Doç. Dr. Mehmet Artaç, yaptığı açıklamada kanserin, hücrelerin bir hastalığı olduğunu söyledi. İnsan vücudundaki hücrelerin normalde düzenli ve sıralı bir şekilde bölünerek çoğaldığını ifade eden Artaç, hücrelerde normalde olmayan kontrolsüz bir çoğalma söz konusuysa kanserin akla geldiğine dikkati çekti.
Bunun nedeninin, hücrelerin genetik materyalinde meydana gelen değişimlere bağlandığını dile getiren Mehmet Artaç, "Böylece hücreler artık normal davranamaz ve kontrolsüz bir büyüme başlar. Kanser kelimesi vücudumuzdaki organ ve sistemleri etkileyen yaklaşık 200 farklı hastalığı tanımlayan tek bir kelimedir. Her kanser türünün nedenleri ve davranışları açısından kendine has özellikleri vardır. Kanserli hücrelerin çoğalarak, bir kişide, doktora başvuracak düzeyde belirti ve bulgulara neden olması, genellikle yıllar alabilir" diye konuştu.
Kadınlarda akciğer kanseri görülme oranı arttı
"Kanser için en önemli risk faktörü yaştır" diyen Artaç, hücrelerdeki kötü huylu değişimlerin herhangi bir yaşta da meydana gelebileceğinin unutulmaması uyarısında bulundu. Artaç, sigara ve alkolün de diğer önemli sebepleri arasında olduğunu belirterek, şunları kaydetti: "Sigara alışkanlığının arttığı kadınlarda akciğer kanseri görülme oranı da yükseldi. Şişmanlık ve doğru beslenmeme, özellikle meme, kolon ve rahim kanseri riskini artırmaktadır. Kansere neden olan faktörler arasında kalıtsal genetik bozuklukların rolü sadece yüzde 5 civarındadır. Asıl önemli olan çevresel faktörlerdir. Çevresel faktörler aynı zamanda genetik riskin ortaya çıkma olasılığını da artırmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre tüm dünyada kanser hastalığı artıyor. Bu durum yaşlanmayla da ilişkili bulunmuştur. 10 yıl sonra ülkemizde ve dünyada görülen kanserli hasta sayısının 1,5 kat artacağı tahmin edilmektedir."
Kanserden korunmak için
Kanserin, dünyada ilaç araştırmaları en yoğun hastalık türü olduğunu aktaran Mehmet Artaç, her yıl en az bir ya da iki yeni ilacın farklı kanser türlerinde kullanılmak üzere ruhsatlandırıldığını bildirdi. Son 10 yılda, kanserin biyolojisi üzerinde yürütülen çalışmalar sayesinde, kanser hücrelerini durdurabilecek hedef moleküllerin geliştirilmesinin mümkün hale geldiğini anlatan Artaç, şöyle devam etti: "Bu hedefe yönelik ilaçların bir özelliği de klasik kemoterapi ilaçlarımıza göre yan etkilerinin daha az olmasıdır. Çevresel faktörlerden korunmak mümkündür. Bunun için en başta sigara ve alkolden uzak durmak gerekir. Yaşam biçimimizi değiştirmek, kilomuzu kontrol etmek, sağlıklı beslenmek ve hayatımıza sporu sokmak, almamız gereken önlemlerdir. Türkiye’nin bütün illerinde bulunan Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM) ücretsiz kontroller yapılabilir. Bunun dışında aile hekimleri, iç hastalıkları, kadın-doğum ve genel cerrahi uzmanları da erken teşhis için gerekli tarama testlerini yapabilirler."
Kaynak: Hürriyet