En Temel İstatistiklere Hâkim Değilseniz Doğru Yönetimsel Kararlar Veremezsiniz

Klinikleri yabancı hastalara hazırlamak, kurumsallaşma ve klinik işletmeciliği konusunda bir altyapı gerektiriyor. Klinik işletmeciliği eğitimleri de veren, dentgroup kurucu ortağı Efe Çelebi’ye kurumsallaşma süreçleri ile yabancı hasta kabul etmenin avantaj ve dezavantajlarını sorduk.
En Temel İstatistiklere Hâkim Değilseniz Doğru Yönetimsel Kararlar Veremezsiniz En Temel İstatistiklere Hâkim Değilseniz Doğru Yönetimsel Kararlar Veremezsiniz
En Temel İstatistiklere Hâkim Değilseniz Doğru Yönetimsel Kararlar Veremezsiniz

Diş Hekimi Efe Çelebi, dentgroup, diştedavim, DentLab, DentSoft şirketlerinin kurucu ortağı, Orthero yatırımcısı ve DEKİD (Dental Klinik İşletmecileri Derneği) kurucu üyesi. Aynı zamanda klinik işletmeciliği ve hasta memnuniyeti eğitimleri de veren Diş hekimi Çelebi’den, kurumsallaşma hakkında tavsiyeleri ile beraber kliniklerin yabancı hastalara nasıl hazırlanacağını dinledik.

dentgroup olarak İstanbul’un yanı sıra Türkiye’nin birçok ilinde diş tedavisi sunuyorsunuz. Klinik ağınız ve hekim kadronuz hakkında bilgi alabilir miyiz?

dentgroup olarak Türkiye’nin 13 şehrinde, 27 şubesi, 200 tedavi ünitesi, 650 çalışanımız, her branştan 220 diş hekimi ile 400 binden fazla hastaya hizmet vermekteyiz.

Advertisement

Büyümeyi hedefleyen kliniklere, kurumsallaşma konusunda neler önerirsiniz?

Kliniklerin kurumsallaşmada ilk yapmaları gereken tüm süreçlerini A’dan Z’ye standart hale getirmeleri ve bireylerden bağımsız sürdürebilir bir sistem kurmalarıdır. Bunun yanında Sağlık Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı’nın denetlediği tüm konularda %100 uyumluluk esasıyla çalışılmalıdır.

Klinik yönetimi ve hasta memnuniyeti konularına odaklanmış bir isim olarak, bu alanda en sık gördüğünüz hatalar nelerdir?

Klinik işletmecilerinin birçoğu klinikleri ile ilgili en temel istatistiklere dahi hâkim olmadıklarından, yönetimsel kararları doğru verememektedir. Bu da karlılık, hasta kabul gibi oranlara olumsuz olarak yansımaktadır.

Klinik yönetiminde, maliyetler, personel, stok takibi, hizmet kalitesi gibi pek çok ilgilenilmesi gereken başlık var. Klinik yönetimi konusunda ilerlemek isteyen meslektaşlarınıza neler söylemek istersiniz?

Bir hekimin tam zamanlı olarak hem hastalarıyla hem kliniğinin işletmesi ile hakkıyla ilgilenmesi mümkün değil. Bunun için profesyonel yöneticiler, danışmanlık şirketleri ya da dentgroup gibi zincir kliniklerle iş birlikleri yapmalılar.

Yabancı hasta kabul etmenin zorlukları ve avantajları nelerdir?

Yurtdışı hastalarını Türkiye’ye getirmek için büyük pazarlama bütçeleri ve komisyonlar ödenmekte. Eğer doğru bir matematik yapılmazsa klinikler ürettikleri ciroyu kara dönüştüremezler. Ayrıca bu hastalara kısa zamanda büyük işlemler yapılması gerektiğinden, oluşabilecek komplikasyonlara klinik ve tüm ekip hazırlıklı olmalıdır. Tüm bunlar doğru yapılırsa sağlık turizmi büyük bir potansiyel oluşturmaktadır.

Dental turizmde klinikler yabancı hastalara nasıl hazırlanmalı? Nasıl bir ekip ve iş akışı oluşturmak gerekir?

Hastalara, daha gelmeden tüm süreçle ilgili baştan sona detaylı bilgi verilmelidir. Hastanın Türkiye’deki tüm sürecini kendisi ile aynı dili konuşan bir ekip takip etmeli, memnuniyetini sürekli sorgulamalıdır. Aynı takip hasta ülkesine döndükten sonra da devam etmelidir.

dentgroup olarak yeni yatırımlarınız olacak mı? Hedefleriniz nelerdir?

dentgroup, İstanbul, İzmir ve Balıkesir’e açılacak şubeleri ile yıl sonuna kadar şube sayısını 30’a çıkaracak. Ayrıca dijital diş hekimliği için yatırımlarımız sürecek. Hastalara online randevu ve online ödeme sistemleri sunarak diş hekimliğine erişimlerini kolaylaştıracağız.

Bu röportaj Dişhekimliği Dergisi’nin 148’inci sayısında yayınlanmıştır. Dergiye, vyg.com.tr adresindeki VYG Dijital Dergi Kütüphanesi’nden abone olunabilir.

Add a comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Advertisement