Diş Hekimliğinde Uzaktan Eğitim #evdekaluzaktaneğitimal

16 Mart’ta eğitime ara veren yüksek öğretim kurumları, YÖK toplantısında alınanlar kararlar doğrultusunda 23 Mart’ta uzaktan eğitim çalışmalarına başladı. Uzaktan eğitim sürecine en hızlı şekilde adapte olmuş üniversitelerden biri olan İstanbul Medeniyet Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nin Uzaktan Eğitim Koordinatörü Öğr. Gör. Ahmet Fatih Kocaer’den konu hakkında bilgiler aldık.
Diş Hekimliğinde Uzaktan Eğitim #evdekaluzaktaneğitimal Diş Hekimliğinde Uzaktan Eğitim #evdekaluzaktaneğitimal
Diş Hekimliğinde Uzaktan Eğitim #evdekaluzaktaneğitimal

Üniversitenizdeki uzaktan eğitim çalışmalarına dair bilgi alabilir miyiz?

18 Mart Çarşamba günü YÖK’ün yaptığı basın açıklamasıyla birlikte Rektörlüğümüzün talimatıyla İstanbul Medeniyet Üniversitesi Uzaktan Öğretim Uygulama ve Araştırma Merkezimiz (UZEM) aracılığıyla “Uzaktan Öğretim” girişimleri başlamış ve tüm akademisyenlerimiz hızlandırılmış sanal eğitime tabi tutulmuştur. Akademisyen eğitimlerimiz 18-20 Mart tarihleri arasında büyük bir özveriyle 72 saat boyunca devam etmiştir. Bu süre zarfında tüm dersler için sanal sınıflar oluşturulmuş ve 20 Mart tarihinde fakültemiz web sitesinden tüm öğrencilerimize duyurulmuştur. Kullandığımız yazılım ve programların kullanıcı dokümanları haricinde akademisyenlerimiz ve öğrencilerimiz için ayrı ayrı kullanım videoları ve dokümanları hazırlanmış ve tüm mensuplarımıza iletilmiştir. 23 Mart Pazartesi günü 09.00 itibariyle Türkiye’de pandemi nedeniyle ilk sanal dersler, fakültemiz tarafından yapılmıştır.

Sanal sınıf oluşturmak, video konferans yöntemi ile ders işlemek ve kazanımları ölçmek için birçok programı eş zamanlı kullanmaktayız. Hatta Sanal Gerçeklik (VR) ile işlediğimiz uygulama derslerimiz de bulunmaktadır. Uzaktan öğretim sürecinde teknolojinin tüm imkânlarıyla öğrencilerimize ulaşmaktayız.

Reklam

Pandeminin getirdiği zorunlu bir uzaktan eğitim süreci var. Sizce eğitim kurumları ve öğrenciler sürece adapte olabildi mi?

Bu süreci oldukça profesyonel bir şekilde yöneten üniversitelerimizin yanı sıra çoğu üniversite ufak tefek gecikmelerle de olsa sürece dâhil oldular. İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nin bu konuda lokomotif olduğunu söylemekten gurur duyarım.

Bizim içinde yeni olan bu sürecin yönetiminin daha sağlıklı olabilmesi için yapılan anket sonuçlarından çok güzel geri bildirimler elde ettik. İnternet erişiminde problem yaşayan öğrencilerimizin sıkıntılarını giderdik. Senkron tüm derslerin ders notlarını sanal sınıflara yükleyerek öğrencilerin asenkron olarak da erişebilmelerini sağladık. Hem akademisyenlerimiz hem de öğrencilerimiz bu yeni sürece olabildiğince çabuk adapte olmuşlardır. Desteğimizle bu süreçte öğrenci ve akademisyenlerimizin yanında olmaya devam ediyoruz.

Uygulamalı derslerin diş hekimliği eğitimindeki oranı nedir? Uygulamalı dersler için yaz okulu mu planlıyorsunuz?

Diş Hekimliği Fakültesi eğitimleri pratik uygulamalı ağırlığı olan bir eğitim modeline sahiptir. Dekanımız başkanlığında toplanan eğitim komisyonumuz pandemi sürecindeki her ihtimale karşın farklı seçenekler üzerinde çalışmaktadır. Şuan normalleşme sürecine göre pratik eğitimlere yönelik yoğunlaştırılmış eğitimler olarak öngörülmektedir. Uzaktan öğretim sürecinde eksikliği gidermek için öğrencilerimizin uygulamalı dersleri, sanal gerçeklik uygulamaları ile desteklenmektedir. Zanaat, sanat ve bilginin harmanlandığı Diş Hekimliği eğitimi, uzaktan öğretim süreciyle işlenebilir fakat tamamlanamaz. Mutlaka uygulamalarının bire bir yapılması gerekmektedir. Ama tabi ki bu süreçte en efektifi #evdekaluzaktaneğitimal.

Röportaj: Elvan Genç (VYG)

Röportajın tamamını Dental Tribune Gazetesi’nin 1/2020 sayısından okuyabilirsiniz.

Add a comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam