Peşin Vergi Uygulaması, Diş Hekimlerine Neler Getirecek?

Son günlerde doktor ve diş hekimleri için peşin vergi döneminin başlayacağına dair haberler gündemde. Bu çalışmaların ne aşamada olduğunu Masen Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik’in Yönetim Kurulu Başkanı V. Ensar Yurduseven anlattı. Yurduseven, peşin vergi uygulamasının yanı sıra genç diş hekimlerinin yararlanabileceği özel bir gelir vergisi muafiyeti hakkında da bilgi verdi.

Doktorlar ve diş hekimleri için sundukları sağlık hizmetlerinin vergilendirmesi nasıl yapılıyor?

V. Ensar Yurduseven
V. Ensar Yurduseven

Doktorlar ve diş hekimleri gibi sağlık profesyonellerinin sunduğu sağlık hizmetlerinin vergilendirilmesi, genellikle gelir vergisi yasalarına göre yapılır. İlgili gelir vergisi kanunlarına göre, sağlık profesyonelleri elde ettikleri gelirlerden vergi ödemekle yükümlüdürler.

Doktorlar ve diş hekimleri, elde ettikleri gelirleri, gelir vergisi beyannameleriyle beyan etmelidirler. Bu gelirler, muayenehane veya polikliniklerinde sundukları sağlık hizmetleri karşılığında aldıkları ücretler, özel muayenehanelerde çalışıyorlarsa aldıkları maaşlar ve gerektiğinde diğer gelir kaynaklarından elde ettikleri gelirleri içerebilir.

Advertisement

Türkiye’de gelir vergisi dilimleri bulunur ve kişinin gelirine göre farklı oranlarda vergi uygulanır. Ayrıca, gelir vergisi beyannamesinde bazı giderlerin düşülmesine izin verilir. Örneğin, mesleki giderler, iş yeri kirası, personel giderleri gibi masraflar gelir vergisi beyannamesinde indirim olarak gösterilebilir.

Son günlerde doktor ve diş hekimleri için peşin vergi döneminin başlayacağına dair haberler gündemde. Peşin vergilendirme nedir, bu çalışmalar ne aşamada? Paketten neler çıkabilir?

Yeni düzenlemeye göre, doktor, mühendis, diş hekimi, avukat gibi bazı meslek gruplarında ticari faaliyet gösterenler için peşin vergi uygulamasına geçilecek. Bu kararın alınmasındaki temel neden, bu meslek gruplarında kazançlar ile ödenen vergiler arasında uyumsuzluk tespit edilmesidir.

Bu öngörülen düzenlemeye göre, vergi peşin olarak tahsil edilecek ve daha sonra beyanname verilecek. Vergi dönemi sonunda ise mahsuplaşma yapılacak. Ancak, beyan edilen matrahın alınan vergiden daha düşük gösterilmesi durumunda, diş hekimleri vergi incelemesine tabi tutulabilecek. Bu durumda, doktor ve diş hekimlerinin doğru beyanda bulunması ve vergi ödemelerini düzenli olarak yapması teşvik edilecek.

Bu yeni uygulamanın, vergi kayıp ve kaçağını önlemeye yönelik bir adım olduğu düşünülüyor. Ancak, vergi uygulamalarında adaletin sağlanması ve mükelleflerin haklarının korunması da önemlidir. Bu nedenle, uygulamanın etkilerinin dikkatlice değerlendirilmesi ve adaletli bir şekilde gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Bu durum klinik ya da poliklinik sahibi diş hekimlerini nasıl etkiler? Neler tavsiye edersiniz?

Klinik ve poliklinik sahibi diş hekimleri, vergi düzenlemeleri hakkında güncel bilgiye sahip olmalı ve işletmelerini bu bilgilere göre yönetmelidir. Bu şekilde, diş hekimi klinik sahipleri, vergi yükümlülüklerini yerine getirirken işletmelerinin finansal sağlığını koruyabilirler.

Peşin vergi uygulaması, verginin peşin alınması anlamına gelir. Bu, işletmenin nakit akışını ve likiditesini etkileyebilir. Verginin peşin olarak ödenmesi, işletmenin günlük nakit ihtiyacını artırabilir. Dolayısıyla, işletmenin nakit akışını dikkatlice yönetmek önemlidir. Peşin vergi uygulaması, işletme sahiplerinin finansal planlamasını etkileyebilir. Verginin peşin alınması, beklenmedik nakit akışı sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle, işletme sahipleri, vergi ödemelerini ve diğer finansal taahhütleri dikkatlice planlamalıdır. Vergi ödemelerinin peşin alınması, işletmenin maliyetlerini artırabilir. İşletme sahipleri, vergi maliyetlerini ve bu maliyetlerin işletme kârlılığına etkisini dikkatlice değerlendirmelidir.

Genç Diş Hekimlerine Vergi Muafiyeti

Vergilendirme ve mali konularda diş hekimlerini ilgilendiren başka yenilikler var mı?

Şahıs şirketi kuran ve henüz 29 yaşını doldurmamış olan genç diş hekimleri için özel bir gelir vergisi muafiyeti bulunmaktadır. Bu muafiyet, her yıl elde ettikleri gelirin 230.000,00 TL’ye kadar olan kısmı için geçerlidir. Bu da genç diş hekimlerinin ilk üç yıl boyunca belirli bir gelir eşiğine kadar gelir vergisi ödememesi anlamına gelir. Ancak, bu tutarı aşan kazançlar vergilendirilmeye tabidir. Bağkur primlerinin de bir yıl boyunca devlet tarafından karşılanması da önemli bir avantajdır.


V. Ensar Yurduseven Kimdir?

V. Ensar Yurduseven, 1986 yılında İstanbul’da doğdu. Mersin Üniversitesi’nde İşletme Yönetimi lisans eğitiminin ardından Okan Üniversitesi’nde Muhasebe ve Denetim programında yüksek lisans programını tamamladı. Mali Müşavirlik yolculuğu lise yıllarında muhasebe bürosunda başlayan Yurduseven, edindiği deneyim ve akademik tecrübe ile 2013 yılında Mali Müşavir olarak çalışmaya başladı. Halen 2015 yılında kurduğu Masen Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapıyor. Şirket, diş kliniklerinin ihtiyaçlarına yönelik profesyonel ekibiyle Türkiye’nin 81 ilinde Mali Müşavirlik ve Teşvik Danışmanlık hizmeti veriyor.

Add a comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Advertisement