Kanı durduran ilk buluş Türkler’den

Hacettepe Üniversitesi’nde bir grup doktor, dünyada ilk kez ‘dış kanamayı durduran’ tıbbı bir ürün icat etti. Sağlık Bakanlığı’nca tarihinde verilen ilk onay da bu icada oldu. Prof. Dr. İbrahim Haznedaroğlu başkanlığındaki ekip, 5 ayrı bitkiden elde ettiği özel karışımı bilimsel deneylerde kullandı ve ürünün anında kanamayı durdurduğunu belirledi. Sağlık Bakanlığı’nın onayladığı ürünün seri üretimine ve eczanelerde satışına başlandı.
Kanı durduran ilk buluş Türkler’den Kanı durduran ilk buluş Türkler’den
Kanı durduran ilk buluş Türkler’den

Hacettepe Üniversitesi’nde bir grup doktor, dünyada ilk kez ‘dış kanamayı durduran’ tıbbı bir ürün icat etti. Sağlık Bakanlığı’nca tarihinde verilen ilk onay da bu icada oldu.


Prof. Dr. İbrahim Haznedaroğlu başkanlığındaki ekip, 5 ayrı bitkiden elde ettiği özel karışımı bilimsel deneylerde kullandı ve ürünün anında kanamayı durdurduğunu belirledi. Sağlık Bakanlığı’nın onayladığı ürünün seri üretimine ve eczanelerde satışına başlandı.

Hacettepe Üniversitesi Hemafoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Haznedaroğlu ve Doç. Dr. Hakan Göker, düzenledikleri basın toplantısında, ürün hakkında bilgi verdiler.

‘Ankaferd’ adı verilen ürünün 5 ayrı bitkinen karışımından elde edildiğini anlatan Prof. Dr. Haznedaroğlu, ürünün yasal ve tıbbi prosedürleri tamamlanmadığı için henüz ‘ilaç’ olarak tanımlanamayacağını söyledi. Haznedaroğlu, “Kanın sıvı kısmını bir tüpün içerisine koyduk ve elde ettiğimiz karışımı ekledik. Bu iki karışım, kanın akışını önleyen bir etki oluşturdu.

Daha sonra hem sıvı kanı hem de hücreleri yani kanın tamamını bir tüpe yerleştirdik ve sonuç yine aynı çıktı” dedi. Kanama durdurucu ıslak tampon haline getirilen ürünün hasar gören bölgeye bastırılmasıyla kanamanın durduğunu kaydeden Prof. Dr. Haznedaroğlu, Sağlık Bakanlığı’nın ürünü onayladığını kaydetti.

Ankaferd’in diş tedavisi sorunlu olan, yani sürekli dış kanaması olan hastalarda da olumlu sonuçlar verdiğini ifade eden Prof. Dr. Haznedaroğlu, ürünün dokulara, yemek borusuna, böbreklere ve diğer organlara zarar vermediğini bildirdi. Ürünle ilgili Faz-1 deneylerinin tamamlandığını Faz-2 ve Faz-3 deneylerinin ise henüz tamamlanmadığını ve çalışmaların devam ettiğini söyleyen Haznedaroğlu, Ankaferd’in kesinlikle şeker hastalığını kontrol altına alan bir özelliği olmadığını, konunun yanlış anlaşılmamasını özellikle vurguladı.

Haznedaroğlu, ürünün Güneydoğu’da görev yapan yaralı güvenlik güçleri için kullanılıp kullanılmayacağına ilişkin bir soru üzerine, “Genelkurmay Başkanlığı bu ürünün deneysel çalışmalarını başından beri takip ediyor. Çok üzücü bir dönem yaşadığımız için ben bu konuda bir değerlendirme yapmayacağım. Ama ürün, gazilerimizi yakından ilgilendiryor. Ürünün fiyatı, bizim dışımızda üretici firmayı ilgilendiren bir konudur. Fakir-fukara ve gazilerimizin bu üründen nasıl yararlanacağı konusu da ürüteci firmanın sorumluluğundadır” cevabını verdi.

Ürünün kanamalı bölgeye dıştan tampon şeklinde uygulandığını belirten Haznedaroğlu, özellikle trafik kazalarında kanaması olan acil yaralılar için büyük faydalar sağlayacağını ve ürünün hayat kurtaracağını ifade etti. Prof. Dr. Haznedaroğlu, ürünün bakanlıktan onay alınmasından sonra ilgili üretici firma tarafından seri üretimine başlandığını ve eczanelerde satıldığını vurgulayarak, ne kendisinin ne de buluşu gerçekleştiren ekipte yer alan hiç bir doktorun bu önemli buluştan maddi bir çıkar elde etmediğinin altını çizdi.

Türkiye olarak ürünün patentinin alındığını belirten Prof. Dr. Haznedaroğlu, Ankaferd’in ambulanslarda bulundurulmasına karar verildiğini ifade etti. Doç. Dr. Hakan Göker ise, ürünün çiçek aşısından sonra Türklerin en büyük buluşu olduğunu olduğunu söyledi.



Kaynak : İHA

Add a comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir