“Endodontiyi Her Zaman Bir Binanın Temeli Olarak Düşünmüşümdür”

2003 yılında kurulan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Diş Hekimliği Fakültesi, dental tomografi, CAD-CAM sistemi, lazer kliniği, mikro-endodonti kliniği gibi yenilikçi imkanlarıyla öne çıkıyor. Bu yıl itibarıyla 672 diş hekimi mezun eden fakültenin Endodonti AD. Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Koşar, çalışmalarını anlattı.
“Endodontiyi Her Zaman Bir Binanın Temeli Olarak Düşünmüşümdür” “Endodontiyi Her Zaman Bir Binanın Temeli Olarak Düşünmüşümdür”
“Endodontiyi Her Zaman Bir Binanın Temeli Olarak Düşünmüşümdür”

Diş Hekimliği Fakülteniz hakkında neler söylemek istersiniz?“Endodontiyi Her Zaman Bir Binanın Temeli Olarak Düşünmüşümdür”

Karadeniz Teknik Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, 2003 yılında kurulmuş olup 2005 yılında hastalara ağız ve diş sağlığı hizmeti sunmaya ve 2006 yılında lisans programına öğrenci almaya başlamıştır. Klinik Bilimler Bölümü’ne bağlı 8 anabilim dalında, eğitim & öğretim ve hastalarımıza tedavi hizmeti verilmektedir. Lisans öğrencilerimize 5 yıllık eğitimleri boyunca teorik derslerin yanı sıra simultane demo görüntüleme sistemine sahip Fantom Laboratuvarı ve güncel donanıma sahip modern kliniklerimizde uygulamalı eğitimler verilmektedir. 2021 yılı itibarıyla fakültemizden 672 diş hekimi mezun olmuştur. Fakültemiz yeniliklere açık, hasta haklarına saygılı ve sorumluluklarını bilen diş hekimleri yetiştirmeyi ve en gelişmiş yöntem ve tekniklerle toplumun ağız – diş sağlığı gereksinimlerini karşılamayı kendine misyon edinmiştir. Fakültemiz dental tomografi, CAD-CAM sistemi, sert ve yumuşak doku lazer cihazlarının bulunduğu lazer kliniği, mikroskop altında endodontik tedavilerin yapıldığı mikro-endodonti kliniğine sahip olmasıyla ve sedasyon/genel anestezi altında diş tedavilerin uygulanabilmesiyle diğer diş hekimliği fakültelerine göre avantajlı konuma gelmiştir.

Reklam

Fakülte ve bölümünüzdeki bilimsel faaliyetler pandemi sürecinden nasıl etkilendi?

Pandemiyle beraber hem dinleyici hem de konuşmacı olarak online eğitim, kongre ve sempozyumlara ulaşılabilirlik daha kolay hale geldi. Özellikle uluslararası düzeydeki eğitim ve kongrelere katılabilmemiz ve konusunda uzman bilim insanlarının konuşmalarını dinleyebilmemiz endodonti alanında yeni bakış açıları geliştirmemize katkı sağlamaktadır. Fakülte olarak da 08-09 Temmuz 2021 tarihlerinde Ulusal Diş Hekimliği Sempozyumu’nu gerçekleştirdik. Sempozyumumuzda, diş hekimliğinin tüm alanlarındaki güncel gelişmeler, çalışmalarını farklı üniversitelerde sürdüren seçkin akademisyenler tarafından sunuldu. İki gün dolu dolu geçen sempozyumumuz katılımcılardan tam not aldı.
{reklam}
Endodontinin diş hekimliği içindeki önemi hakkında görüşlerinizi alabilir miyiz?

Endodonti disiplini; diş pulpası, diş kökü ve kökün etrafını saran çevre dokuları etkileyen hastalıkların ve yaralanmalarının etiyoloji, teşhis ve tedavilerini kapsamaktadır. Diş hekimliği alanları içinde Endodontiyi her zaman bir binanın temeli olarak düşünmüşümdür. Temelde oluşan aksaklıklar dişin üst yapısını ve fonksiyonda olmasını olumsuz etkileyecektir ve sonunda bina kullanılmaz hale gelecektir. Ayrıca, pandemi süreci ile birlikte her ne kadar hastalarımız estetik ve zorunlu olmayan diş tedavilerini ertelese de travmatik dental yaralanmaya uğrayanlar veya pulpal/periradiküler semptomlara sahip olanlar diş hekimi ziyaretlerini erteleyememişlerdir. Bu durum bile toplum sağlığı bakımından Endodontinin ne kadar önemli bir yere sahip olduğunu göstermektedir.

Bu röportaj, Roots Dergisi’nin 27’nci sayısında, Üniversite Tanıtımı sayfalarında yayınlaşmıştır. Röportajın tamamına ulaşmak isterseniz dergiye buradan abone olabilirsiniz.

Röportaj: Elvan Genç (VYG)

 

Add a comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir