Özgürlükler ülkesinde diş teknisyenleri de özgür, ama…

Türkiye’den bir gurup diş teknisyeni ve dişhekimi Fransa’nın Avignon şehrinde Diş Tek. Gerald Ubassy tarafından düzenlenen seramik uygulama kursuna katıldı. Geral Ubassy Fransa’da Avignon şehri yakınlarında küçük bir kasabada yaşayan bir diş teknisyeni. Avignon Fransa’da Provence bölgesinde küçük bir ortaçağ şehri. Bir dönem papalık burada yerleşmiş. İyi korunmuş surlar içinde, ortaçağ havasını koruyan bir şehir.


Türkiye’den bir gurup diş teknisyeni ve dişhekimi Fransa’nın Avignon şehrinde Diş Tek. Gerald Ubassy tarafından düzenlenen seramik uygulama kursuna katıldı. Geral Ubassy Fransa’da Avignon şehri yakınlarında küçük bir kasabada yaşayan bir diş teknisyeni. Avignon Fransa’da Provence bölgesinde küçük bir ortaçağ şehri. Bir dönem papalık burada yerleşmiş. İyi korunmuş surlar içinde, ortaçağ havasını koruyan bir şehir. Ubassy’nin bir çok dile çevrilmiş The Analysis ve Shape & Color isimli iki tane çok önemli kitabı var. İsmi dünyanın en iyi diş teknisyenlerinin arasında sayılıyor. Fransa Geral Ubassy’e, bir diş teknisyeni olarak ülkesine iyi hizmet ettiği ve uluslararası camiada Fransa’yı en üst düzeyde temsil ettiği için üstün hizmet madalyası vermiş. Katılımcıların arasında bulunan Dental Labor Türkiye Dergisi Editörü Dr. Uğur Ergin‘in Diş Tek. Gerald Ubassy ile yaptığı sohbeti sizlere sunuyoruz.


Fransa’da diş teknisyenleri için nasıl bir eğitim sistemi uygulanıyor?


Fransa’da iki çeşit eğitim var. Laboratuarlarda da eğitim alabilirsiniz. Okul ve odalarda da eğitim alabilirsiniz. Dört ayrı eğitim düzeyi var. En üstü bak +2 dedikleri; bakolorya +2 (Türkçesi olgunluk lisanı +2)





Siz bir laboratuvar sahibisiniz. Laboratuvarınızı açmak için ne gibi işlemler yapmak zorundasınız. Oda veya herhangi bir derneğe kayıt gibi işlemler gerekiyor mu?


Hayır. Öyle bir şey.





Yani sadece vergi kaydı yaptırıp, diplomanız ile laboratuvar açabiliyor musunuz?


Sadece ticari kaydınızı yapıp laboratuvarınızı açabilirsiniz.





Peki çalışanların diş teknisyeni olma zorunluluğu var mı? Yani belgeli bir diş teknisyeni olmak gibi.


Hayır yok. Yanınızda istediğiniz kişileri çalıştırabilirsiniz. Herhangi bir belge zorunluluğu yok.





Laboratuvar açmak için hangi düzeyde diploma veya eğitim düzeyinde olmanız gerekiyor?


Herhangi bir kişi isterse laboratuvar açabilir. Eğitim düzeyi veya diploma düzeyi zorunluluğu yok.





Tam olarak anlayamadım. Yani herhangi bir kişi derken, laboratuvar açacak kişinin diş teknisyeni belgesi olması zorunlu değil mi?


Öyle bir şey yok. Herkes isterse laboratuvar açabilir. Sadece ticari kaydını yaptırması yeterli.





Diş teknisyenlerinde mezuniyet sonrası herhangi bir eğitim zorunluluğu var mı?


Böyle bir zorunluluk yok. Fakülte bitiren diş teknisyenleri için bu isteğe bağlı bir şey. İsteyen devam ediyor, isteyen etmiyor.





Tamamen kişisel tercih yani


Evet kişisel.





Peki siz bir çok ülkeden gelen diş teknisyenlerine kurslar veriyorsunuz. Bu kurslar mezuniyet sonrası profesyonel kurslar. Bu ve benzeri kursların diş teknisyenleri için zorunlu olması gerektiğini düşünüyor musunuz?


Bir sürü böyle formasyon eğitimleri var. Fransa’da bu iş çok da iyi yürüyor. İşveren olarak 20 saate kadar çalışanlarına bir takım bilgiler, eğitim vermek zorundasın.





Yani laboratuar kendi içinde çalışanına fazladan eğitim vermek mi zorunda. 20 saat kadar çalışmanın dışında. Peki bu eğitimi verdiğini nasıl belgeliyor?


Ben yanlış söyledim. Çalışanlar yılda 20 saat çalışma sürelerinden hariç ücretli olarak böyle eğitimlere gidebiliyorlar. Yani bir çalışan diyor ki ben şu bir eğitime gideceğim. İşveren çalışanın maaşını eğitim süresinde kesemiyor. Her yıl çalışan isterse 20 saat ücretli eğitim izni alabiliyor.





Ama çalışanlar gitmek zorunda değil.


Hayır değil. İsterse gidebiliyor. O zaman da patron hayır sen gidemezsin diyemiyor.






Almanya’daki sistemde diş teknisyenleri master derecesi almadan laboratuvar açamıyor. Ama yanlarında kimi isterlerse çalıştırabiliyorlar. Hatta son yıllarda gördüğüm bir şey; kuyumcu çıraklarını laboratuvarlarda çalıştırıyorlar. Nedeni ise işçilik maliyetinin daha düşük olması.


Almanya’daki sistemi bence daha iyi. Özellikle laboratuvar açabilmek için master teknisyen düzeyinde eğitim almış olmak zorunluluğu.





Bir de Almanya’da o kadar çok diş teknisyeni var ki artık işsizlik sorunları başlamış. Türkiye’den de Almanya’ya ve Fransa’ya çok fazla iş gidiyor Bu durum Fransa’daki teknisyenler için bir tehlike oluşturuyor mu?


Bu tabii ki Fransa’da mesleği aşağı doğru çekiyor. Ama benim için önemli olan, ben bu işi nasıl daha iyi yaparım? Mesleğimin güzel yanlarını geliştirmek istiyorum. Bu güzellikleri de çevremdeki meslektaşlarım ile paylaşmak istiyorum.





AB üyesi olarak yaptıkları işi, kullandıkları malzemeyi vs. herhangi bir şekilde belgelendirmek zorunda mısınız? Herhangi bir malzemeyi istediğiniz gibi kullanabiliyor musunuz, yoksa şu şu standartlara uygun olmak zorunda gibi kuralları var mı?


Malzemelerin tümünün CE belgesine sahip olması gerekiyor. Aynı zamanda kullandığımız her malzemenin Lot numarası ve fatura numarasını biten iş ile birlikte bir rapor olarak hekime gönderiyoruz.





Peki hekim ne yapıyor bu raporu? Bunu hastaya mı veriyor? Yoksa kendisi mi saklıyor.


Arşivine veriyor, hastaya veriyor. Protez ile ilgili bir sorun olduğunda ‘malzeme olarak bunlar bunlar kullanıldı’ diyor. Bence iyi bir şey.





Bence de iyi bir şey. Bu güzel sohbet için çok teşekkür ederim.

Add a comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam