Yönetmelik Yeni Kurulacak Diş Kliniklerine Neler Getirdi?

Mart ayında Ağız ve Diş Sağlığı Hizmeti Sunulan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelikte değişiklik yapıldı. Bu değişikliğin neler getirdiğini, son 10 yıldır dental mimari, hastane ve sağlık alanında hizmet veren Dentart Mimarlık Ofisi kurucusu inşaat mühendisi Ferhat Orhan’a sorduk.
Yönetmelik Yeni Kurulacak Diş Kliniklerine Neler Getirdi? Yönetmelik Yeni Kurulacak Diş Kliniklerine Neler Getirdi?
Yönetmelik Yeni Kurulacak Diş Kliniklerine Neler Getirdi?

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

Yönetmelik Yeni Kurulacak Diş Kliniklerine Neler Getirdi?İnşaat mühendisiyim. Bu sene inşaat ve mimarlık sektöründe 20. yılımızı kutluyoruz. Sektörde büyük sanayi yapıları, konser salonları, konut projeleri, eski eser restorasyonları ile birlikte birçok alanda hizmet vermiş bulunmaktayız. 2014 yılından bu yana dental mimari, hastane ve sağlık sektöründe daha aktif bir şekilde hizmet veriyoruz. Son 10 yılda sağlık sektöründe tamamlanmış 9.500 metrekare üzerinde imalatı gerçekleştirdik. Dental mimari konusunda yaklaşık 10 yıldır bu işte uzmanlaşmış bir ekiple çalışıyorum. Bu etken de hem hekimlerimize hem de teknik bir insan olarak bana güven ve konfor alanı sağlıyor.

Son düzenleme ile yeni kurulacak diş klinikleri/poliklinikleri için neler değişti? Klinik kurmanın kolaylaştığını söyleyebilir miyiz?

Advertisement

Açıkçası muayenehaneleri daha fazla ilgilendiren bir düzenleme olduğu aşikar, çünkü daha önceki yönetmelikte muayenehaneler için deprem güvenlik raporu alma zorunluluğu vardı şuanda bu zorunluluk kaldırıldı. Ayrıca muayenehaneler için ön izin alınma zorunluluğu kaldırılmış olup doğrudan ruhsat başvurusu geçerli kılındı. Bu da küçük çaplı muayenehane açmak isteyen hekimlerimizin işlemlerini daha kolay yapabilme rahatlığı sağladı.

Polikliniklere gelecek olursak deprem dayanıklılık raporu halen istenmeye devam etmektedir. Poliklinikler için en önemli karar bana göre klinik projelerinin aynı zamanda polikliniğin açılmış olduğu binanın proje müellifinin de imzasının istenmesiydi, artık polikliniklerde müellif imzası istenmemektedir. Sadece yetkili mimar onaylı 1/50 veya 1/100 yerleşim planı yeterli olmaktadır. Bu bağlamda alınan kararla, hekimlerin işlerini biraz daha kolaylaştırdığını söyleyebiliriz.

İstanbul’da Ön İzinle Açılan İlk Üç Kliniğin İkisini Biz Yaptık

Yer seçiminden anahtar teslimine kadar bir sağlık mekanının hazırlanması, hangi aşamalardan oluşuyor?

Bir mekânın dental mimariye ve yönetmeliklerine uygun olup olmadığını, hekimlerimiz ile birlikte yerinde bizzat inceliyoruz. Sonrasında hızlı ve yerinde doğru çözümlerle proje ve fiyat teklifimizi, hekimlerimizin isteklerini de dikkate alarak, en geç 7 gün gibi kısa bir sürede teslim ediyoruz. Örneğin yeni yönetmelik sonrası, İstanbul’da ön izinle açılan ilk üç kliniğin ikisini biz yaptık. Tasarladığımız ve çizdiğimiz projeler, yönetmeliklere ve proje normlarına uygun şekilde ilgili makamlara sunuluyor ve sorunsuz onay alıyor. Bu da bize ve hekimlerimize zamandan tasarruf sağlıyor. Ortalama 350 metrekare bir kliniği, anahtar teslim olarak tüm tefrişleri ile birlikte 45 iş günü içerisinde, hekimin işletmesine uygun şekilde teslim ediyoruz. Bu işleyiş, hekimlerimizi zaman ve masraf kaybından korumuş oluyor.

Yeni klinik/poliklinik açacak diş hekimleri için Dentart Mimarlık olarak ne tür hizmetler sunuyorsunuz?

Önceliğimiz hekimlerimizin konforu. Anahtar teslim sistemiyle çalıştığımız için kliniklerin kurulum sürecinde hocalarımızın sadece kendi mesleklerini icra etmelerini sağlacak şekilde hizmet veriyoruz. Bu da hekimlerimizin tadilat sürecinde maddi kayıplarının önüne geçmiş oluyor.

Hizmet konusunu sıralarsak, mimari proje, 3 boyutlu realistik görsel çalışmalar, anahtar teslim tadilat ve dekorasyon işleri hizmetlerini sunuyoruz. Ayrıca yönetmeliklerle alakalı bilgilendirmelerimizi ücretsiz olarak kendileriyle paylaşıp yönlendirme yapıyoruz.

Konu iç mekân tasarımları olunca hayal gücünün sınırı yok. Sağlık mekanları kuran bir şirket olarak, klinik tasarımlarına nasıl bakıyorsunuz?

Bu konuda kendimi tekrara düşmek istemiyorum lakin çok para harcamakla çok güzel mekanlar elde edilemeyebilir. Klinik kurulumlarının temel unsurları, doğru yerleşim, kolay temizlenebilir, ferah, sade, şık ve işlevsellikten uzaklaşmayan yapılar olmalı.

Örneğin hekimler, uzun saatler gün ışığı bile görmeden çalışabiliyorlar. Bu durum göz sağlıklarını tehdit edici boyutlara ulaşabiliyor. Klinik uygulamalarımızda kullanmış olduğumuz doğrudan ışık kaynaklarının renkleri bile bu bağlamda çok önem arz ediyor. Şimdiye kadar bu konuda çok olumlu geri dönüşler almaktayız. Bu da bizleri mutlu ediyor.

Enflasyonist ortamda yeni klinik kuracakların en önemli beklentisi maliyetleri kontrol altında tutabilmek. Kaliteden ödün vermeden, uygun fiyatlı projeler nasıl yapılabilir?

Mimarlık ve mühendislik biliminin 3 temel kuralı olan ekonomik, estetik ve emniyetli kuramlarından uzaklaşmamayı temel almalıyız. Bunu yaparken maliyeti düşürmek adına ucuz ve kalitesiz ürünleri günü kurtarmak adına asla kullanmayız. Dentart Mimarlık olarak sürdürülebilir ve uzun ömürlü dünya markalarını imalatlarımızda tercih ediyoruz. Ağır dekorasyonlar yerine, sade, şık ve ferah ortamlar yaratılarak bu tip projeler yapılabilir.

Add a comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Advertisement