DSÖ, Küresel Ağız Sağlığı Eylem Planını Yayınladı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından, 2023 – 2030 yıllarını kapsayan, küresel ağız sağlığı gündemine dair politikalar içeren bir strateji ve eylem planı yayınlandı.

DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, planın önsözünde şunu vurguladı: “Üye devletler, son yıllardaki karar ve stratejileri kabul ederek ağız sağlığını iyileştirme konusundaki kararlılıklarını gösterdiler. Bunu 2023 yılında, küresel stratejinin vizyonunu, hedefini ve stratejik hedeflerini ağız sağlığı konusunda daha güçlü ve daha koordineli eylem için 100 eylemlik bir diziye dönüştüren Küresel Ağız Sağlığı Eylem Planı 2023-2030 izledi. Eylem planı, 2030 yılına kadar tüm bireyler ve topluluklar için ağız sağlığı konusunda ilerlemeyi izlemeye yönelik 11 küresel hedefi de içeriyor”.

Ağız hastalıkları, dünya çapında en yaygın bulaşıcı olmayan hastalıklar arasında yer alıyor ve tahminen 3,5 milyar insanı etkiliyor. Özellikle düşük ve orta gelirli ülkelerde yük artıyor. İyi bir ağız sağlığı, yemek yeme, nefes alma ve konuşma için gereklidir ve genel sağlığa katkıda bulunur. Ağız hastalıklarına bağlı ağrı ve rahatsızlıklar konsantre olmayı zorlaştırır. Tedavi edilmediği takdirde ağız hastalıklarının sağlıkla ilgili etkileri ciddi olabilir. Bununla birlikte, birçok ağız hastalıkları büyük ölçüde önlenebilir ve birinci basamak sağlık hizmetleri düzeyinde basit ve invaziv olmayan prosedürler kullanılarak tedavi edilebilir.

Reklam

Dr. Tedros konunun önemini, "DSÖ, üye devletleri bu politikaları kendi ulusal bağlamlarında uygulanmasını desteklemektedir. Birlikte ağız sağlığındaki ihmal modelini tersine çevirebilir, dünya çapında kapsamı ve erişimi iyileştirebilir ve herkesin önlenebilir ve tedavi edilebilir ağız hastalıkları için ihtiyaç duyduğu bakımı almasını sağlayabiliriz. Ağız sağlığı olmadan sağlık da olmaz” sözleriyle vurguluyor. Planın tamamına bu linkten ulaşılabilir.

 

Add a comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir