Her dişhekimi implantolojiyi öğrenmeli ve kliniğinde uygulamalı

Ana amacı, implantolojiyi dişhekimleri kliniklerinde uygun ortamda yapılabilir hale getirerek uluslararası bilgi alış verişi sağlamak olan Osseointegrasyon Derneği’nin Başkanı Dişhekimi Serdar Soytürk ile derneğin faaliyetleri ve Nisan ayında yapacakları 7. Uluslararası Ossoeintegrasyon Kongresi hakkında sohbet ettik.
Her dişhekimi implantolojiyi öğrenmeli ve kliniğinde uygulamalı Her dişhekimi implantolojiyi öğrenmeli ve kliniğinde uygulamalı
Her dişhekimi implantolojiyi öğrenmeli ve kliniğinde uygulamalı

Ana amacı, implantolojiyi dişhekimleri kliniklerinde uygun ortamda yapılabilir hale getirerek uluslararası bilgi alış verişi sağlamak olan Osseointegrasyon Derneği’nin Başkanı Dişhekimi Serdar Soytürk ile derneğin faaliyetleri ve Nisan ayında yapacakları 7. Uluslararası Ossoeintegrasyon Kongresi hakkında sohbet ettik.


 


 


Sayın Soytürk kısaca sizi tanıyabilir miyiz?


1953 İstanbul Bakırköy doğumluyum. İlk ve ortaöğrenimimi Bakırköy’de tamamladıktan sonra subay ve pilot olmak için Hava Harb Okulu’na girdim. İki yıl kaldıktan sonra ayrıldım ve dişhekimliği okumaya başladım. Marmara Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi’nden 1978 yılında mezun oldum. Hava Harp Okulu’nda geçirdiğim dönem askerliğimden sayıldığı için vatani görevimi yapmış sayıldım. 1979’da ilk muayenehanemi açarak mesleğe başladım. 1979-89 yılları arasında Taksim Gümüşsuyu’nda muayenehanecilik yaptım. 1989 yılında implantolojiye merak sardık ve Türker Örnekol ile birlikte yurt dışına gittik, defalarca çeşitli kurslara katıldık. Türkiye’ye döndükten sonra bir implant kliniği açtık. 1994’te de bu kliniği Cosmodent’e çevirdik ve 15 yıldan bu yana kesintisiz faaliyetlerimize devam ediyoruz. 2008 yılından itibaren Osseointegrasyon Derneği Osseder’in başkanlığını yapmaktayım.


 


İlk yıllarından itibaren Osseointegrasyon Derneği’nin (Osseder) faaliyetlerinden bahseder misiniz?


Osseder 2000 yılında 7-8 akademisyen ve klinisyen dişhekimi tarafından kuruldu. Ben de kurucu üyelerden biriydim. Derneğin esas amacı, implantı dişhekimleri kliniklerinde uygun ortamda yapılabilir hale getirmek ve meslektaşlarımız arasında uluslararası bilgi alış verişini sağlamaktı. Bunu biraz daha detaylandırmak gerekirse; Osseointegrasyonun klinik uygulamalarının hastaların yararına olacak şekilde kullanılmasının ve yaygınlaşmasının desteklenmesi, osseointegrasyonun bilimsel temel teşekkül ettiği klinik yöntemlere ilişkin araştırmaların başlatılması ve desteklenmesi,.osseointegrasyon ve ilişkili disiplinlerde uluslararası bilgi ve deneyimin paylaşılması ve karşılıklı kullanımının desteklenmesi,.Osseointegrasyon ile ilgili araştırma sonuçlarının ve konu ile ilgili her türlü bilginin üyeler ve istekli olan organizasyonlar arasındaki dağılımın sağlanması için, dergi ve haber mektubu şeklinde, düzenli yayın yapılmasının desteklenmesi olarak ifade edebiliriz.


Dernek olarak bugüne her yıl bir kongre düzenledik. Bunun yanı sıra Anadolu’nun birçok yerinde 3-4 konuşmacının yer aldığı günlük toplantılar organize ettik. İstanbul’da iki ayda bir akşam toplantıları gerçekleştiriyoruz. Yıllık kongremizde konusunda uzman konuşmacılar sunumlar yapıyorlar. Hiçbir maddi menfaat beklemeksizin ve firma ayrımı yapmaksızın kongrelerimizi büyük bir titizlik içinde icra ediyoruz. Bu yılki kongremizi 3-4 Nisan tarihlerinde Harbiye Askeri Müze’de yapıyoruz. Bilimsel programımızda altı yabancı ve 4 Türk konuşmacı yer alıyor. Kongre öncesinde de bir günlük Prof. Chantal Malevez’in “Zygoma implantları“ kursumuz olacak.


 


Derneğimizin 120 civarında üyesi bulunuyor. İmplantolojiyi yapan, yapmayı düşünen ve isteyen her dişhekimine açığız.


 


İmplantolojide deneyimli bir isim olarak bu dalın dişhekimliği içindeki yeri hakkında neler düşünüyorsunuz?  


Biz implantolojiye başladığımız dönemlerde implant tedavi yöntemlerinin çok gelişeceğine inanıyorduk. Bu inancımızı da hiçbir zaman kaybetmedik. İmplantoloji olmadan dişhekimliği yapılamaz, yapılsa dahi eksik yapılmış olacağı görüşü içindeyiz. Çok hızlı gelişen ve büyüyen bir sektörden bahsediyoruz. Bugün her dişhekimi maddi ve manevi anlamda implantolojinin getirdiği nimetlerden yararlanmak için kliniğinde implant yapma çalışmalarına bir şekilde başlıyor. Bunun için çeşitli kongrelere, seminer ve kurslara katılıyor. Meslektaşlarımın bu çabalarını çok olumlu buluyorum. Hatta daha önce başlamaları gerektiği kanaatindeyim. Ama bugünden başlayan yarını da kazanmış olacaktır. “Ben implantolojiye inanmıyorum, implant benim işim değil” şeklindeki bir görüşe kesinlikle katılmıyorum. Cerrahisinden olmasa bile en azından protezinden başlayıp sonrasında cerrahiyi işin içine katarak implantolojiyi her dişhekimi öğrenmeli ve kliniğinde uygulamalıdır.


 


Nisan ayında gerçekleştireceğiniz 7. Uluslararası Ossoeintegrasyon Kongresi hakkında bilgi verebilir misiniz?


Geride bıraktığımız altı kongreyi İstanbul Swissotel’de gerçekleştirmiştik. Otelin günlük fiyatlarını yüzde 50’lik bir oranla artırmasından ötürü bu yılki kongremizi Askeri Müze ve Kültür Merkezi’nde yapma kararı aldık. Zaten kongremizden herhangi bir kazanç elde etme beklentimiz yok.


 


Hemen hemen her yıl Avrupa Osseointegrasyon Akademisi’ne katılan konuşmacılardan altı isim belirledik. Bu isimler, Dr. Chantal Malevez, Dr. Bernard Cannas, Dr. Luc Gillot, Dr. Otto Zuhr, Dr. Bjarni. E.Pjetursson ve Dr. George Tawil. Ayrıca yerli konuşmacılarımız arasında Türker Örnekol, Ata Anıl, Haşmet Gökdeniz ve Nejat Erverdi bilimsel programımızda sunum yapacaklar. Katılımcı olarak 250 dişhekimini kongremize bekliyoruz. Çeşitli sektörel dergilere ilanlar vererek ve web sitemizi güncelleyerek duyurularımızı yapıyoruz. Kart postal büyüklüğünde duyurular hazırladık. Bunları diş depoları, implant firmaları, posta ve e-mail aracılığıyla dişhekimlerine ulaştırmaya çalışıyoruz.


 


Dernek olarak implant kursları yapıyor musunuz?


Osseder aracılığıyla çeşitli kurslar düzenlemeyi düşünüyoruz. Hatta bunun altyapısını yönetim kurulumuzda konuştuk. İki günlük olarak düşünüyoruz. Birinci günde teorik bilgiler anlatılırken ikinci gün hands on veya canlı cerrahi uygulamalarında oluşacak.  


 


Osseder’in önümüzdeki dönemlerde hedefleri neler olacak?


Gelenekselleşen kongrelerimizi ve Anadolu’nun büyük şehirlerinde yaptığımız toplantıları sürdürmek istiyoruz. Tabii ki akşam toplantılarımız da sürecek. Dernek olarak bir kaynak yaratabilirsek, implanta ihtiyacı olduğu halde maddi sıkıntılarından dolayı yaptıramayan kişilerin implant tedavilerini karşılamak istiyoruz. Bu benim içimde hep bir uhde olmuştur. Bunu gelecek yıllarda başarabilirsek çok mutlu olacağım.    

Add a comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir