Kartepe

2007 yılının son günü Kartepe’deydik. Yılbaşını kutlamak üzere Sapanca’dayken Kartepe’ye bu kış günü uğramamak olmaz dedik. Aslında ben pek demedim. Kartepe ile ilgili pek olumlu duyumlarım yoktu. Ama Mısra ve Sağnak’ın ısrarları ile ta sabahın köründe düştük yollara. Aslında iyi de yapmışız. Bu benim Kartepe’ye ilk gidişimdi. Kartepe’ye ulaşım aslında çok kolay (İstanbul’dan olduğunu varsayıyorum). TEM Sapanca çıkışından itibaren yaklaşık 20-25 dakika içinde tepede olabilirsiniz.
Kartepe Kartepe
Kartepe

2007 yılının son günü Kartepe’deydik. Yılbaşını kutlamak üzere Sapanca’dayken Kartepe’ye bu kış günü uğramamak olmaz dedik. Aslında ben pek demedim. Kartepe ile ilgili pek olumlu duyumlarım yoktu. Ama Mısra ve Sağnak’ın ısrarları ile ta sabahın köründe düştük yollara. Aslında iyi de yapmışız.


 


Bu benim Kartepe’ye ilk gidişimdi. Kartepe’ye ulaşım aslında çok kolay (İstanbul’dan olduğunu varsayıyorum). TEM Sapanca çıkışından itibaren yaklaşık 20-25 dakika içinde tepede olabilirsiniz.


 


 


Kartepe Pistleri


 


Tepede sadece Greenpark Oteli var. Kar bu yapıyı örtmediği zamanlar inanılmaz çirkin bir görüntüsü var. Otelde kalmadığımız için hakkında bir yorum yapamayacağım. Onun haricinde belki yeni olduğundan bazı düzensizlikler göze çarpıyor. Ama genel olarak amacı kayak yapmak olanları tatmin edebilecek bir yapısı var.


 


KartepeGreenPark’ın web sitesinde 13 tane pist varmış gibi gözükse de bunlar aslında 3 farklı tepecikten inen fakat farklı yollar olan pistler. Örneğin geyik alanı adlı yükseltiden aşağı inen 5 kadar farklı seçenek var. Bazısı daha dik inerken diğerleri yeni başlayanlar için daha uygun. Ayrıca bu tepenin en büyük avantajı açıkta kalması. Bu yüzden gölgede kalmıyor. Dolayısı ile oaraya çıkan telesiyej yavaş olsa da çıkarken çok üşümüyorsunuz. Çıkış tahmini 7-8 dakika sürüyor iniş ise 2-3 dakika civarında. Onun haricinde bir telesiyej’de oradaki en yüksek tepeye çıkıyor. Buraya çıkarken telesijey uzun bir süre gölgede kaldığı için çıkarken üşüyebilirsiniz. Bu tepedeki pistler biraz daha dik ve daha deneyimli kayıcılar için. Bir de bir teleski ile çıkılan bir tepe (Karlık Tepe) var. Bana biraz anlamsız geldi. Hem çıkması hem inmesi çok kısa sürüyor 3-4 dakika da çıkıp iniliyor. Belki kalabalık zamanlar da diğer pistlere bir alternatif olabilir.


 


Bizim gittiğimiz gün kar kalınlığı çok fazla değildi. Yer yer karın altından bazı kayalar yükselmeye başlamış olsa da kaymayı engelleyen bir durum yoktu. Ayrıca bir süredir kar yağmamış olmasına rağmen karın durumuda oldukça iyiydi.


 


Para, para, para


 


Kartepe’de çıkış fiyatları adam başı 45 YTL (haftasonu ise 70 YTL). Bunun dışında biz yemeklerimizi Geyik Alanı Tepesi denilen yerde yedik. Yemekler pek ahım şahım olmasa da fena değillerdi. Hatta çikolatalı sufle güzeldi. Fiyatları ise Uludağ’dan ucuz. Ayrıca bu tepede açık ve güneşli bir günde üşümeden yemeklerinizi yiyebilirsiniz. Güneş olduğu sürece burayı oldukça ısıtıyor. Bunların dışında manzara da çok güzel. Buaradan Sapanca Gölü’nün büyük bir kısmını da görebiliyorsunuz.


 


Kartepe’de kayak ve/veya snowboard kiralan tek bir yer var. Malzemeler şu an için iyi ve kiralık malzeme için kaliteli sayılabilir. Bizim ziyaretimiz sırasında kayak kiralı 30 ile 50 YTL arasında, snowboard kiraları ise 40 YTL idi. Bunun dışında eğer isterseniz tepeye çıkmadan Maşukiye’de de kayak ve snowboard kiralayan birkaç yer var.


 


Genelde kayak yapılan yerlerde nereye baksanız karla kaplı tepeleri görürsünüz. Ama Kartepe’de baktığınız zaman aşağıda gölü ve yeşillikleri (gün geçtikçe daha az yeşillik daha çok site) görmek de ilginç bir deneyim.


 


Duyduğum kadarı ile de Kartepe’de kar uzun süre kaldığı için sezonu da uzun oluyormuş.


 


Sonuçta amacınız sadece kayak yapmak ise Kartepe Uludağ ve Kartalkaya’ya karşı ciddi bir alternatif. Özellikle günü birlik kayak gezileri için İstanbul’da oturanlar için avantajlı çünkü ulaşımı çok kolay.


 


Sinan Taga

Add a comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir