İlkbaharın gelmesiyle birlikte polen alerjisi olanlar için zor günler başladı

İlkbaharın gelmesiyle birlikte polen alerjisi olanlar için zor günler başladı… Polenler ve diğer bahar alerjileri ile ilgili, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz ve Baş Cerrahisi Ana Bilim Dalı Prof. Dr. Salih Çanakçıoğlu’nun görüşlerine başvurdu. Prof. Dr. Salih Çanakçıoğlu’nun, bahar alerjilerine karşı alınabilecek önemleri ve korunma yollarını anlattığı röportajı ilgiyle okuyacağınızı umuyoruz.  
İlkbaharın gelmesiyle birlikte polen alerjisi olanlar için zor günler başladı İlkbaharın gelmesiyle birlikte polen alerjisi olanlar için zor günler başladı
İlkbaharın gelmesiyle birlikte polen alerjisi olanlar için zor günler başladı

Polenler ve diğer bahar alerjileri ile ilgili, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz ve Baş Cerrahisi Ana Bilim Dalı Prof. Dr. Salih Çanakçıoğlu’nun görüşlerine başvurduk…


 


Genel olarak alerji ve solunum yolu alerjilerine neden olan etkenlerden bahsedebilir misiniz?


 


Burunda da koyu, yapışkan bir salgı olan mukus, havayoluyla giren yabancı maddeleri tutar ve tüm solunum yollarını kaplayan titrek tüyler vasıtasıyla vücuttan uzaklaştırır. Ancak, bazen bu mukus savunma mekanizması yeterince etkin olmayabilir. Böyle bir durumda solunum yoluyla giren partiküller buruna hatta akciğerlere ulaşır ve enfeksiyonları, alerjik reaksiyonları başlatabilir. Bağışıklık sistemi alerjik rinitleri, zararlı madde olarak algılayarak, tepki olarak histamin üretir. Üretilen histamin; burun, gözler ve hava geçitlerini döşeyen mukoz zarlarının iltihaplanmasına neden olur.


 


Bu noktada görülen semptomlar ise, kişinin sürekli hapşırması, burun tıkanıklığı, akıntısı, kaşıntısı, gözlerde sulanma ve yanma, saman nezlesinin başlangıcıdır. Saman nezlesi, önlem alınmazsa günlük yaşamı olumsuz etkilemesinin yanı sıra orta kulak iltihabı, asabiyet, sinüzit hatta bronşit ve astım gibi daha ciddi rahatsızlıklara neden olabilir.


 


Öncelikle bahar aylarında polenlerin etkisi bahar dışında hava kirliliği, tozlu ortamlar, evlerdeki ve yaşadığımız ortamlardaki akarlar, evcil hayvan, klimalı ortamlar solunum yolu alerjileri için neden oluşturmaktadır.


 


Alerjik vakaların sıklığında ve görülme zamanlarında bir değişim hissediyor musunuz?


 


Maalesef evet. Küresel ısınma sebebiyle özellikle yataklarda ve halılarda yaşayan akarların sayısı artıyor. Ayrıca insanların açık alanlar yerine plazalarda çalışmaya başlamaları da olumsuz etkenlerden. Okullar açılınca öğrenciler yaz boyunca alıştıkları ev ve açık hava ortamından kalabalık ve kapalı ortamlara giriyor. Dışarı çıkıldığında da egzoz ve kirlilik nedeniyle günden güne daha fazla insan alerjik belirtiler yaşamaya başlıyor.


 


Alınabilecek Önlemler Nelerdir?


 


Evde ve iş yerinde uygulanacak bazı kurallar hayatı kolaylaştırabilir.


Ev, araba ve ofiste çok zorunlu olmadığı durumlarda klima kullanılmaması,


Ev ve ofis havalandırılmasında limitli havalandırma yapılması,


Evde düzenli toz almak,


Sigara içilmemesi,


Rüzgarlı günlerde sabah polenlerden dolayı dış mekanlarda bulunmamak.


Çocukların odasında bulunan peluş oyuncakların alınması,


Yatak carsaf ve yastık kılıflarının alerjen geçirmeyen kılıflar ile kaplanması,


Kuş tüyü ve yün yastık ve yatak yerine sentetik olanları tercih edilmeli ve


Yatak takımları ev tozu akarları ve yumurtalarını öldürmek amacıyla her hafta yıkanmalıdır.


 


Alerjide de korunma tedavisi mümkün mü?


 


Kişi alerjik reaksiyonlar göstermeye başladığı zaman mutlaka bir uzmana görünmelidir. Solunum yolu alerjilerine karşı birçok ilaç tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Bu tedavi yöntemleri ilaç etken madde içermesinden dolayı hamile ve çocuklara uygulanamaz.


 


Ama bunun yanı sıra tıpta sevindirici gelişmeler mevcut…Yeni geliştirilen mikronize edilmiş selüloz tozuyla alerjik belirtilere yol açan sebeplerin burun mukozasına ulaşması ve alerjiyi tetiklemesi önleniyor. Mikro taneli sprey uygulandığında burun mukozası üzerinde elastik, ince bir koruyucu tabaka oluşuyor. Bu tabaka alerjenlerin mukozayla temasını engelliyor.


 


Uygulamanın sonuçları nasıl oluyor?


 


Sprey uygulandığında hastalarda görülen hapşırma, burun akıntısı, gözlerde batma, göz yaşarması gibi belirtiler ortaya çıkmıyor. Kapalı ortamlarda evcil hayvanların yol açtığı alerjiler, nemli ve havalanması az alanlarda üreyen akarlar, hayvan salgılarına bağlı alerjiler, iyi havalandırılmayan işyerleri ve okullardaki tozlar; yoğun trafikte artan egzoz dumanı; kirli hava, bahar aylarında ortaya çıkan ağaç , çim ve saman polenlerine karşı rahatlıkla kullanılabilir. Çocuklar ve hamileler de kullanabilir, yan etkisi yok.


 


Bahar aylarında sabah evden çıkmadan, seyahat ediliyorsa ve gidilecek yerin iklim koşulları alerjiye neden olacaksa mutlaka önceden önlem alınmalıdır.


 


Kaynak: Realage.com

Add a comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam