İZMİR (AA) – Ahmet Bayram
Türkiye Sağlık Turizmini Geliştirme Konseyi Başkanı Emin Çakmak, AA muhabirine yaptığı açıklamada Türkiye’deki turizm türleri içinde son yıllarda öne çıkan sağlık turizmini değerlendirdi.
Türkiye Sağlık Turizmini Geliştirme Konseyi verilerine göre 746 bin yabancı turistin, 2015 yılında Türkiye’ye tedavi amaçlı geldiğini belirten Çakmak, "Sağlık turizminde hasta başına düşen ciro oldukça yüksek. Türkiye sağlık turizminden geçen yıl 5,8 milyar dolar gelir elde etti. Bu turizm türünde turist başına elde edilen gelir, 8-10 bin dolar civarında. Bir kıyaslama gerekirse Türkiye’de normal yabancı turist başına düşen gelir henüz 800 dolar seviyelerinde" dedi.
Çakmak, sağlık turizminde saç ekimi için gelen turistlerin konaklama dahil bin 500 dolar, göz ameliyatı için 3 bin 500-5 bin dolar, organ nakli için 30 bin-120 bin dolar, kalp ameliyatı için 150 bin dolar ve en pahalı tedavilerden olan kemik iliği nakli için 250 bin dolar harcadığını ifade etti.
Bu tedavi türleri içinde en çok saç ekimi ve göz ameliyatları için hasta geldiğini dile getiren Çakmak, "Yılda ortalama 100 bin kişi saç ektirmek için Türkiye’yi seçiyor. Bunun yaklaşık 67 bini Birleşik Arap Emirlikleri’nden geliyor. Göz ameliyatı konusunda da yıllık ortalama hasta sayımız 25 bin civarında. Bu tedavide de 20 bin kişi ile Avrupa ülkelerinden gelen hastalar öne çıkıyor." diye konuştu.
Hedef daha yüksek katma değer
Çakmak, turizm sektörünün son yıllarda yaşadığı kriz nedeniyle alternatif turizm türlerine yöneldiğini, sağlık ve termal turizminin yüksek katma değeri nedeniyle öne çıktığını dile getirerek, şunları kaydetti:
"Turist sayısındaki kriz sektör için iyi bir fırsat, adeta bir can simidi oldu. Turizm acenteleri alternatif segment arayışı içine girmişti. Bulunduğumuz coğrafya itibarıyla çok önemli bir potansiyele sahibiz. Bugün Avrupa nüfusunun yaklaşık 12,5 milyonu 55 yaş üstünde. Arap ülkeleri de önemli hedef pazarımız. Bu turizmde öne çıkmış çok ünlü, kaliteli ve yıldız olmuş doktorlarımız var. Hedefimiz şu anda önde olan saç ekimi ile göz ameliyatlarından ziyade katma değeri yüksek tedavilerde ve organ nakillerinde yabancı hastalar çekmek."
Kaynak: AA