Araba Sevdalısı için 1957 Chevrolet Neyse, Lazer de Benim için O

Verdiği ileri seviye lazer eğitimleri ve bu alandaki deneyimi ile tanınan Diş Hekimi Zafer Kazak, lazer teknolojisi ile 2003 yılında tanıştı. Lazerlerin, mesleğini her geçen gün daha çok sevmesine katkı sağladığını anlatan Zafer Kazak, bu duyguyu, bir çocuğun oyuncağına, denizcinin yelkenlisine, klasik araba sevdalısının 1957 Chevrolet’e hissettiği tutkuya benzetiyor.
Araba Sevdalısı için 1957 Chevrolet Neyse, Lazer de Benim için O Araba Sevdalısı için 1957 Chevrolet Neyse, Lazer de Benim için O
Araba Sevdalısı için 1957 Chevrolet Neyse, Lazer de Benim için O

Diş hekimliğinde lazer kullanımı konusunda tanınan bir hekimsiniz. Bu başlıkta yaptığınız çalışmaları sizden dinleyebilir miyiz?

Lazer ile ilk tanışmam 2003 yılı oldu. Bu tarihte diş hekimliğinde lazer kullanan çok çok az hekim vardı ve tahmin edebileceğiniz gibi kullanım eğitimi verebilecek kimse yoktu. Cihazı aldığım Fotona lazer firmasının da desteği ile Aachen Üniversitesi’nde 3 günlük bir eğitim organizasyonuna katıldım. Bu kurs çok faydalı oldu ve üniversitenin Lazer Akademisi’nin Başkanı Prof. Dr. Norbert Gutknecht ile tanışmam sonucu, kendisinin önerisi ile 2005 yılında Aachen Üniversitesi’nde Lazer master programına başladım. 2007 yılında bu programı tamamlayarak “Master of Science in Lasers in Dentistry“ unvanını aldım.

Daha sonra 8 yıl boyunca bu Akademi’nin External Staff’ı olarak Türkiye’de Mastership sertifika programlarını kısmen özel bir üniversite ile beraber düzenledim. Bu programların gerektirdiği tüm pratik uygulamaları gerçekleştirdim. Şu anda da Laser and Health Academy’nin düzenlediği master sertifika programlarında “Advanced Lecturer” olarak eğitim vermekteyim.

Reklam

Lazer kullanımının, diş hekimliğinde sağladığı avantajlar hakkında meslektaşlarınıza neler söylemek istersiniz?

Diş hekimliği pratiğinde lazeri her türlü vakada kullanmak istiyorsak iki dalga boyu bir arada kullanılmalıdır. Sert doku (Er:YAG) ve yumuşak doku (Nd:YAG veya Diyot) lazerleri etkin bir şekilde kullanılırsa gerçekleştirilen tüm cerrahi işlemler sonrası çok daha az komplikasyon ile karşılaşırlar. Kanal tedavilerinin başarısı artar, her türlü diş ve implant çevresi periodontal tedavileri, flap açmak gerektirmeden yapma şansları olur. Selektif ve daha az ağrı ile çürük temizlenebilir, eklem hastalıklarında hastaya konfor sağlarlar. Ayrıca horlama tedavisinde kullanabilirler. Yani kısaca mesleklerini keyifle yaparak fark yaratırlar.

Lazerlerin diş hekimliğinde kullanım yaygınlığı konusunda görüşleriniz nelerdir? Yeni başlayacak meslektaşlarınıza neler tavsiye edersiniz?

Lazer maalesef hak ettiği yaygınlıkta değil. Kullanan meslektaşlarımız da çoğunlukla diyot lazer kullanmakta. Bunun bir sebebi maliyet ise diğer sebebi de yeterli ve doğru eğitim alma şanslarının olamaması. Aachen Üniversitesi ile yaptığımız kurslar sonrasında kullanım yoğunluğu daha fazla olmuştu. Bu düşünce ile Global Dişhekimliği Derneği olarak 2022 yılında çok sayıda lazer kursları yapmayı planlıyoruz. Verebileceğim en önemli tavsiye, bu tür kurslara katılarak görgülerini artırmaları olacaktır.

Bu konuda riskler ya da gördüğünüz hatalı uygulamalar varsa dikkat edilmesi gerekenler hakkındaki görüşlerinizi paylaşır mısınız?

Erbium Yag lazer diş hekimliğinde kullanılan en güvenli araçlardan birisidir. Ama diyot lazer ve ND:YAG lazerler kullanımı gerçekten çok dikkat edilmesi gereken lazerlerdir. Doğru kullanımını öğrenmek ise ancak eğitim ile olur.

Ben her zaman mesleği keyifle yapan bir hekim oldum. Ama zamanla her iş rutinleşebiliyor. 2003 yılında lazer ile ilk tanıştığımda, işte bu dedim. Her geçen gün işimi daha çok sevmeme katkı sağladı. Beni heyecanlandırdı ve fark yaratmamı sağladı. Bir çocuğun oyuncağını, denizcinin yelkenlisini klasik araba sevdalısının 1957 Chevrolet’ini sevip tutkulu olması gibi lazer ile çalışmayı çok sevdim. İşte bu da işime ve yapabilirliklerime yansıdı. Hani demişler ya “sevdiğiniz işi yapıyorsanız bir gün bile çalışmamışsınızdır“ benimki de öyle oldu, hem sevdiğim işi yaptım hem de para kazandım. Bir insan daha ne ister ki?


Diş Hekimi Zafer Kazak Kimdir?

1982 yılında Kabataş Erkek Lisesi’nden, 1987 yılında İstanbul Üniversitesi’nden mezun olan Zafer Kazak, ertesi yıl Kadıköy’de Diş Hekimi olarak çalışmaya başladı. Diş Hekimi Kazak, 1994 yılında Medicadent olarak farklı branşlardan çok değerli uzman hekimler ile interdisipliner çalışma sistemine geçti. Kurucusu olduğu Medicadent’in 2’nci şubesi 2014 yılında Batı Ataşehir’de açıldı. Evli ve 2 kız çocuğu babası olan Zafer Kazak, bir buçuk yıldır kendisi gibi Diş Hekimi olan kızı İzel ile beraber çalışıyor.


Röportaj: Elvan Genç (VYG)

Bu röportaj Dişhekimliği Dergisi’nin 144’üncü sayısında yayınlanmıştır. Dergiye abone olmak isterseniz buradan kayıt olabilirsiniz.

Add a comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam