Devekuşu yumurta kabuğunun diş hastalıkları tedavisinde kullanılması için Selçuk Üniversitesi’nde çalışma başlatıldı. Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Hastanesi Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ercan Durmuş ile Veteriner Fakültesi Histoloji-Embriyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. İlhami Çelik, devekuşu yumurta kabuğunun diş hastalıkları tedavisinde kullanılması için çalışma başlattı.
Devekuşu yumurta kabuğu çare olacak
Devekuşu yumurtasının kabuk zarları ve tozunun son yıllarda tıbbi çalışmalarda kullanıldığını belirten Prof.Dr. İlhami Çelik, Devekuşu yumurta kabuğu, istenen büyüklükte partiküllerin elde edilmesine imkan sağlayacak yeterli kalınlığa sahip. Özellikle diş hekimliğinde, bazı önemli diş hastalıklarında oluşan kemik dokusu kaybının giderilmesi için hastalıklı sahanın yabancı cisim etkisi göstermeyen bir zarla çevrelenmesi ve bağ dokusu hücrelerinin bölgeye nüfuzunun engellenerek kemik dokusu oluşumunun uyarılması gerekir. Bu amaçla sentetik ve sığır kollageni esaslı membranlar kullanılıyor. Bunun yerine devekuşu yumurta kabuğundan elde edilen materyaller kullanılabilir. Bu yumurtanın kabuk ve zarları kalın ve güçlüdür. Diş tedavisinde graft materyalleri olarak kullanabilir. Bu yöndeki çalışmalarımız sürüyor. dedi.
Masraf azalacak
Devekuşu yumurta kabuğu ve devekuşu yumurtları ile ilgili deneysel çalışmalarını 2000-2001 yıllarında başlattıklarını ancak maddi imkansızlıklar nedeniyle çalışmaları henüz tamamlayamadıklarını belirten Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr.Ercan Durmuş, çalışmayı tamamlamak için TÜBİTAKa başvurmayı planladıklarını söyledi.
Çalışmanın tamamlanmasıyla sağlık alanında özellikle diş tedavisinde kullanılan kemik grefi ve membron malzemelerine harcanan paraların önüne geçileceğini belirten Doç.Dr. Ercan Durmuş, bu çalışmayla yıllık tedavi gideri 4-8 milyon doları bulan masraftan kurtulacaklarını vurguladı.
Kemik kaybı önlenecek
Devekuşu yumurtasındaki kabuk tozundan kemik grefti oluşturacaklarını belirten Doç.Dr. Durmuş, Kemik grefi materyalleri son yıllardaki gelişmelere rağmen kısıtlıdır. Zor şartlarda laboratuar koşullarında oluşmasından dolayı piyasa değerleri de çok yüksektir. Biz buna alternatif olarak doğal kaynaklarla elde edilen ve sağlık açısından risk taşımayan devekuşu yumurta kabuğu tozunu kemik grefti olarak kullanmayı planlıyoruz. Dişeti tedavisi yapılan hastaların kaybettikleri kemik desteği bu kemik grefti ile geri kazandırılacak. dedi.
var tmp;
tmp = document.getElementById(“news_content”).getElementsByTagName(“a”);
for(i=0; i<tmp.length; i++)
tmp[i].target = "_blank";