Kaybedilen Dişler Yeniden Çıkabilir mi?

Tıpkı çocukken dökülen dişlerin yerine yenilerinin gelmesi gibi yetişkinlikte kaybedilen dişlerin yeniden çıkması, diş tedavilerini kökten değiştirebilir. Bilim insanlarının keşfettiği yeni bir antikor, diş rejenerasyonu konusunda umut verici sonuçlar doğurabilir.
Kaybedilen Dişler Yeniden Çıkabilir mi? Kaybedilen Dişler Yeniden Çıkabilir mi?
Kaybedilen Dişler Yeniden Çıkabilir mi?

Kyoto Üniversitesi ve Fukui Üniversitesi'ndeki bilim insanları, Science Advances'da yeni bir çalışma yayımladı. Ekip, bir antikorun diş agenezisinden muzdarip farelerde diş büyümesini uyarabileceğini bildirdi.  

Normal yetişkin bir insanın ağzında 32 diş olmasına rağmen, nüfusun yaklaşık yüzde 1'inde bu sayı doğuştan az veya çoktur. Bilim adamları, yetişkinlerde dişlerin yenilenmesi için ipucu olacak, çok fazla dişe sahip vakaların genetik nedenlerini araştırdılar.  

Reklam

Çalışmanın baş yazarlarından biri ve Kyoto Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde kıdemli bir öğretim görevlisi olan Katsu Takahashi'ye göre, diş gelişiminden sorumlu temel moleküller zaten tanımlanmış durumda. Takahashi, "Tek tek dişlerin morfogenezi, BMP veya kemik morfogenetik proteini ve Wnt sinyali dahil olmak üzere çeşitli moleküllerin etkileşimlerine bağlıdır" diyor. BMP ve Wnt, diş gelişiminden çok daha fazlasını içerir. İnsan vücudu kuru üzüm boyutuna bile gelmeden çok sayıda organın ve dokunun büyümesini modüle ederler. Yan etkileri tüm vücudu etkileyebileceğinden, araştırma ekibi özellikle diş gelişiminde BMP ve Wnt'yi antagonize eden faktörleri hedefledi ve USAG-1 genini değerlendirdi. Takahashi, "USAG-1'in bastırılmasının diş büyümesine fayda sağladığını biliyorduk. Bilmediğimiz şey bunun yeterli olup olmayacağıydı" diye ekliyor.
{reklam}
Araştırmacılar, USAG-1 için çeşitli monoklonal antikorların etkilerini araştırdılar. Monoklonal antikorlar, genellikle kanserleri, artriti ve aşı gelişimini tedavi etmek için kullanılır. USAG-1, hem BMP hem de Wnt ile etkileşime girer. Sonuç olarak antikorların birçoğu, farelerde zayıf doğum ve hayatta kalma oranlarına yol açtı. Ancak keşfedilen umut verici bir antikor, Wnt üzerinde etki etmeden genin yalnızca BMP ile etkileşimini bozdu. 

Bu antikorla yapılan deneyler, BMP sinyalinin farelerde diş sayısını belirlemek için gerekli olduğunu ortaya koydu. Çalışma, monoklonal antikorların diş rejenerasyonu üzerindeki faydalarını gösteriyor ve şu anda yalnızca implantlar ve diğer yapay önlemlerle çözülebilen bir klinik sorun için yeni bir terapötik çerçeve sağlıyor. 

Takahashi, "Gelincikler, insanlara benzer diş modellerine sahip hayvanlardır. Bir sonraki planımız, antikorları domuzlar ve köpekler gibi diğer hayvanlar üzerinde test etmektir" diye hedeflerini açıklıyor. 

Haber: Elvan Genç (VYG)  

Add a comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir