Türkiye, Dental Turizmde Tercih Edilen ilk 5 Ülke İçerisinde

Dünya genelinde dental turizm hacminin 3.5 milyar dolar seviyelerinde olduğunu söyleyen Hospitadent CEO’su ve Yönetim Kurulu Üyesi Recep Eşkar, Türkiye’nin Avrupalı hastaların ilk 5 tercihi içinde olduğunu belirtiyor. Hizmet ihracatında, dental turizm alanında kategori birincisi olan Hospitadent’in tecrübe ve hedeflerini, Eşkar’a sorduk.
Türkiye, Dental Turizmde Tercih Edilen ilk  5 Ülke İçerisinde Türkiye, Dental Turizmde Tercih Edilen ilk  5 Ülke İçerisinde
Türkiye, Dental Turizmde Tercih Edilen ilk 5 Ülke İçerisinde

Dental turizm konusunda ne tür çalışmalar yapıyorsunuz? Cironuzda dental turizmin payı nedir?

Kuruluş amacının sağlık turizmi olduğunu rahatlıkla söyleyebileceğimiz Dental Group Hospitadent markası, bu amaca ilk günden beri, yani 15 yıldır sistematik şekilde hizmet etmektedir. İlk yıllarda daha çok yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlara yönelik gerçekleşen faaliyetlerimizi, kısa sürede daha kurumsal bir çerçeveye çekmiş olduk. Uluslararası hastalara, birçok kanalla ulaşmaktayız. Avrupa televizyon kanallarında 15 yıldır kesintisiz şekilde markamızın reklamları yer almaktadır. Çağın olmazsa olmazı dijital mecralarda da farklı yurt dışı pazarlarına hitap eden reklamlarımız mevcut. Geleneksel ve dijital pazarlama birimlerimiz dâhili olarak bünyemizde olduğu gibi alanında iyi ajanslardan da destek almaktayız. Ek olarak dünyada sektöründe öncü acente ve kurumlarla birlikte çalışmaktayız. Hasta memnuniyet oranı yüzde 96 olan bir marka olarak tavsiye ile gelen hastalarımız en büyük dilimi oluşturuyor diyebiliriz.
{reklam}
Şu an dental turizm ciromuzun toplam ciromuz içerisindeki oranı yüzde 30’dur. Dental turizm pazarında sahip olduğumuz pay ile de Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından, hizmet ihracatında dental turizm alanında kategori birincisiyiz.

Dünyada dental turizm pazarı hakkında neler söylemek istersiniz?

Reklam

Sağlık turizmi amaçlı vize kural ve düzenlemelerinde kolaylık olması nedeniyle, yolcu sayısı yıllık ortalama yüzde 20 artmaktadır. Benzer şekilde, uygun maliyetli uçak yolculuğu ile birlikte, daha fazla sayıda turist, diş tedavisi maliyetlerinden tasarruf etmek için sınır ötesi seyahat etmeyi tercih etmektedir.

Birkaç hükümet vize sürecini kolaylaştırmak ve sağlık tesislerini iyileştirmek gibi turistleri çekmek için girişimlerde bulunmaktadır. Örneğin, 2017'de Hindistan hükümeti, diş tedavileri de dâhil olmak üzere kısa süreli tıbbi tedaviyi içerecek şekilde e-turizm vizesi kapsamını genişletmiştir.

Orta ve Güney Amerika, dünya genelinde farklı ülkelerden gelen yaklaşık 150.000 dental turist ile küresel diş turizm piyasasına hükmetmektedir. Öte yandan, yaklaşık yüzde 30'luk pazar payını oluşturan Avrupa, Macaristan ve Polonya’nın en yüksek diş turizmi destinasyonu olarak artan popülaritesi sayesinde 2025 yılına kadar en hızlı büyümeyi göstermesi beklenmektedir. Avrupa diş turizmi pazar büyüklüğü 2017 yılında Macaristan, Polonya ve Bulgaristan liderliğinde 689,4 milyon ABD doları olarak gerçekleşmiştir. Avrupa’nın diş turizminde önde gelen ülkeleri, bu dönemde genel diş turizminin yüzde 20’sinden fazlasını oluşturmuştur. Güneydoğu Asya ve Avrupa'daki gelişmekte olan ülkelerde tıbbi teknolojilerin kolay erişilebilirliği, sağlık turizmi kapsamında vize politikaları ve düzenlemeleri ile birleştiğinde, yolcu sayısını yıllık ortalama yüzde 20 – 25 oranında artırmaktadır.

Bu verilere dayanarak, dünya genelinde dental turizm hacmi 3.5 Milyar Dolar olarak öngörülmektedir. Dental turizmde özellikle Avrupalı diş hastalarının pek çoğunun tercihi Macaristan, Polonya, Türkiye. Birçok yabancı haber kaynağında dental turizm makalelerine baktığımızda Türkiye’yi de ilk 5 ülke içinde görüyoruz. Dünyada diş turizmi sektör değeri, toplam sağlık turizmi sektör değerinin yüzde 4’ü civarındadır.

Hasta Başı Ortalama Ciro, 3 Bin – 5 Bin Dolar

Hastalar, en çok hangi dental tedaviler için ülkemizi tercih ediyor?

Dental turizme yönlendiren tedaviler genellikle yüksek maliyetli tedavilerdir. Ülkemize gelen dental turizm hastalarının ortalama kişi başı 3.000 ila 5.000 dolar arası ciro bıraktığını tahmin etmekteyiz. Bu açıdan temel geliş amacı Ağız ve Diş Cerrahisi (implantoloji) ve Protez Tedavisi (protezler, kuronlar, lamineler) olmakla birlikte, diğer işlemler de bu işlemlere ilave olarak planlanmakta ve uygulanmaktadır. Günümüzde dental turizm yalnızca fonksiyonel diş tedavileri için değil, aynı zamanda estetik kaygılarla kozmetik diş hekimliği için de yapılmaktadır.

Yabancı hastaları kabul etmek isteyen ağız ve diş sağlığı kuruluşlarına neler tavsiye edersiniz? Dental turizme uygunluk açısından nasıl hazırlanmak gerekir?

Bir iş adamı ve de bir diş hekimi olarak bu konudaki en önemli tavsiyem, etik kurallara uygunluk olacaktır. Hastaların ihtiyaçlarını iyi belirlemek ve bu ihtiyaçlarla çelişmemek önemlidir. Gerek uygulanan tedaviler gerekse fiyat politikası açısından ayrıştırıcı tutum izlenmemesini şiddetle tavsiye ederim. Bunu hem ülkemizin imajı, hem de diş hekimliği etiği açısından önemli buluyorum. Ayrıca sağlık turizmi hastaları ile empati kurmaya gayret etmelerini öneririm. Bunun için bir takım yatırımlar yapmaları gerekebilir, bu yatırımların en önemlisi de insan kaynağı yatırımıdır. Farklı kültürleri bilen, tanıyan insanlarla çalışmak önemlidir. Hastalarla yalnızca aynı dili değil, aynı kültürü de konuşmaya gayret etmelerini önerebilirim.

Klinik için lokasyon seçiminin dental turizm açısından önemi nedir?

Diş tedavileri için yurt dışı hastaları, ortalama bir hafta ülkemizde konaklamak durumunda kalabilmektedir. Bu süre boyunca kendilerine turistik faaliyetler için de bolca vakit kalmaktadır. Burada geçirecekleri zamanların yarısı tedavi için klinikte geçiyorsa, neredeyse diğer yarısı da boş zaman olarak kalmaktadır. Bu açıdan yapmak isteyecekleri tüm aktiviteler için bulundukları lokasyon önemlidir.

Dental turizm için hedefleriniz nelerdir? Bu konu için yeni yatırımlarınız var mı?

Markamızın ana stratejisi “Hasta memnuniyetini yüzde 99’un altına düşürmeden, tüm süreçlerde dijitalleşerek 350 ünit sayısına ulaşmaktır”. Burada büyüme, hasta memnuniyeti, dijitalleşme ve inovasyon hedeflerimiz açıkça görülmektedir. Yol haritamızdaki en önemli noktalar da elbette yurt dışı yatırımlarımızdır. Ülkemizin dental turizm anlamında insan kaynağı, diş hekimi, yetki ve yeterlilik anlamında kesinlikle hiçbir eksiği yoktur. O nedenle potansiyelimiz, elde ettiğimiz başarılarımızdan da daha fazladır. Biz Hospitadent olarak bu başarıları birbirimizle iş birliği yaparak çok daha ileriye taşıyabileceğimize inanıyoruz.


Diş Hekimi Recep Eşkar Kimdir?Türkiye, Dental Turizmde Tercih Edilen ilk  5 Ülke İçerisinde

Recep Eşkar, 1975 yılında Kayseri’de doğdu. İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1998 yılında mezun olan Eşkar, 2006 yılına kadar İstanbul’da Aksa Tıp Merkezi’nde diş hekimliği ve yöneticilik yaptı. Diş hekimi Recep Eşkar halen 2006 yılında temellerini atılan Dental Group Hospitadent’te CEO ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapmakta. Diş hekimliği ile ilgili 4 dernekte de yönetim kurulu üyelikleri bulunan Eşkar, evli ve 3 çocuk babası.


“İlk günden beri, bütün işimiz diş”

2006 yılında kurulan Hospitadent markası, “İlk günden beri, bütün işimiz diş” sloganıyla hizmet veriyor. Bağcılar’da açılan ilk merkezin ardından 2008’de Fatih’te, 2009’da Çamlıca’da, 2011’de Pendik ve Mecidiyeköy’de şubeleşen şirket, 2012’de Almanya Frankfurt’ta ilk yurt dışı şubesini hizmete soktu. Ardından Bakırköy’de, 2014’te Kayseri’de, 2015’te Hollanda Den Haag’da, 2018’de Şerifali’de ve 2021’de de Alanya ve Bodrum’da yeni şubeler hizmete girdi.

2007 yılında Türkiye’de ilk kez dental sağlık turizmine başlayan Hospitadent, 2008 yılında hekimler ile teknik personelin mesleki gelişimi için Hospitadent Akademi’yi kurdu. Sağlık sektöründe bir ilki daha gerçekleştirerek Hasta Deneyimi Departmanı’nı hayata geçiren Hospitadent ailesi, 2016 yılında Dental Spa adında özel bir merkez kurarak VIP konseptle diş hekimi korkusuna son vermeyi hedefliyor.


Röportaj: Elvan Genç (VYG)

Bu röportaj, Dişhekimliği Dergisi’nin 143’üncü sayısında Dental Turizm kapak konusu içerisinde yayınlanmıştır. Dergiye buradan abone olabilirsiniz.

Add a comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam