Diş Hekimliği Günü nedeniyle Türk Dişhekimleri Birliği (TDB), 22 Kasım tarihinde, Ankara’da bir basın toplantısı düzenledi. Mesleğin sorunları ve bu problemlerin toplum ağız sağlığına yansımalarının ele alındığı toplantıda, TDB Genel Başkanı Ahmet Tarık İşmen ve TDB Genel Sekreteri Emel Eroğlu Uzer önemli bilgiler aktardı.
Fakülte sayılarının fazlalığı ve yeterli akademik kadro olmamasının en büyük sorunlardan biri olduğuna işaret eden TDB Başkanı A. Tarık İşmen, “105 diş hekimliği fakültesi faaliyette ve lisansı alınanlarla birlikte fakülte sayısı 122’ye çıkacak. Bu artış hızı ile 2030 yılı projeksiyonuna göre 138 bin diş hekimi sayısına ulaşılacak. Dünyanın en büyük diş hekimi popülasyonuna sahip olacağız, her eve bir diş hekimi…” sözleriyle tehlikeye işaret etti.
Mesleki sorunlar hakkında bilgi veren İşmen, diş hekiminin yanında bir başka diş hekiminin çalışamadığına da dikkat çekti: "Bu çok önemli bir konu. Sağlık komisyonuna geldi ama konu geri çekildi. Diş hekimlerini, sermayenin eline düşmekten kurtarabilir ve istihdam yaratılır” dedi.
İlk defa bu yıl kalkınma planına alınan Aile Dişhekimliği uygulamasından memnuniyet duyduklarını dile getiren TDB Başkanı, yaygınlaştırılması ve kamuda çalışan diş hekimlerinin artması gerektiğine değindi.
“Bir binada muhasebeci ya da başka iş yerleri açılabiliyor ama diş kliniği açmak istediğinizde koşulları çok zor” diyen İşmen, muayenehane açılış işlemlerinin kolaylaştırılmasını talep ettiklerini söyledi.
Yılda 1 Kere Bile Diş Hekimine Gidilmiyor
TDB Genel Sekreteri Emel Eroğlu Uzer, diş hekimliği mezun sayısının artmasının toplumun ağız ve diş sağlığı göstergelerine yansımadığını aktardı: “Bu konuda, yıllık diş macunu tüketimi ve diş hekimine başvuru sayısı gibi verilere bakıyoruz. Ülkemizde diş hekimine ortalama başvuru sayısı 0.67, yani yılda 1 kere bile diş hekimine gidilmiyor. Bu oran, Avrupa’da yılda 5 olarak gerçekleşiyor”.
“Meslek dışı kişilerin kliniklere ortak olabilmesi, diş hekimlerini çalışan haline getiriyor. Diş hekimi sayısının hızlı artışının doğal bir sonucu, diş hekimi emeğinin değersizleştirilmesidir” diyen Uzer, sağlık hizmetinin değersizleştirilmesi ve ticarileştirilmesinin önemli bir sorun olduğunu aktardı.
“Fakültelerin artması eğitimin niteliğini de kötüleştiriyor” değerlendirmesinde bulunan TDB Genel Sekreteri, “8 eğitim görevlisi ile fakülte açabiliyorsunuz. Sonra ayrılsalar bile o fakülte eğitime devam ediyor. Öğrencilerin iyi yetişememesi, toplum sağlığına yansımaları da olacağı için bizi kaygılandırıyor. Hekimliğin temel ilkesi olan, zarar verme ilkesinin gerisinde bir eğitim kalitesi ürkütücü” dedi.