Medikal Estetikte Yeni Düzenleme Tartışmalara Neden Oldu

Resmi Gazete’de 7 Ocak 2025 tarihinde yayınlanan yönetmelik değişikliği, tüm hekimlere medikal estetik sertifikasına sahip olmak koşuluyla botoks, dolgu, kök hücre gibi medikal estetik işlemlerini uygulama imkanı veriyor. Türk Dermatoloji Derneği ise sertifikasyonun uzmanlık yerine geçmeyeceğini vurgulayarak, düzenlemeyi yargıya taşıyacağını açıkladı.

7 Ocak 2025 tarihinde, Resmi Gazete’de yayınlanan Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile estetik amaçlı uygulamaları gerçekleştirebilecek hekim ve sağlık kuruluşlarının kapsamı genişletildi. Öncesinde “deri ve zührevi hastalıkları uzmanları, plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahî uzmanları ile Bakanlıkça onaylı medikal estetik sertifikası bulunan” hekimlerin yapabildiği işlemler, sertikasyon programlarına katılan tüm tıp hekimleri tarafından uygulanabilecek.

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, yönetmelik değişikliği ile iğneli işlemleri uygulayacak hekim kapsamını genişletmeyi, böylece merdiven altı işlemleri önlemeyi amaçladıklarını belitti. Estetik ve tıbbi işlemlerde yetkinliğin, sertifikasyonla elde edilemeyeceğini savunan dernekler ise tepkili. Son olarak Türk Dermotoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Erten Yılmaz, yönetmeliğin iptali için yargıya başvuracaklarını açıkladı.

Reklam

Merak Edilen Konulardan Biri de Diş Hekimliğinde Botoks Uygulamaları

Diş hekimlerinin botoks uygulamalarındaki yetkisi de merak edilen konulardan biri. Bu konuya değinen Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) açıklamasında, “Botulinum nörotoksini (botoks), sinirle kas arasındaki iletişimi bozarak kaslardaki kasılmayı önleyen; bu sayede bir takım rahatsızlıkların tedavisinde yardımcı olan tıbbi üründür. Terapötik amaçla perioral bölgede uygulanmaya başlayan botulinum toksini temporomandibular eklem rahatsızlıkları, bruksizm, görünür dişeti, masseter hipertrofisi, tükürük bezleri problemleri gibi çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. Bu şekilde hem diğer tedavi yöntemlerine destek olması hem de güvenli ve etkili bir tedavi seçeneği olması gibi avantajlarından dolayı diş hekimlerinin son zamanlarda üzerinde durduğu alternatif bir tedavi yöntemi olarak önem kazanmış, kozmetik ve terapötik amaçlara yönelik olarak diş hekimliğinde de kendine yer bulmuştur.

Sonuç olarak, diş hekimleri herhangi bir eklem veya tedavi ile sınırlı olmaksızın, bilimsel bilgiye uygun ve dişhekimliği yetki alanında kalması koşuluyla botulinum nörotoksini kullanma hak ve yetkisine sahiptir” ifadeleri yer aldı.

Add a comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam