Dental klinik/poliklinik kurarken yapılan hatalar ya da önemli olduğu halde atlanan noktalar var mı?
Hekimlerimizin, dental mimari alanında tecrübesi olan bir firma ile çalışmaları önemli. Sebebine gelecek olursak yönetmeliğe tabii bir işimiz var. Sağlık Bakanlığı’nın yönetmeliğine uygun şekilde yer tutulması, onay alacak projeyi sunmak, proje yönetimi ve kurallar çerçevesinde uygulama yapılması gerekiyor. Bunun yanında İtfaiye Yönetmeliği’ne de uygun hareket etmeliyiz. Haliyle çok önemli detaylar mevcut.
Dental mimari alanında tecrübesiz insanlarla çalışmak, hekimler açısından yorucu ve uzun bir süreç. Günümüzün ekonomik şartlarında bunu anlayışla karşılayabiliyoruz, lakin işin sonuna gelindiğinde hekimler daha yüksek maliyetlerle ve uzun süren stresli bir süreçten geçmiş oluyorlar. Bu da maddi ve manevi kayıplara neden oluyor.
Dentart Mimarlık Ofisi olarak bir mekânın dental mimariye ve yönetmeliklerine uygun olup olmadığını, hekimlerle birlikte yerinde inceleyerek proje ve fiyat teklifimizi en geç 7 gün gibi kısa bir sürede sunuyoruz. Ortalama 300 metrekare bir kliniği, anahtar teslim olarak tüm tefrişleri ile birlikte 50 iş günü içerisinde teslim ediyoruz.
Dental klinik tasarımlarında sonuçlar, diş hekimlerinin hayal ettiği gibi oluyor mu?
Geçtiğimiz Mayıs ayında, İDEX 2024 fuarında ziyaretçilerimize VR sanal gözlükle klinik tasarımı yaptırmıştık. Bununla alakalı hekimlerimizden oldukça güzel geri dönüşler aldık. Onları tamamen o sanal dünyanın içerisine koyup orada 360° bir görsel deneyim yaşatmış oluyoruz. Haliyle kliniklerinin nasıl görüneceğini o sanal dünyada tamamen görmüş oluyorlar.
İsterlerse çekmecelerini açıp kapatabiliyorlar, ünitlerindeki aletlerini ellerine alabiliyorlar, duvarları, zeminleri, ünit dolapların renklerine kadar her şeyi değiştirebiliyorlar. Hatta ışıklarının Kelvin derecelerini bile değiştirip görebiliyorlar.
Çok para harcamakla, çok güzel mekanlar elde edilemeyebilir. Klinik kurulumlarının temel unsurları; doğru yerleşim, kolay temizlenebilir, ferah, sade ve işlevsellikten uzaklaşmayan yapılar olmalı. Mimarlık ve mühendislik biliminin 3 temel kuralı olan ekonomik, estetik ve emniyetli kuramlarından uzaklaşmamayı temel almalıyız.
Klinikler, diş hekimleri için daha konforlu hale nasıl getirilebilir?
Şık mekanlar yapmak adına her materyalin kullanılması mekânda karışıklık yaratmakta. Zarif, gösterişli ama göz yormayan, hekim ve hastalarımızı kendini güvende hissettirecek alanlar yapılması gerektiğini düşünüyorum.
Bununla birlikte personel dinlenme odaları, hekimlerimizin kliniklerdeki mahrem alanlarıdır. Bu alanlarda günün yorgunluğunu alabilmeleri için rahat oturma grupları ve ferah odalar tasarlamaya çalışıyoruz. Biz kliniklerimizin tamamında 4000 Kelvin dereceli aydınlatma elemanları kullanıyoruz. Beyaz ışık denilen 6500 Kelvin dereceli ışıkların, “çok ışık” verdiği düşünülse de uzun süren çalışma saatlerinden sonra gözlerde ciddi bir yorgunlukla birlikte şiddetli baş ağrılarına neden olabiliyor.
Bu yıl Dubai seyahatimde Diş Hekimi Duval Aloush ile olan görüşmemizde, gözlerindeki problemlerden bahsetmişti. Kendisine ışık kaynaklarının hatalı seçilmiş olabileceğini ve 4000 Kelvin olarak değiştirmelerini tavsiye etmiştim. Sonrasında kliniğindeki tüm ışık kaynaklarını benim belirttiğim şekilde yaparak bu sorunu çözdüğünü tarafıma iletti. Konfor, detaylarda saklıdır.
Sağlık Sektöründe 9 Bin Metrekare Üzerinde İmalat
İnşaat ve mimarlık sektöründe 20. yılını kutlayan Dentart Mimarlık Ofisi, İnşaat Mühendisi Ferhat Orhan tarafından kuruldu. Şirket, son 10 yılda sağlık sektöründe tamamlanmış 9.000 metrekare üzerinde imalat gerçekleştirdi.