Okuldan mezun olduk ya da yıllardır özel sektörde çalışıyorduk ya da devlet memuruyduk. Artık kendimize ait bir klinik, muayenehane açmak istiyoruz. Hepimizin yapması gerekenler aynı aslında dikkatlice adım adım yapılacaklar bir lokanta, bir ayakkabı dükkanı, mimarlık ofisi ya da avukatlık ofisi açılışında yapmamız gerekenler ile aynı.
A-EKONOMİK ARAŞTIRMALAR; 1- Piyasa etüdü ve talep tahmini
2- Kapasite belirleme
3- Kuruluş yeri ve konumluluk yer şeçimi
Pratik (Normal) Kapasite: Olağan duraklamalar sonucu elde edilen ve teorik kapasitenin altında oluşan kapasite.
Fiili Kapasite: İşletmenin belirli faaliyet döneminde gerçekleştirdiği kapasitedir.
Optimum Kapasite: Birim başına sabit ve değişken giderlerin minimum olduğu kapasitedir.
İşletmeyi kurarken hedef optimum işletme büyüklüğü olmalıdır.
Maliyet ve giderlerin en düşük olduğu işletme büyüklüğüdür. Örneğin 400 yataktan sonra hastane işletmeciliğinde maliyetlerin arttığı gözlenmiştir. Ekonomik etüd çerçevesinde işletmenin büyüklüğüne karar verilir.
Kuruluş yerinin tesbitinde gerekli özen gösterilmemişse, başlangıçta iyi gibi gözüken yerler daha sonra değişen koşullar nedeni ile olumsuz bir duruma gelebilir.
1- Karlılık
2- İşletmenin Borç Ödeme Yeteneği
3- Yarımın Ulusal Ekonomiye Sağladığı Katma Değer
4- İnsan Gücü Verimliliği Açısından Yatırımın Değerlendirilmesi
5- Sermaye-verim açısından yatırımın durumu
Yukarıda kısaca temel işletme bilgilerinden bahsettikten sonra muayenehane açmadan önce bir diş hekimi olarak bizlerin neler yapması gerekli onlara değineceğiz. Bir dizi sorular ve cevapları ile sizleri bilgilendireceğiz.
Muayenehanemizi Ne Zaman Açmalıyız?
Yeni mezun olmuşsanız en az 2 yıl tecrübeli bir meslektaşınızın yanında çalışmadan (erkekler askere gitmeden önce) muayenehane açmamalısınız. Tecrübe ve bilgi sahibi olunmadan tek başınıza kaldığınızda bilginiz olsa da, tecrübe eksikliği sizin kötü anlarla karşılaşmanıza sebep olabilir.
Muayenehanemizi Nasıl Açmalıyız?
Muayenehanemizi Nerede Açmalıyız?
Memleketime mi açsam?, Büyük bir şehirde mi ya da bir turizm beldesinde mi açsam, ilçede tek bir diş hekimi mi olsam, yoksa büyük şehirlerde merkezde mi olsam? Ya da hiç risk almadan muayenehane açmasam mı acaba?
Mesleğimizde reklam imkanı olmadığına göre sizin yapacağınız. Kimsenin yapmadığını, düşünmediğini düşünüp, farklı bir yaklaşımla muayenehanenizi bir daha yer değiştirmeyi planlamadığınız en azından 5 yıllık süreçte bir yere açmalısınız. Sizi fark edebilecekleri bir giriş katı dükkan ya da birinci kat ama ikinci kat ya da daha yukarısı değil. Bu ilk aşamada yer ve konum açısından önemlidir. Muayenehanenizi bir dükkan olarak tutmuşsanız, insanlar gelip geçerken bile sizi fark edebilirler. Sadece dişleri ağrıdığında sizin işletmenizin bankanın yanında olduğunu doğal olarak hatırlayacaklardır. Önemli olan farklı yaklaşımlardır. Sizi diğerlerinden ayıran parmak izlerinizde olduğu gibi.
Muayenehanemizi Hangi Bütçe ile Açmalıyız?
Kuruluş sermayesinde;
– Klinik demirbaşları,
– Hasta bekleme odası dekorasyon
– Mutfak ve labratuvar demirbaşları,
– Çalışma ofisi demirbaşları, su, elektrik, telefon, muhasebe, vergi kayıtları, oda ve il sağlık müdürlüğü kayıtları, tesisat giderleri, sarf malzeme giderleri
İşletme sermayesi
– Her bir gider kalemi için en az 6 aylık nakit olarak bulunmak şartıyla
– Kira, sekreterin ücreti, diş hekimi hemşiresi ücreti, muhasebe, bağkur, ssk, elektrik-su-tlf, kullanılacak sarf malzeme
Muayenehanemizde En Az Kaç Kişi Çalıştırmalıyız?
Muayenehane Açarken Hukuksal Sorumluluklarımız Neler Olacaktır?
1- Maliye
2- İl Sağlık Müdürlüğü
3- Bağlı olduğunuz oda
4- Bağkur ve SSK
5- Belediye
6- Elektrik, su, tlf Müdürlükleri
7- Şirket iseniz ticaret odaları
8- Bankalar (kredi kartı makineleri P.O.S cihazları için)
Yukarıda sayılan kurumlara olan sorumluluklarımızı unutmadan hareket etmeliyiz.