Depremin Ardından Adıyaman ve Diş Hekimliği Fakültesi

Deprem bölgesini anlatan herkes, gördüklerini hayatı boyunca unutamayacağını söylüyor. Bölgede hava hala soğuk, çoğunlukla geçici yerlere yerleştirilen ailelerin sorunları bitmedi. Afetin ilk günlerinde, Adıyaman Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Endodonti AD. Başkanı Dr. Mehmet Dündar’ın öğrencileri için yardım isteğini duyurmuştuk. Yeniden ulaştığımız Dr. Dündar’a diş hekimliği fakültesinde ve Adıyaman’daki bugünkü durumu sorduk. Dr. Dündar, bölgeye uzun vadeli destek gerektiğinin altını çiziyor.
Depremin Ardından Adıyaman ve Diş Hekimliği Fakültesi Depremin Ardından Adıyaman ve Diş Hekimliği Fakültesi
Depremin Ardından Adıyaman ve Diş Hekimliği Fakültesi

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?Depremin Ardından Adıyaman ve Diş Hekimliği Fakültesi

Adıyaman Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Endodonti AD. Başkanı olarak görev yapmaktayım. Depremi Diyarbakır’da yaşadım. Hafta sonunu şehir dışında geçirmekteydim. Diyarbakır da depremi çok şiddetli yaşayan illerden biri idi. Benim bulunduğum daire çok hasar almadı, depremin ciddiyetini ilk anlarda anlamlandıramadım. Deprem anında dışarı çıktık 1-2 saat beklemeye başladık. Saat 6 civarı öğrencilerimin aileleri beni aradı, çocuklarına ulaşamadıklarını söylediler. Adıyaman’daki öğrenci gruplarına ulaşmaya çalıştım. Onlardan aldığım bilgi doğrultusunda, yaklaşık 25 öğrencimizin bulunduğu Dilek Apartmanı’nın yıkıldığını öğrendim. Haberi alır almaz yola çıktım, Adıyaman’a ulaştım. Şehre ulaştığımda dehşetin boyutunu daha iyi anladım. Üç gün Adıyaman’da kaldım. Gördüklerim, yaşadıklarım, hayatımın sonuna kadar unutamayacağım kadar kötüydü.

Reklam

Adıyaman, depremde en çok etkilenen şehirlerden biri. Adıyaman, depremden önce nasıldı bugün oradaki durum nedir?

Adıyaman küçük, sakin, düzenli bir şehir yapısına sahipti. Binalar genel olarak eski bir yapıya sahipti. Depremden sonra kendi oturduğum daire dahil, hemen hemen bütün binalarda hasar mevcut. Binaların yarısı yıkıldı kalan yarısının da kullanılmayacak durumda olduğunu söyleyebilirim. Kısacası Adıyaman’da artık şehir denen bir şey kalmadı maalesef. Şimdi, şehrin taşınması yeni güvenli bir yere kurulması üzerine çalışmalar başlamış bulunmakta. Adıyaman’da nüfus olarak da geriye çok bir şey kalmadı. Çok can kaybı vardı. Hayatta kalanlar bir gecede her şeyini kaybederek yaşamaya devam etmeye çalışıyorlar. Çadırlarda, konteynerlerde hayata tutunmaya çalışan müthiş bir bilinmezlik ve hüzün içerisinde insanlar var.

Adıyaman Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi olarak kayıplarınıza dair bilgi alabilir miyiz?

Adıyaman Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi olarak 17 öğrencimizi, 1 ortodonti asistanımızı ve 3 üniversite personelimizin kaybettik. Depremde, hocalarımızdan, idari kadromuz ve yardımcı personellerimizden, ailesinden akrabasından kayıp vermeyen yok diyebilirim.

Öğrencilerimiz ve Aileleri Çoğunlukla Geçici Yerlere Yerleştirildi, Uzun Vadeli Destek Lazım

Depremin ilk günlerinde öğrencileriniz için yardım bulmaya çalışıyordunuz. Öğrencileriniz için gerekli yardımlar ulaştı mı? Bugün ihtiyaçlar nelerdir?

Depremde evleri yıkılan, gidecek hiçbir yeri olmayan birçok öğrencimiz ve ailesi vardı. Hava çok soğuk, şartlar çok zordu. Şehirde elektrik, su, gıda, zaten imkânsız şeylerdi. Ulaşabildiğim, görüşebildiğim aileleri başka şehirlere transfer etmek, orada konaklamalarını sağlamak, erzak yardımı ve eşya alımı için yardım talebinde bulunmuştum. Ege’den Marmara’ya, Akdeniz’den İç Anadolu’ya, birçok üniversite hocamız hatta diş hekimliği fakültesi öğrencileri bile bana ulaşıp destek olmak istediklerini söylediler. Bu kadar geniş bir kitleye ulaşabileceğimi düşünmemiştim. Birçok yerden mesajlar, aramalar ve destekler aldım. İlk etapta gıda, giysi, barınma desteği sağlayabilir oldum. İlerleyen günlerde yakın arkadaşlarım da bana destek oldu, çocuklara burs verebileceğimiz bireysel/kurumsal noktalara ulaştık, burs sağladık. Bütün bu çabalarımız sadece günü kurtarmak üzerine maalesef. Uzun vadeli destekler lazım. İnsanlar 6 Şubat sabahı artık yeni bir dünyaya uyandılar, evlerini, eşyalarını, işlerini kaybettiler. Adıyaman’dan çıkartabildiğimiz öğrenci ve ailelerine ev kiralayıp kalıcı bir düzen oluşturmaya çalışsak da korkunç kiralar, acımasız ev sahipleri maalesef önümüzü kesti. Öğrencilerimiz ve aileleri büyük oranda, geçici yerlere yerleştirildi, 3 ay sonra ne olacak, nerede kiralık ev bulacağız, nerede eşya bulabiliriz kaygısı ile ayakta kalmaya çalışıyorlar.

Depremin Ardından Adıyaman ve Diş Hekimliği Fakültesi

Adıyaman Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nin fiziksel olarak durumu hakkında neler söylemek istersiniz? Eğitime başlanabilmesi için bir takvim öngörülebiliyor mu? Üniversiteye dair beklenen yardımlar var mı?

Fakülte, depremden sonra ağır hasar aldı, içeriden aldığımız video kayıtları ve görüntüler korkunç durumdaydı. Adıyaman Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, hasta alacak eğitim verecek bir durumdan çıkmış maalesef. Benim öngörüm fakültenin tekrar kurulabilmesinin yıllar alacağı yönünde. Umarım yanılırım ve en kısa zamanda işimizin başına geçebiliriz. Rektör hocamız, sosyal medyadan takip edebildiğim kadarıyla daima üniversite kampüsünde ve özveri ile çabalamakta. Gerek siyasi isimler gerek diğer üniversitelerin rektörleri ile sürekli görüşmeler sağlamakta. Eğitim öğretimin 2023 Eylül itibari ile başlanacağı öngörülüyor ama benim izlenimlerimi sorarsanız bu çok olası değil.

Derslere Katılamayan, Hala Evi Düzeni Olmayan Öğrencilerimiz Var

Depremden etkilenen illerin üniversiteleri için bir kardeş üniversite uygulamasının başladığını biliyoruz. Bu eğitim süreci başladı mı? Uygulamada neler yaşanıyor?

Depremin ardından Adıyaman Üniversitesi ile Atatürk Üniversitesi eleştirildi. Birinci, 2. ve 3. sınıf öğrencilerimiz, Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi sistemine girerek teorik dersleri almaya başladılar. Dördüncü ve 5. sınıf öğrencilerimiz ise Türkiye’nin tüm fakültelerine kendi tercihleri doğrultusunda dağıtıldı ve stajlarına başladılar. Öğrenci temsilcileri ile görüştüğümde, öğrencilerimizin gittikleri üniversiteler ile bizim üniversitelerimiz arasında, ders uyumsuzlukları, kredi sorunları olduğunu belirttiler. Özel öğrenci statüsündeki öğrencilerimize, bazı konularda kolaylıklar sağlanması gerektiğini düşünmekteyim. Çoğu öğrencimiz, depremde bilgisayarını, tabletini, telefonunu kaybetti. Bu çocukların online derslere başlaması biraz sorun olmakta. Derslere katılamayan, hala evi düzeni olmayan öğrencilerimiz var. Diş hekimliği fakültesi, gerek pratik gerek teorik olsun bir bütünlük arz etmektedir. Pandemi ve depremin arasında mezun olacak olan bu çocukları muhakkak bir hekim donanımında mezun etmek gerekir ancak geçirdiğimiz bu olağanüstü dönem de göz önünde bulundurulmalıdır.

Elbette öncelik, barınma, beslenme, sağlık gibi ihtiyaçların çözülmesi ama öğrencilerin uygDepremin Ardından Adıyaman ve Diş Hekimliği Fakültesiulama eksikliklerini tamamlamak adına fakültenizde bir planlama yapılıyor mu?

Fakültemiz depremin ardından pratik uygulamanın uzun bir süre sağlanamayacağını düşünüyorum. Bütün ekipmanlar zarar gördü, bina ağır hasar aldı. Tam olarak bundan sonra nasıl bir yol izlenecek kimse bilmiyor. Fakülte tekrar ne zaman kurulacak, yeni bina mı yapılacak, nerde olacak bilmiyoruz. Farklı farklı söylentiler olsa da rektörlük makamınca resmi bir açıklama yok henüz.

Fakültenizde ortalama kaç hasta tedavi görüyordu? Hasta randevuları için bir planlama yapılıyor mu?

Adıyaman üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi yeni bir fakülte olmasına rağmen hasta sirkülasyonu çok yüksek bir fakülte idi. Endodonti bölümünde, günde ortalama 100-120 hasta muayene edilip 50 hastaya girişimsel işlem gerçekleşiyordu. Fakülte genelinde ise günde ortalama 400-500 hastaya girişimsel işlemin gerçekleştiği, 800 civarı hastanın muayene edildiği bir fiziki alt yapıya, asistan ve hoca kadrosuna sahipti. Bu Adıyaman halkı için de büyük bir şanstı çünkü dental tedaviler özel kliniklerde, yükselen kurlardan dolayı çok pahalı bir hale gelmiştir. Adıyaman halkı, uzun randevu sırası beklemeden tedavi olabilecekleri hekimlere ulaşmaları basit ve mümkündü.

Son olarak eklemek istedikleriniz?

Depremden sonra bizi arayan, maddi manevi desteklerini sunan Türkiye’nin her şehrindeki hocalarımız, asistanlarımız, ADSM’lerden özelden hekimlerimize teşekkürlerimi sunuyorum. Özel öğrenci statüsünde Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde online eğitim gören öğrencilerimizin, kredi, derse devam gibi sorunlarının bir an önce çözülmesini umuyorum. Diş Hekimliği Fakültesi zaten çok maliyetli bir fakülte. Bu çocuklar, zaten ekonomik olarak çok zor durumdalar. Bir de sene kaybı hekimlerimiz ve aileleri için yeni bir mağduriyet anlamına gelecektir. Asistanlarımız için de aynı durum söz konusu…

Çok zor, çok yıpratıcı bir sürece girdik. Depremzede ailelerin sadece şimdi değil 6 ay sonra da 1 yıl sonra da devamlılık arz eden yardımlara ve desteklere ihtiyacı var. Umarım bu aileler unutulmaz. İnsanlar 20 yılda biriktirdiklerini 1 dakika içinde kaybettiler. Bunların tekrar kazanılması için bir ömür yetmez.

 

Add a comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir