Advertisement

Laboratuvarda Üretilen Dişler, Diş Tedavilerinde Devrim Yaratabilir

Köpekbalıkları ve filler gibi bazı hayvanlar sürekli olarak yenilenen dişlere sahipken insanoğlu bu kadar şanslı değil. Bilim insanları on yıldan uzun süredir laboratuvar ortamında üretilen dişleri inceliyor. King’s College London ve Imperial College London’dan araştırmacılar, diş tedavilerinde devrim yaratabilecek önemli bir keşif yaptı.

Araştırmacılar, metal implantlar veya takma dişler gibi yapay malzemelere güvenmek yerine, kök hücreler ve biyomühendislik ortamları kullanarak doğal dişler yetiştirmek için çalışıyor. Bu çaba, hasarlı vücut parçalarını onarmak veya değiştirmek için biyolojiyi kullanmayı amaçlayan rejeneratif tıp alanındaki çalışmaların bir parçası.

Köpekbalıkları ve filler gibi bazı hayvanlar sürekli olarak yenilenen dişlere sahipken insanoğlu bu kadar şanslı değil.Bilim insanları önemli bir keşfe imza atarak yetişkinlerin bir gün dolgu ve implant yaptırmak yerine kendi dişlerini büyütebileceklerini duyurdu.

Reklam

Bu alanda önemli bir araştırma, King’s College London ve Imperial College London iş birliği ile yürütülüyor. King’s College London Diş Hekimliği, Ağız ve Kraniyofasiyal Bilimler Fakültesi’nden Xuechen Zhang şunları söyledi: “Dolgular dişleri onarmak için en iyi çözüm değildir. Zamanla diş yapısını zayıflatır, sınırlı bir ömre sahip olur ve daha fazla çürümeye veya hassasiyete yol açabilir. İmplantlar invaziv cerrahi ve implantlar ile alveolar kemiğin iyi bir kombinasyonunu gerektirir. Her iki çözüm de yapay olup doğal diş işlevini tam olarak geri kazandırmaz, bu da uzun vadeli komplikasyonlara yol açabilir”.

Son çalışmada, King’s ekibi, Imperial College London ile birlikte laboratuvarda diş yetiştirmek için gereken ortam hakkında önemli bir keşif yaptı. Hücrelerin birbirleriyle iletişim kurmasını sağlayan özel bir malzeme türünü başarıyla tanıttılar. Bu, büyüyen dişlerin ortamını taklit ediyor ve bilim insanlarının laboratuvarda diş gelişimi sürecini yeniden yaratmasına olanak tanıyor. Önceki girişimler başarısız olmuştu, çünkü tüm sinyaller tek seferde gönderilmişti. Bu yeni malzeme, vücutta olanları taklit ederek, zamanla yavaş yavaş sinyaller gönderiyor.

Laboratuvarda üretilen dişler doğal olarak yenilenir ve gerçek dişler gibi çeneye entegre olur.

İlgili makaleye bu linkten ulaşılabilir.

Resim Bilgisi: Makalenin yazarlarından Xuechen Zhang ve Dr. Ana Angelova Volponi. Kaynak, King’s College London.

Add a comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam