Ortodontide en önemli konumuz, ülke ihtiyacına göre uzman yetiştirilmesidir

Ortodontinin dişhekimliğinin farklı ve özel bir branşı olduğuna inandığını belirten Türk Ortodondi Derneği Başkanı Servet Doğan, çocuklarla ve gençlerle birlikte çalışmanın kendisini her zaman heyecanlandırıp umutlandırdığını söylüyor. Türk Ortodonti Derneği’nın çalışmaları hakkında önemli açıklamalar yapan Prof. Dr. Servet Doğan ile Türkiye’de ortodontinin dünü ve bugününü konuştuğumuz ilgi çekici bir söyleşi gerçekleştirdik.
Ortodontide en önemli konumuz, ülke ihtiyacına göre uzman yetiştirilmesidir Ortodontide en önemli konumuz, ülke ihtiyacına göre uzman yetiştirilmesidir
Ortodontide en önemli konumuz, ülke ihtiyacına göre uzman yetiştirilmesidir

Ortodontinin dişhekimliğinin farklı ve özel bir branşı olduğuna inandığını belirten Türk Ortodondi Derneği Başkanı Servet Doğan, çocuklarla ve gençlerle birlikte çalışmanın kendisini her zaman heyecanlandırıp umutlandırdığını söylüyor. Türk Ortodonti Derneği’nın çalışmaları hakkında önemli açıklamalar yapan Prof. Dr. Servet Doğan ile Türkiye’de ortodontinin dünü ve bugününü konuştuğumuz ilgi çekici bir söyleşi gerçekleştirdik.


 


Öncelikle sizi daha yakından tanıyabilir miyiz?


 


1980 yılında Ege Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi’nden mezun oldum. 1982 yılında aynı Üniversitenin Ortodonti Anabilim Dalında Araştırma görevlisi olarak ortodonti eğitim hayatıma başladım ve halen devam ediyorum. Dişhekimliği Fakültesi’ne girmem bizim dönemimizde tesadüflere dayanıyordu maalesef halen puan sisteminin devam ettiği ülkemizde tesadüflerle dişhekimliği fakültelerine giren meslektaşlarımın da beklentilerine kavuşmuş olmalarını isterim. Ortodontinin dişhekimliğinin farklı ve özel bir branşı olduğuna inanıyorum. Çocuklarla ve gençlerle birlikte olmak beni her zaman heyecanlandırıp umutlandırıyor. Sanırım diş hekimi olarak görevimi sürdürseydim o ancak bir mecburiyet olurdu. O yüzden kendim için çok doğru bir alanda olduğuma inanıyor ve kendimi sanşlı görüyorum. Gerçekten ortodonti bizleri her zaman canlı ve genç tutuyor. Sanırım işimden bu denli olumlu bahsetmemde en önemli faktörlerden bir tanesi de çalıştığım ortam. Öğrencilik yıllarından beri içerisinde bulunduğum bu ortamda hiçbir zaman yüksek tonda sesler, hal hatır sorulmadan geçirilen bir gün olmamıştır. Katıldığımız toplantılarda Ege’li ortodontistlerin her zaman çok şanşlı olduğu söylenir. Gerçekten sevginin saygının ve paylaşmanın tüm inceliklerini bulabileceğiniz bir ortamdır burası. Tabii yaptığınız işten keyif almanın en önemli faktörü bana göre aile içindeki düzen. Eşim meslektaşım sınıf arkadaşım. Hayatımdaki en büyük desteğim. Hobiniz ne diye sorsanız kızım ve eşim ve sonra da işim diyebilirim.


 


Türk Ortodonti Derneği Başkanlığı nasıl gidiyor?


 


1985 yılında kurulan Türk Ortodonti Derneği kuruluşunun bu yıl 23. yılını tamamlamıştır. Bu derneğin kuruluşunda emeği geçen tüm hocalarımıza bir kez daha teşekkür ederiz. Derneğimizin temel amacı bilimsel ve sosyal açıdan hayatı kolaylaştırarak genç arkadaşlarımızın ihtiyaçlarına cevap vermektir. Arkadaşlardan gelen istek doğrultusunda Kasım-2006’da dernek yönetimini devraldık. Göreve geldiğimizden beri en büyük hedefimiz öncelikle değerli hocalarımızın, meslektaşlarımızın bilgilerini bizlerle paylaşmasını sağlayan ortamlar hazırlayarak, gençlerimizin yolunu biraz daha açmak olmuştur. Yönetim kurulu arkadaşlarımızla bu dönem görevimizi tamamlayacağız.Bu mesleğe gönül veren arkadaşlarımız sırayla bu görevi yapmalı..ve her zaman ortodonti ailesinin birlikte olacağı bilimsel ve sosyal ortamlar sağlayarak, mesleğimizi en üst seviyeye taşımalıyız.


 


 


 


Türk Ortodonti Derneği ve çalışmalarınız ile ilgili olarak neler söylemek isterdiniz? Sizin döneminizle birlikte başlayan yeni bazı projelerin başarıyla uygulandığını görüyoruz. Sizi ve şahsınızda tüm ekibinizi bu değerli katkılarından dolayı kutlarken bu çalışmalar hakkında bizleri bilgilendirebilir misiniz?


 


Derneğimizin ilk toplantısı 05-06 Mart 2007 tarihlerinde Kayseri’de gerçekleştirildi.  2007 yılının I. Bölgesel Bilimsel Toplantısı olan bu toplantıya Erciyes Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi ev sahipliği yaptı. Dr. Uysal ve arkadaşlarının katkılarıyla gerçekleşen toplantıda Dr. Metin Önerci (Hacettepe Üniversitesi K.B.B) ve Dr. Enis Güray (Çukurova Üniversitesi Ortodonti)  Temporomandibuler eklem konusunda, Dr. Emin Mavili  (Hacettepe Üniversitesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi)  ve Dr Nil Cura (Istanbul Üniversitesi Ortodonti) Ortognatik cerrahi konusundaki bilgilerini bizlerle paylaştılar. Ortodonti ailesi olarak Kayseri’de Erciyes Dağında yaklaşık 150 kişilik bir katılımla kongre havasında,  dopdolu bir 3 gün geçirdik.


 


11-13 Kasım 2007 tarihinde 10. Türk Ortodonti Sempozyumu Ankara Sheraton Hotel’ de yine yoğun katılımla gerçekleşti.  357 kişiye ev sahipliği yapılan sorunsuz ve başarıyla geçen organizasyonumuzda desteklerini bizden eksik etmeyen sponsor firmalarımıza bir kez daha teşekkürlerimizi yinelemek isteriz. Sadece kendi meslektaşlarımızın çalışmalarına yer verilen sempozyumda Dr. Tamer Büyükyılmaz ve Dr. Ali İhya Karaman’ tarafından verilen sempozyum öncesi kursa 100 kişinin katılımı ve sempozyuma gösterilen yoğun ilgi hepimizi onurlandırmıştır.


 


Bundan sonraki ilk programımız olan II. Bölgesel Bilimsel Toplantımız Süleyman Demirel Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nin katkılarıyla 21-22 Mart 2008 tarihlerinde Isparta’da gerçekleştirilecek. Toplantımızda Dr. Nazan Küçükkeleş (Marmara Üniversitesi Ortodonti ) ‘Ortognatik Cerrahi Öncesi Ortodontik Hazırlıklar’ konusunda bir günlük kurs programı, Dr. Meliha Rübendüz  (Ankara Üniversitesi Ortodonti ) ‘’Erişkin bireylerde ortodontik tedavi sınırları ‘ konulu konuşması ile bizlerle olacaklar.


 


Ve yine 12-16 Ekim 2008 Çeşme Sheraton Otel’deki düzenleyeceğimiz 11.Uluslararası Türk Ortodonti Derneği kongremizde de Björn Zachrisson kongre öncesi kurs ile Renoto Cocconi  ve Domingo Martin kongre sonrası kursları ile bizlerle birlikte olacaklar. Yabancı ve yerli konuşmacılarımızın yer aldığı kongremizde de ortodontist arkadaşlarımızın desteklerinin artarak devamını bekliyoruz.


Arkadaşlarımız, tüm toplantılarımızla ilgili ayrıntılı bilgileri güncelleştirdiğimiz www.tod.org.tr web sayfamızdan görebilirler.www.tod.org.tr


 


Bu dönemde meslek sorunlarımızı ortak toplantılarımızda da ele almayı amaçladık. Bu amaçla sempozyumumuzda ilk panelimizi oluşturduk. Bundan sonraki kongremizde de daha yeterli süre ile problemlerimizi tartışmaya açmaya tüm meslektaşlarımızla birlikte çözüm önerileri üretmeye devam edeceğiz. En önemli problemlerimizin başında Ortodontistler içinde uzmanlık ve doktora eğitiminin eşdeğerliği konusundaki problemler yer almaktadır. Bu konuda geçen dönemde Sayın Erverdi tarafından başlatılan davanın takibi devam etmektedir. Bir uzmanlık dalı olan ortodonti alanında dişhekimlerinin hizmet verebilecekleri koruyucu ortodonti hizmetlerinin sınırlarının saptanması çok önemlidir. Bu konunun yeterince vurgulanması; özellikle son dönemde hekimlerimizi ortodontik uygulamalar konusunda cesaretlendiren kurs ve diğer eğitim programları sonucu maddi ve manevi zarara maruz kalmalarını engelleyecek ve hastaların korunmasına neden olacaktır. Derneğimiz konu ile ilgili olarak tüm dişhekimleri odalarına bu konuda destek olacaklarını bildirmiş ve talepleri olan odalara bu konuda istenen hizmetleri vermeye başlamıştır.


 


Derneğimiz tüm sorunlardan tek çıkış noktamızın mesleğimizin tam ve doğru olarak tanıtılmasına dayandığının bilincindedir. Ortodontinin tanıtımı, halkın ve dişhekimlerinin bilinçlendirilmesi konusunun önemle üstünde durmaktayız. Bu doğrultuda Sayın Büyükyılmaz tarafından başlatılan tanıtım kampanyaları ile ilgili ayrıntılı çalışmalar önümüzdeki aylarda uygulamaya sunulacaktır. Kampanyamıza tüm meslektaşlarımızın destek olmasını dileriz.


 


Öğretim üyelerimizden gelen istek doğrultusunda yine sempozyumumuzda Ortodonti Anabilim Dalı başkanlarımız bir araya gelmiş ‘Ortodonti eğitiminin bugünkü durumu ve eğitimde eşitliğin sağlanması’ konusunda görüş alışverişinde bulunulmuştur. Burada temel amaç; üniversitelerimizde ortak eğitim programının oluşturulmasının yanısıra ve yeni gelişmekte olan üniversitelerimizde eğitim programlarının aktif olarak desteklenmesidir. Konu ile ilgili çalışmalar halen devam etmektedir.


 


2008 yılı, ülkemiz Bilimsel Dişhekimliğinin 100.  ve Ortodonti Biliminin de 80. yılını kutlayacağımız yıl olması nedeniyle farklı bir önem taşıyor. Türkiye’de 80 yılda ortodonti disiplininin ulaştığı nokta hakkında bilgi verebilir misiniz?


 


Bugün Türk Ortodontisi dünya literatünde çok önemli bir yerdedir. Artık Türk Ortodontisi kendi içinde bilimsel tartışmalarını yapabilmektedir. Derneğimizin 10. sempozyumunda sadece kendi meslektaşlarımızın çalışmalarına yer verilmiş ve bu toplantımız rekor sayıda sayılabilecek 357 kişilik bir katılımla gerçekleşmiştir. Artık kendi meslektaşlarımız gençlerimize bilimsel kurslar vermekte ve yine büyük çapta katılımlar olmaktadır. Üye sayımızın 619’lara ulaştığı bu yılda artık gençlerimizin engellenemez gelişimi bizleri heyecanlandırmaktadır. 619 üyemizden 299 tanesi üniversitelerimizde görev yaparken 156 meslektaşımız da devlet hastanelerinde görev yapmakta, 136 meslektaşımız da sadece serbest muayenehanelerinde çalışmaktadır. Kısaca % 21.9 oranında sadece muayenehanede çalışan, %73.5 oranda da üniversite ve hastanelerde çalışan meslektaşlarımız. Acaba ülkemizin ortodontist ihtiyacı nedir? Ülkemizdeki ortodontist sayısı kimin tarafından ve hangi kriterlere göre saptanmaktadır? Bu doğrultuda ortodontist sayısının belirlenerek ülke ihtiyacına göre uzman yetiştirilmesi en önemli konumuzdur. Mesleğimizin kalitesini ve geleceğini ancak bu şekilde belirleyebiliriz. Bu konuda bugün için ortodonti uzmanı ve/veya doktoru yetiştirme görevi olan üniversitelerimize büyük görev düşmektedir. Bu konuda tüm anabilim dallarımızın görüşleri alınmış ve üniversitelere alınacak doktora öğrencisi konusunda ortak görüş oluşturulmasının önemi vurgulanmıştır. Bügun Türk Ortodonti Yeterlilik Sınavı (Board Sınavı) konusunda yapılacak olan çalışmaların mesleğimizi bir adım daha ileri götüreceğine inanıyorum.


 


‘Sağlıkta Dönüşüm Projesi’ hakkındaki görüşleriniz nelerdir? Bu konuda Türk Ortodonti Derneği’nin çalışmaları var mı?


 


Sağlıkta reform anlamında ele alınan sağlıkta dönüşüm projesinde atılacak her adımda ortak bir yaklaşım gerekmektedir. Sağlık sisteminin bütün faktörlerini dikkate alarak bir politika geliştirmeye ihtiyaç vardır. Önümüzdeki dönemde ortaya çıkacak olan özel diş hastanelerinin yaratacağı etkilerle, Sağlık Bakanlığı ve sosyal güvenlik kurumu gibi kurumlarında oluşturacakları fiat politikaları meslektaşlarımızı önemli ölçüde etkileyecektir. Her ne kadar bu koşulları tersine çevirmek derneğimiz açısından pek kolay bir iş olmasa da; Türk Ortodonti Derneği meslek odaları ve TDB ile uyumlu bir şekilde bu sistemde üzerine düşen görevi yapacaktır ve bu döneme kadar da ortak sorunlarda ortak çözüm önerilerine gitmiştir.


 


Son olarak size ve çalışma arkadaşlarınıza teşekkür eder 2008 yılının başta sağlıkla birlikte yeni başlangıçlar getirmesini dilerim.

Add a comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam