor.

Ekip, her iki kök hücre tipinin de yedi farklı gen kümesine sahip olduğunu ve farklı gen kategorilerinin farklılaşma sürecindeki farklı aşamaları yansıttığını keşfetti. İki kök hücre tipi karşılaştırıldığında bu gen kümelerinden dördü benzerdi. Kümelerden üçü ise farklıydı.

Advertisement

Dr. Kantarcı, "Diş pulpası ve periodontal ligaman kök hücrelerinin spesifik genetik bileşimi ve farklılaşma mekanizmaları hakkındaki bu yeni bilgi, rejeneratif tıpta yeni bir çalışma dönemi yaratacaktır. Bu çalışmadan önce insanlar kök hücrelerin ya birbirine çok benzer ya da çok farklı olduğuna inanıyorlardı. Artık, daha etkili ve hedefe yönelik rejeneratif tedaviler oluşturmak için bu kök hücrelerin belirli özelliklerini kullanmanın büyük potansiyelini görmek için yeterli bilgiye sahibiz" dedi.

Add a comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Advertisement