“Öyle Söyleme!” Kampanyası, Ruhsal Hastalıklarda Damgalanmaya Dikkat Çekiyor

Abdi İbrahim Otsuka (AİO), bu yıl 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü’nde sosyal medya platformlarında başlattığı kampanya ile sosyal medya kullanıcılarına, ruhsal hastalık isimlerinin hakaret amaçlı kullanımını, dillerinden ve klavyelerinden çıkarmaları yönünde çağrıda bulundu.
“Öyle Söyleme!” Kampanyası, Ruhsal Hastalıklarda Damgalanmaya Dikkat Çekiyor “Öyle Söyleme!” Kampanyası, Ruhsal Hastalıklarda Damgalanmaya Dikkat Çekiyor
“Öyle Söyleme!” Kampanyası, Ruhsal Hastalıklarda Damgalanmaya Dikkat Çekiyor

“Öyle Söyleme!” Kampanyası, Ruhsal Hastalıklarda Damgalanmaya Dikkat ÇekiyorAbdi İbrahim Otsuka (AİO), #öylesöyleme! hashtag’i ile dilde damgalamayı önleme çağrısı yapmak adına, her sosyal medya platformu için özel posterler tasarladı. Kullanıcılar Öyle Söyleme! web sitesine girerek kendi profil fotolarını oluşturabildi.

Avrupa Birliği’nin ruhsal hastalıklarla ilgili gerçekleştirdiği en son araştırmaya göre her dört kişiden biri ruhsal yardıma ihtiyaç duyuyor. Ancak uzmanlar, damgalanma nedeniyle ruhsal hastalıkların tedavisinde genellikle gecikme ve aksama yaşandığına dikkat çekiyor. Toplum tarafından dışlanacakları korkusuyla tedavilerini aksatan psikiyatri hastaları ise işlev kayıplarıyla karşı karşıya kalıyor.
{reklam}
AİO’nun 2019 yılında yaptırdığı “Türkiye Şizofreni Algısı, Bilgi Düzeyi ve Şizofreniye Bağlı Damgalama ve Ayrımcılık” araştırmasına göre; şizofreni toplumda bilinirliği yüksek bir hastalık olmasına rağmen, halk arasında negatif bir algıya sahip.

Araştırmaya göre toplumun dörtte biri şizofreni hastalarının hiçbir zaman iyileşmeyeceğini ve çalışamayacağını, beşte biri ise hastane dışı ortamda yaşayamayacağını düşünüyor. Bu sonuç, çağdaş tıp ve bilimsel anlayış ile toplumu oluşturan bireyler arasındaki uçurumu gözler önüne seriyor. Araştırmaya göre toplumu oluşturan bireyler, şizofreni hastalarına yakın olmak istemiyor. Durum böyle olunca şizofreni hastasının yalnızlığı, toplumun duyarsızlığı ya da kayıtsızlığı ile daha da derinleşiyor.

Reklam

AİO tarafından dilde damgalamayı bitirmeye yönelik başlatılan “Öyle Söyleme!” hareketi, öncelikle herkesi kendi düşünce ve sözlerinde bir davranış değişikliği başlatmaya çağrı yapıyor. Günlük dilde ruhsal hastalıklara olumsuz anlam yükleyen damgalayıcı söylemlerden uzak durmaya, bu tip söylemlerin farkında olmaya davet ediyor. “Öyle Söyleme!” hareketiyle ilgili detaylı bilgileri, www.gormezdengelmeyelim.com web sitesinden incelemek mümkün.

Add a comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam