Sigara Kök-Kanal tedavisi riskini arttırıyor

Yapılan yeni bir çalışmaya göre, sigara kullanımı sadece dişlerde renkleşmeye ve dişeti hastalıklarına değil, aynı zamanda kök kanal tedavilerine de neden oluyor. Bu bulgular, VA Boston Healthcare System, Boston A.B.D.’de yürütülen “Veterans Affairs Normative Aging and Dental Longitudinal” çalışmaları sırasında toplanan verilere dayandırılmaktadır.
Sigara Kök-Kanal tedavisi riskini arttırıyor Sigara Kök-Kanal tedavisi riskini arttırıyor
Sigara Kök-Kanal tedavisi riskini arttırıyor

Yapılan yeni bir çalışmaya göre, sigara kullanımı sadece dişlerde renkleşmeye ve dişeti hastalıklarına değil, aynı zamanda kök kanal tedavilerine de neden oluyor. Bu bulgular, VA Boston Healthcare System, Boston A.B.D.’de yürütülen “Veterans Affairs Normative Aging and Dental Longitudinal” çalışmaları sırasında toplanan verilere dayandırılmaktadır. Boston VA Hastanesi’nde epidemiyolojist olarak görev yapan ve çalışmanın yürütücüsü olan Elizabeth Kral Kaye (PhD, MPH), sigara kullananların kök kanal tedavisine ihtiyaç duyma oranlarının sigara içmeyenlerle karşılaştırıldığında %70 oranında daha fazla olduğunu belirtmiştir. Dr. Kaye, çalışma süresince alının radyografileri tekrar değerlendiren iki endodontistin yardımıyla, çalışmanın sonunda 998 dişe kök kanal tedavisi yapılmış olduğunu saptamıştır. Bu bilgiler daha sonra hastaların sigara içme alışkanlıklarıyla karşılaştırılmıştır. 1968 yılında başlatılın çalışmada, hastaların dental ve fiziksel sağlıkları 30 yıl süreyle takip edilmiştir.


 


Pulpanın, yani dişin sinirler, kan damarları ve bağ dokusu içeren yumuşak dokusunun, iltihaplanması sonucunda kök kanal tedavisi yapılması gerekli olur. Prtisyen bir dişhekimi ya da bir endodontist yani kök kanal tedavisi yapılması gerekli olur. Pratisyen bir dişhekimi ya da bir endodontist yani kök kanal tedavisi uzmanı enfekte dokuyu uzaklaştırır, kanalı temizler ve bakteriyel enfeksiyonun yeniden ortaya çıkmaması için kök kanalını doldurur. Çalışma, kök kanal tedavisi riskini belirlemenin yanı sıra sigarayı bırakmanın olumlu etkilerini de ortaya koymuştur. Dr. Kaye, toplam sigara kullanma ve sigarayı bırakma sürelerinin riskle doğrudan ilişkili olduğunu belirtmiştir. Örneğin; dört yıldan daha kısa süredir sigara kullanan bir kişide kök kanal tedavisi olasılığının sigara içmeyenlerden %20 oranında daha fazla olduğu, 5-12 yıl süreyle sigara kullanan bir kişi için bu olasılığın ikiye katlandığı, 12 yıldan uzun süredir sigara kullanan bir kişi için olasılığın %120 oranında arttığı saptanmıştır. İyi haber ise, sigaranın bırakılmasından sonra 9 yıl içinde riskin hiç sigara kullanmamış birisiyle aynı düzeye geliyor olmasıdır.

Add a comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir