Kilo Vermek İsteyenler için Çene Kilidi

Otago Üniversitesi ve Birleşik Krallık araştırmacıları, küresel obezite salgınıyla mücadeleye yardımcı olmak için bir kilo verme cihazı geliştirdi. DentalSlim Diyet Kontrolü adı verilen cihaz, diş hekimi tarafından alt ve üst arka dişlere takılarak kullanılıyor.
Kilo Vermek İsteyenler için Çene Kilidi Kilo Vermek İsteyenler için Çene Kilidi
Kilo Vermek İsteyenler için Çene Kilidi

Son araştırmalar, dünya çapında 1,9 milyar yetişkinin aşırı kilolu ve 650 milyon kişinin obez olduğunu söylüyor. Fazla kilolar ortaya çıkarttığı sağlık sorunları nedeniyle yılda yaklaşık 2,8 milyon ölüme neden olmakta. Gelecek için yapılan tahminler de 2030 yılına kadar dünya yetişkin nüfusunun yaklaşık yüzde 57'sinin aşırı kilolu veya obez olacağını söylüyor. Otago Üniversitesi ve Birleşik Krallık araştırmacıları, küresel obezite salgınıyla mücadeleye yardımcı olmak için bir kilo verme cihazı geliştirdi. Araştırma ekibinin makalesi, British Dental Journal'da yayınlandı.

“DentalSlim Diyet Kontrolü”, bir diş hekimi tarafından üst ve alt arka dişlere takılan ağız içi bir cihaz. Üründe, özel üretilmiş kilitleme cıvatalarına sahip manyetik kısımlar kullanılıyor. Kişinin ağzını sadece 2 mm kadar açmasına izin veren cihaz, kullanıcıyı sıvı bir diyetle kısıtlarken özgürce konuşmaya ve nefes almaya engel olmuyor.
{reklam}
Baş araştırmacı, Otago Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Profesör Paul Brunton, cihazın obezite ile mücadele eden insanlar için etkili, güvenli ve uygun fiyatlı bir araç olacağını söylüyor. Cihaz, bir diş hekimi tarafından takılıp acil bir durumda kullanıcı tarafından serbest bırakılabiliyor ve tekrar tekrar takıp çıkarılabiliyor.

Profesör Paul Brunton, Dunedin merkezli bir denemeye katılanların 2 haftada ortalama 6.36 kg kaybettiğini belirtirken "İnsanların başarılı kilo vermelerinin önündeki en büyük engel uyumdur ve bu onların yeni alışkanlıklar edinmelerine yardımcı olup bir süre düşük kalorili diyete uymalarını sağlar. Cihaz, cerrahi prosedürlere non-invaziv, geri dönüşümlü, ekonomik ve çekici bir alternatiftir. Gerçek şu ki, cihazın herhangi bir olumsuz sonucu yok" diyor.

Reklam

Profesör Brunton, "Bariatrik cerrahi, morbid obezitenin yönetiminde önemli bir rol oynasa da, bu “küresel salgını” yönetmek için ona güvenilemez. Yaklaşık 24 bin dolara mal oluyor ve hastalar bunun sonuçlarıyla ömür boyu yaşıyorlar” sözleriyle obezite için ekonomik bir çözüm sağlanacağının altını çizmekte.

Yöntemin güvenilirliğine de değinen Profesör Brunton, “İnsanların çenelerini cerrahi olarak kapatma pratiği 1980'lerde popüler hale geldi, ancak risklerle geldi. Kusma ve beraberinde boğulma riskini getirdi. Ayrıca 9 ila 12 ay sonra hastalarda diş eti hastalığı gelişti. Burada ise hastalara cihazı acil bir durumda açmaları için bir araç veriliyor, ancak çalışma katılımcıların hiçbirinin onu kullanması gerekmedi. Hepsi, cihazı tolere edilebilir olarak tanımlasa da, o zamandan beri tasarım geliştirildi ve işlevsel konfor ve estetiği iyileştirmek için daha küçük hale getirildi” diyor.

Haber: Elvan Genç (VYG)

Add a comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam