Diş Fırçası ve Diş İpi Görevi Yapan Mikro Robotlar

Fırçala, diş ipi kullan, gargara yap… Ağız bakımı, manuel çaba gerektiren ve kimileri için zorlayıcı bir süreç. Pensilvanya Üniversitesi’nde yapılan bir çalışma, diş çürümesine neden olan bakteri ve plakların tedavisi için mikro robotlardan yararlanıyor. Bu yeni sistem, yaşlı ve engelli hastalar için ağız bakımını kolaylaştırabilir.
Diş Fırçası ve Diş İpi Görevi Yapan Mikro Robotlar Diş Fırçası ve Diş İpi Görevi Yapan Mikro Robotlar
Diş Fırçası ve Diş İpi Görevi Yapan Mikro Robotlar

Pensilvanya Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi ile Mühendislik ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi'nden multidisipliner bir ekip tarafından geliştirilen yeni bir teknoloji, günlük fırçalama ve diş ipi görevlerini yerine getirmek için yeni ve otomatik bir yol sunmaya hazırlanıyor. Bu sistem özellikle, yaşlı ve engelli bireyler gibi dişlerini etkili bir şekilde temizleme el becerisine sahip olmayanlar için çok değerli olabilir.

ACS Nano Dergisi’nde yayınlanan çalışmada araştırmacılar, yapı taşları hem katalitik hem de manyetik aktiviteye sahip demir oksit nanoparçacıklar olan mikro robotlar kullandılar.

Mikro robotlar, bir manyetik alan kullanılarak, dişlerin geniş yüzeylerinden diş plağını süpüren kıl benzeri yapılar veya dişler arasında bir diş ipi gibi kayabilen uzun teller oluşturmak için yönlendirilebiliyordu. Sistem, sahte ve gerçek insan dişleri üzerinde yapılan deneylerde, diş eti hastalığına yol açan yapışkan biyofilmleri neredeyse ortadan kaldırmak için çeşitli şekillere uyum sağlayabildi.

Reklam

Araştırmanın yazarlarından ortodontist profesör Hyun Koo , “Rutin ağız bakımı zahmetlidir ve özellikle dişlerini temizlemekte zorlananlar için sorunlar oluşturabilir. Buradaki en büyük yenilik, robotik sistemin bu işlemleri, eller serbest ve otomatik bir şekilde yapabilmesidir” diyor.

Penn's School of Engineering and Applied Science'da kıdemli araştırmacı ve yardımcı yazar Edward Steager ise “Nanopartiküller, manyetik alanlarla şekillendirilebilir ve kontrol edilebilir. Diş ipi kullanır gibi uzayabilen, süpürebilen ve hatta bir boşlukta ileri geri hareket edebilen kıllar oluşturuyoruz. Çalışma şekli, robotik bir kolun uzanıp bir yüzeyi temizlemesine benziyor. Sistem, nanoparçacık montajını ve hareket kontrolünü otomatik olarak yapacak şekilde programlanabilir” diyor.

Araştırmacılar, sistemin özelleştirilebilir doğasının, onu klinik kullanım için yeterince nazik hale getirebileceğini, aynı zamanda bir hastanın ağız boşluğunun benzersiz topografilerine uyum sağlayabilecek şekilde kişiselleştirebileceğini söylüyor. Bu yeniliği kliniğe taşımak için heyecanlanan ekip, robotların hareketlerini optimize etmeye ve mikro robotları ağza takılan cihazlar aracılığıyla sunmanın farklı yollarını düşünmeye devam ediyor.

Add a comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam