Dental Dünyanın Gözü IDEX’te!

Dünyanın en büyük ikinci dental fuarı IDEX’te, bu sene yerli ve yabancı 600’e yakın firma var. Uluslararası şirketlerin ilgisinin yüksek olduğu fuara, ABD, İtalya, Güney Kore, Çin ve Pakistan ülke pavilyonları ile katılıyor. DİŞSİAD Başkanı Erkan Uçar, fuarda önceki yıla göre yüzde 50 büyüme yakalandığını söyledi.
Dental Dünyanın Gözü IDEX’te! Dental Dünyanın Gözü IDEX’te!
Dental Dünyanın Gözü IDEX’te!

IDEX Fuarı’nın Türk dental sektörü ve ülke ekonomisi için önemi hakkında neler söylemek istersiniz?

Geçen yılı 350 milyon dolar ihracatla kapatan ve ihracatta son 10 yılda istikrarlı bir ivme yakalayan diş malzemeleri sektörü 1 milyar dolarlık ekonomik hacme ulaşmış durumda. Yapay zekâ tabanlı yüksek teknolojili ürünler ve yerli üretim sektörümüzü küresel ölçekte söz sahibi yapıyor. Tüm bu gelişmeler, kuşkusuz IDEX’e de yansımış durumda. Fuarda bu yıl 2023’e göre yüzde 50 büyüme yakalamış durumdayız. 8 Mayıs’ta İstanbul Fuar Merkezi’nde kapılarını açacak ve dört gün sürecek olan fuarın dental sektöre en az 300 milyon dolarlık ticaret hacmi yaratacağını öngörüyoruz.

IDEX 2024 Fuarı’na kaç firma katılıyor? Uluslararası şirketlerin ilgisi ne düzeyde?

Reklam

IDEX İstanbul’a bu yıl 160’ı yabancı olmak üzere toplamda 600 firma katılım sağlıyor. Uluslararası şirketlerin fuara ilgisi ise hayli yüksek. Amerika Birleşik Devletleri ilk kez pavilyon açıyor. Fuarda ABD’nin yanı sıra İtalya, Güney Kore, Çin ve Pakistan’ın da ülke pavilyonları yer alacak. Sağlık profesyonellerinin yerli ve yabancı son teknoloji dental tıbbi sarf ve cihazlarını bir arada bulabilecekleri ve karşılaştırabilecekleri bölgenin en önemli organizasyonu konumundadır.

Tıbbi cihaz üretiminde, yerlilik oranları ve Türk markalarının rekabet gücünü nasıl değerlendirirsiniz?

Sağlıkta yerlileşme hamlesi meyvelerini vermeye başlamış durumda. Tıbbi cihaz sektörünün geneli ile ilgili bir oran vermem doğru olmaz ancak dental sektörde yerlileşme oranının son yirmi yılda yüzde 5’lerden yüzde 25 seviyelerine ulaştığını söyleyebiliriz. Bünyesinde yüksek teknoloji barındıran yenilikçi ürünlere gerçekleştirilen yatırımlar sonuç vermeye başladı. Dental alanda bugüne kadar üretilmeyen ürünler artık dünya pazarlarında rekabet halinde. Fiyat/kalite performansına baktığımızda özellikle Avrupa ve yakın coğrafya için ilk tercih haline gelmiş bulunuyoruz. Bu başarıyı pekiştirmemiz gerekiyor. Diş Malzemeleri Sanayici ve İş Adamları Derneği (DİŞSİAD) olarak 60/40 yabancı – yerli ürün oranını benimsiyoruz. Bir yandan ürün üretirken diğer yandan dünyanın önemli markalarının da ülkemizde bulunarak rekabet ortamının ürünler üzerine sağlayacağı olumlu etki ile diş hekimlerimiz ve diş teknisyenlerimize en üst kalitede ürün ve hizmet sunumu gerçekleşmesini destekliyoruz. Toplam kalite anlayışı ile sektörümüzün gelişimini sürdürerek büyümesini hedefliyoruz.

Enflasyonist ortam dental sektörü nasıl etkiliyor? Sektörün bu yıl için büyüme hedefi nedir?

Enflasyonist ortam hemen her sektörü olduğu gibi şüphesiz dental sektörü de etkiliyor. Üretici ve distribütörlerimiz zor şartlarda ihracat ve ithalatlarını devam ettirmeye gayret ediyor. Sağlık sektörünün bir parçası olan diş hekimliği alanı, stratejik öneme sahip olduğu bilinci ile hareket etmek durumundadır. Buradaki kritik nokta doğru zamanda doğru hamleler yaparak dalgalı seyreden bu dönemi en az hasarla atlatmak olacaktır. DİŞSİAD olarak gerek hedef alternatif pazarlar üzerinde ciddi çalışmalar yaparak gerekse de IDEX ve benzeri etkinlikler yaparak firmalarımızın ve dolayısıyla da diş hekimlerimiz ve diş teknisyenlerimizin yanında olduğumuzu gösteriyoruz. Riski dağıtmak ilk faktör olmalı. IDEX, alternatif pazarlardaki alıcılarla ticari ilişki kurmak açısından ciddi fırsatlar doğuracak.

En Az 300 Milyon Dolarlık Ticaret Hacmi, 90 Bin Ziyaretçi Bekleniyor

Geçtiğimiz yıl rekorlar kıran IDEX Fuarı’nda, bu yıl için beklentiler nedir?

En az 300 milyon dolarlık ticaret hacmi bekliyoruz. Yüzün üzerinde ülkeden, 25 bin yabancı ziyaretçiyi İstanbul’da ağırlıyor olacağız. Bu rakam 30 bini de bulabilir. Yerli-yabancı toplam ziyaretçi olarak ise beklentimiz dört günde 90 bin ziyaretçi. Yerli ve yabancı diş hekimlerimiz, ağız diş sağlığı merkezleri yöneticilerimiz, dekanlarımız, birlik ve oda başkanlarımız, sağlık bakanlığı yöneticilerimiz, dental sivil toplum örgütleri temsilcileri, diş hekimliği ve teknisyenliği öğrencilerimiz yanında yurt içinden ve dışından distribütörlükleri yöneten dental sağlık profesyonellerini de fuarda ağırlıyor olacağız.

IDEX Fuarı, ticaret hayatına yaptığı katkının yanı sıra bilimsel içeriği ile de katılımcılara önemli bir gelişme fırsatı sunuyor. Fuarın bilimsel yönünü nasıl değerlendirirsiniz?

Dört gün sürecek fuarda, sektöre dair A'dan Z'ye tüm ürün grupları tek bir platformda yer alacak. Türk ve yabancı hekimler, IDEX’te gerçekleştirecek uygulamalı kurslar ve sempozyumlarda yeni tedavi yöntemlerinin ipuçlarını İstanbul’dan bulacak. İstanbul, diş tedavilerinin yanı sıra gülüş estetiği ve diş beyazlatmada dünyanın çekim merkezi olmaya aday. DİŞSİAD olarak Türk ve Dünya diş hekimliğinin gelişimine katlı sağlamak için çalışıyoruz ve çalışmaya da devam edeceğiz.

Add a comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam