Medicasimple ne zaman kuruldu? Ekibiniz hakkında bilgi verir misiniz?
Medicasimple, daha önceki ismiyle Medicalike, Eylül 2018'de sağlık sektörüne özel dijital pazarlama hizmetleri vermek amacıyla kuruldu. 2021 yılı itibariyle ise sadece diş hekimleri için yazılım geliştiren bir firma haline geldi. Türkiye’nin başarılı üniversitelerinden mezun olmuş 11 kişilik sürekli büyüyen bir ekibiz. Ekip arkadaşlarım ve iş ortaklarımızla birlikte klinik yönetimi teknolojilerinde yeni bir altın standart oluşması için çalışıyoruz.
Diş hekimlerine ne tür hizmetler sunuyorsunuz?
Klinik iş akışlarında gerçekleştirilen çoğu manuel süreci otomatize edip, bu süreçlerde hekimlerin, klinik yöneticilerinin ve ekiplerinin omuzlarındaki ağırlığı teknolojiyle hafifletiyoruz. Yani tüm klinik paydaşlarının hayatlarına dokunuyoruz diyebilirim. Bunların yanında tedavi planı kabul oranından, takvimlerin randevularla doldurulmasına kadar birçok önemli metriğin iyileştirilmesinde de katkı sağlıyoruz.
{reklam}
Hasta deneyimini iyileştirmek ve klinik içi süreçleri kolaylaştırmak için çağımızda dijitalleşmek kaçınılmaz. Önemli olan bu durumun bir an önce farkına varmak ve hızlı bir şekilde uyum sağlamak kliniğe yapılabilecek en iyi yatırımlardan bir tanesidir.
Bulut tabanlı sistem nedir? Diş hekimlerine ne tür avantajlar sağlar?
Bulut kavramı, verilerin fiziksel sunucu ihtiyacı olmadan internetteki bir sunucuda tutulması anlamına geliyor. Yani bulut sistem bize her yerden ve her cihazdan verilere erişim imkânı sunuyor. Evinizden, cep telefonunuzdan, tabletinizden kısacası internete erişiminiz olan her yerden kliniğinize erişebiliyorsunuz. Bu durum, bulut sistem kullanan klinikler için fiziksel sunucu maliyetleri ve yazılım güncelleme yedekleme ihtiyacının ortadan kalkması anlamına geliyor.
Bir diğer üstünde durmamız gereken önemli konu ise veri güvenliği. Teknoloji nasıl faydamıza olan konularda ilerlediyse, bu ilerleme eski sistemler için de dezavantaj haline geldi. Bugün birçok kliniğin eski sistemler sebebiyle veri anlamında ciddi güvenlik açıkları verdiğini görüyoruz. Güvenlik açıklarına ek olarak hırsızlık, yangın, sel veya kullanılan bilgisayarlarda oluşacak kalıcı hasarlar ile veri kayıpları da olası riskler olarak karşımıza çıkıyor. Çağımızda artık klinik yöneticileri, tüm cihaz ve lokasyonlardan klinik verilerine ulaşabilmeli, klinik iş akışlarını doğru biçimde otomatize edebilmeli ve hasta deneyimini dijitalin de yardımıyla bir üst seviyeye çıkarabilmeliler.
Diş kliniklerinde dijitalleşirken gördüğünüz hatalı uygulamalar var mı? Şunu yapın bunlardan kaçının diyebileceğiniz noktalar?
Bugün bir kliniğin dijitalleşme yatırımı yapması için bakması gereken en önemli husus önümüzdeki 5 seneye dair yeterlilikler olmalıdır. Hasta iletişimini otomatize edebilme, online randevu, online ödeme vb. daha birçok teknolojik gelişmeyi uygulayabiliyor olmak ve bu verileri çok iyi bir sistemde tutmak kliniğin büyümesinde ve ilerleyen dönemlerde kliniğin satılmasında da etkili rol oynayacaktır.
Dijital Dünyada Daha Görünür Olmak İçin
Medicasimple’ın Kurucu Ortağı Altuğ Güzeloğlu, dijital dünyada görünürlüğünü artırmak isteyen diş klinikleri için 2 noktaya işaret ediyor.
Video artık yeni TV!
Dijital dünyada görünürlüğe videoların etkisi çok büyük. Düzenli video içeriği üretmek, Google'a “Bu konuda güncel gelişmeler burada, beni artık en ön sıralara alabilirsin.” demenin önemli bir yolu. Bu sebepten bol bol video içerik üretmelerini ve bunu ilgili mecralarda düzenli olarak yayınlamalarını tavsiye ederim.
Google Benim İşletmem
Basit ancak göz ardı edilebilen veya önemsenmeyen bir nokta: "Google Benim İşletmem". Herhangi bir işletme ya da hekim ismini arattığınızda Google, özellikle kişinin lokasyonuna yakın öneriler sunuyor. O zaman kliniğinizin bulunduğu mahalledeki veya semtteki kişilerin sizi keşfetmesini sağlamak için buraya odaklanmanız önemli. Burayı geliştirmek için de kısa bir araştırma ile birçok bilgiye internet üzerinden ulaşılabilir. Bizim de birkaç önerimiz; istenen tüm bilgiler ve fotoğraflar eksiksiz girilmeli, en az 2 haftada 1 gönderi paylaşılmalı ve tercihe göre hastalara SMS / e-posta ile link göndererek buraya yorum atmaya yönlendirilmeli. Yazılan yorumlara ise hızlı ve kurumsal bir dil ile dönüş yapmak, tedaviye dair detay vermemek çok önemli.
Röportaj: Elvan Genç (VYG)