24 Nisan 2025 günü, Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) ile Diş Malzemeleri ve Sanayicileri İşadamları Derneği (DİŞSİAD) önemli bir sosyal sorumluluk projesine imza attı. TDB’nin Ankara’daki genel merkezinde düzenlenen basın toplantısına, TDB ve DİŞSİAD yönetimi ile basın mensupları katıldı. TDB adına Genel Başkan Fatih Güler, Başkanvekili Tolga Beray, Genel Sekreter Gassan Yücel, Genel Sayman Alper Dilek, Merkez Yönetim Kurulu Üyeleri Gürbüz Eldeniz, Fatih Uçar ve Meltem Çağın Alkan Yıldırım toplantıda hazır bulundu. DİŞSİAD heyetinde ise Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Uçar, Başkan Yardımcısı Selami Yaman, Sayman İsa Aydın, Genel Sekreter Erol Soydan, Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Polat ile Sağlık Bahçesi Yetkilisi Dr. Çağrı Kalaça katılım sağladı.
Proje 1 Yıl Sürecek
Türk Dişhekimleri Birliği (TDB), Diş Malzemeleri Sanayici ve İş Adamları Derneği’nin (DİŞSİAD) destekleriyle ‘Arayı Açmayalım’ kampanyasını başlattı. 1 yıl sürecek sosyal sorumluluk projesindeki temel amaç, düzenli diş hekimi kontrolleriyle genel sağlığın korunabileceği mesajını, diş ve dişeti rahatsızlıklarının önlenebilir olduğu bilincini tabana yaymak.
Avrupa’da Yılda 5 Ziyaret, Türkiye’de Yılda Bir Bile Değil
Avrupa’da 1.570 kişiye bir diş hekimi düşerken, Türkiye’de 2.000 kişiye bir diş hekimi düşüyor. Tahminlere göre ülkemizde 2030 yılında 650 kişiye bir diş hekiminin düşmesi bekleniyor. Sağlık Bakanlığı’nın ‘Sağlık İstatistikleri 2022’ çalışmasına göre ise Avrupa’da 1 kişi yılda 5 kez diş hekimini ziyaret ederken Türkiye’de bu oran 0,62 olarak hesaplandı. Almanya’da kişi başı diş macunu kullanımı yıllık 457 Ml olurken Türkiye’de bu oran 85 Ml. Tüm bu veriler Türkiye’deki Diş Hekimliği Fakültelerinin artış hızının halkın Diş Hekimine gitme sıklığı ile ters orantılı seyrettiğini gösteriyor.

Dünyada En Sık Görülen İkinci Hastalık
TDB Genel Başkanı Fatih Güler, imza töreninde yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı: “Bu anlamlı projenin ana hedefi yaşam boyunca yani gencinden, artan yaşlı nüfusa kadar ağız ve dişleri korumaya odaklanmaktır. Toplumun ağız diş sağlığı eğitimi ve ağız hastalıkları ve ağızdaki durumlara ilişkin bilgilendirilmesi, temel ağız diş sağlığı hizmetleri, koruyucu önlemler ve programlar hakkında bilinçlendirilmesi amaçlanmaktadır. Küresel boyutta dünya nüfusunun yüzde 90’ı çürük, dişeti hastalıkları ve ağız kanserine kadar uzanan ağız hastalıkları yönünden, ciddi bir risk altındadır. 19. ve 20. yüzyıllarda diş çürüğü dünya genelinde bir epidemik salgın olarak tanımlanmış ve halen günümüzde de nezleden sonra dünyada en yaygın olarak görülen ikinci hastalık olarak kabul edilmektedir. Bu bağlamda bireyler sadece düzgün fırçalama ve diş ipi kullanma, şekerli yiyecekleri kesme, sağlıklı yemek yeme ve kontrol için 6 ayda bir için diş hekimini ziyaret ederek, iyi bir ağız sağlığına sahip olabilirler.
Bu noktada diş ve dişeti hastalıklarının önlenebilir hastalıklardan olduğu gerçeğinden hareket ederek; toplumun bilgilendirilmesi ve ağız-diş bakımı konusunda alışkanlık oluşturulması konusunda hükümetlere, sağlık alanındaki meslek kuruluşlarına, eğitim kurumlarına, gönüllü sağlık kuruluşlarına ve sağlık endüstrisine sorumluluklar düşmektedir. DİŞSİAD’ın destekleri ile hayata geçireceğimiz ‘Arayı Açmayalım’ projemizle ülkemizde diş ve dişeti rahatsızlıklarının önlenebilir olduğunu halkımıza en etkin medya araçları vasıtası ile aktarmaya ve bir bilinç oluşturmaya gayret edeceğiz.”
Önce Ağız ve Diş Sağlığı
DİŞSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Uçar ise, “Diş malzemeleri sektörünün en büyük STK’sı olarak yerli üretime ve ülkemizin toplam ihracatına sürdürülebilir katkı sağlamanın gayreti içerisindeyiz. 10 yıl öncesine kadar ithalat ağırlıklı çalışan bir sektörken bugün ihracatçı bir sektör konumuna geldik. Hedefimiz 5 yıl içerisinde ihracatımızı 1 milyar dolar seviyesine çıkarmak ancak önemli bir hedefimiz daha var; Türkiye’de diş ve diş eti rahatsızlıklarının önlenebilir bir durum olduğunu halkımıza doğru ve etkin bir şekilde aktarmak.
TDB ile birlikte yürüteceğimiz, görsel ile işitsel içeriklerle destekleyeceğimiz bu bilgilendirme kampanyası, toplumda diş hekimine düzenli gitme alışkanlığını teşvik etmeyi ve bu konuda kalıcı bir farkındalık oluşturmayı amaçlamaktadır. Ayrıca, 2022 yılında İstanbul’da kurduğumuz 7’den 70’e herkesin ücretsiz olarak ziyaret edebileceği Diş Sağlığı Müzesi ile bilinçlendirme çalışmalarımıza devam ediyoruz. TDB ile birlikte başlattığımız ‘Arayı Açmayalım’ kampanyamızın temelinde de aynı anlayış yer almaktadır. Halkımızın diş hekimine gitme sıklığını artırmamız ve bu konuda toplumsal bir bilinç oluşturmamız büyük önem taşıyor. Bir yıl sürecek bu projenin, ülkemizin her bir ferdi için hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.