‘Türkiyede ortodonti alanında yapılacak çok iş var’ 1986 yılından itibaren faaliyetlerini sürdüren iki kardeş firma olan Medikodental ve Ortodent, ABD ve Almanyadan beş farklı firmanın Türkiye distribütörlüğünü yapıyor. Sadece ortodonti ürünleri ithal eden firmalar, ürünlerini başta ortodontistler olmak üzere, üniversitelerin ortodonti kliniklerine, hastanelerdeki ortodonti bölümlerine ve ortodonti teknisyenlerine pazarlıyor. Kurulduğu tarihten itibaren ortodontistlere yönelik olarak çeşitli kurslar düzenlediklerini söyleyen Medikodental ve Ortodentin Sahibi Tayfun Ateş, insanların bilinçlendirilmesiyle ortodontinin daha da yaygınlaşacağına inanıyor.
Sayın Ateş kısaca sizi tanıya bilir miyiz?
İstanbul Erkek Lisesi mezunuyum. Ardından İstanbul Teknik Üniversitesi Metalurji Fakültesini bitirdim. Eğitim hayatıma bir süre Almanyada devam ettim. 1986 yılından beri ortodonti sektöründe bulunuyorum. Ayrıca bilgisayar ve inşaat ile ilgili iki şirketin ortağıyım. Evli ve iki çocuk babasıyım.
Medikodental ve Ortodent adında iki firmamız var. Sadece ortodonti ürünlerinin ithalatını ve pazarlamasını yapıyoruz. Merkezimiz İstanbulda, Ankara ve İzmirde şubelerimiz bulunuyor. Şubelerle birlikte 14 kişilik bir ekibimiz var. Beş farklı firmanın Türkiye distribütörlüğünü yapıyoruz. Bunlardan üç tanesi Amerikan, ikisi ise Alman firması. Ortodent, Alman Forestadentin distribütörü. Medikodental ise, Ormco, Ortho Organizers, TP ve Scheu Dentalin temsilciliğini yapıyor. Bunun yanında spesifik ortodonti ürünü üreten yaklaşık 10 firmanın ürünlerini pazarlıyoruz. Getirdiğimiz ürünleri başta ortodontistler olmak üzere, üniversitelerin ortodonti kliniklerine, hastanelerdeki ortodonti bölümlerine ve ortodonti teknisyenlerine pazarlıyoruz. Yurt genelinde bayi olarak 20 firmayla çalışıyoruz. Genellikle İstanbul, Ankara ve İzmirde ürünlerimizi kendimiz satıyoruz. Ortodontide kullanılan tüm malzemeler eksiksiz olarak portföyümüzde yer alıyor. Çünkü bir firma eğer ortodontiyle ilgili ürünler satıyorsa Adan Zye her şeyi kataloğunda bulundurmak zorundadır. Forestadent, Ormco ve Ortho Organizers ortodontiyle ilgili bütün unsurları bünyelerinde bulunduruyorlar. Bunlar arasında fiyat, kalite ve teknik özellikleri bakımından farklılıklar olabilir.
Firma olarak ortodontistlere ve çalışanlarınıza yönelik olarak eğitim çalışmaları yapıyor musunuz?
Kongre ve fuarlara ne oranda katılıyorsunuz?
Kongre ve fuarlara büyük önem veriyoruz. Türk Ortodonti Derneği ve TDB kongrelerine katılıyoruz. Bu yıl Haziran ayı sonundaki TDB 100. Yıl Kongresine, Ekim ayında gerçekleştirilecek 11. Uluslar arası Türk Ortodonti Derneği Kongresinde yerimizi alacağız. Ayrıca yine Türk Ortodonti Derneğinin 21-22 Mart 2008 tarihlerinde Ispartada gerçekleştireceği 2. Bölgesel Bilimsel Toplantısına katılacağız.
Türkiyede ortodontinin geldiği noktayı değerlendirir misiniz?
Ülkemizde ortodontinin içinde bulunduğu duruma baktığımızda gelişmiş Avrupa ülkelerinin gerisinde olduğunu söylememiz gerekiyor. Çünkü ortodonti tedavisine genel olarak anne-babalar karar veriyorlar. Maalesef ortodontinin ne anlama geldiğini birçok kişi bilmiyor. Aileler dişlerinde çapraşıklık olan çocuklarını genellikle en yakınlarındaki dişhekimine götürüyorlar. Hekim aileyi iki farklı şekilde yönlendirebiliyor. Bunlardan birincisinde hekim tedaviyi kendisi yapmaya çalışıyor. Aile de buna rıza gösteriyor. Maalesef ortodontiste gidilmeden tedavi başlıyor. Diğer yönlendirme de ise bilinçli bir şekilde dişhekimi aileyi bir ortodontiste yönlendiriyor. İnsanımız sabırsız olduğundan uzun süreli tedavilerden pek hoşlanmıyor. Bu, Türk insanının gerçeği. Dolayısıyla insanlarımızın bilinçlendirilmesi gerekiyor. Bu noktada firmalara da büyük sorumluluk düşüyor. Gerek görsel gerekse yazılı medya araçlarında bu konuya değinilebilir. Örneğin dizi filmlerde, reklamlarda oynayanların ağızlarına braketler takılabilir. Ülkemizdeki ortodontist sayısı yaklaşık bin civarında. Sınırlı olmakla birlikte bu sayı her yıl yükseliyor.
2008 yılından beklentileriniz ve hedeflerimiz neler olacak?
Genel Türkiye ekonomisine baktığımızda bir durgunluğun yaşanacağına inanıyorum. Farklı sektörlerle de iştigal ettiğimden bunun kaçınılmaz olduğunu görüyorum. Dişhekimliği açısından değerlendirmek gerekirse sağlık elbette ki Türkiye için önemli bir sektör. Durağanlıktan en az oranda etkileneceğini düşünüyorum. Firmamız açısından ise başlıca hedefimiz büyümeyi sürdürmek. Belki kar marjımız geçtiğimiz yıla göre biraz azalacak ama iş hacmimizin artmasını bekliyorum. Yani 2008 zor bir yıl olacak, ama daha fazla çalışarak üstesinden gelmeye çalışacağız.
2008in ilk aylarında Türk ortodontist ve dişhekimleriyle buluşacak Ortho Dergisi için neler söylemek istersiniz?
Ortodonti alanında yeni bir yayına ihtiyaç vardı. Özellikle ortodontistlerin ilgisini çekecek bir dergi olabilmesi için birinci sayı büyük önem taşıyor. Yeniliklerden bahseden, taze bilgileri ve ortodontistlerden haberleri aktaran bir içeriğinin olması durumunda Orthonun çok sevileceği kanaatindeyim.