Algan Biotech firması ne zaman kuruldu? Çalışma alanlarınız nelerdir?
Algan Grup Sağlık Hizmetleri, sektörde mevcut ürünleri ve tedavi yöntemlerini, yüksek biyoteknoloji kullanarak iyileştirmek ve geliştirmek amacı ile Tıp, Biyomedikal Mühendisliği, Biyokimya vb. alanlarda uzman bilim insanları tarafından 2017 yılında kurulmuştur. Algan olarak hedefimiz, tedavide hastalıktan bir adım önde olmak, hastaların tedaviye kolay ulaşmalarını sağlamak, sağlık profesyonellerinin cerrahi operasyonlarını kolaylaştırmak, riski azaltarak insanların hayatta kalma olasılıklarını maximum düzeye çıkarmak ve mevcut tüm tedavi alanlarına odaklanarak yerli üretimi güçlendirmektir. Ülkemizin önde gelen üniversiteleri, bilim insanları ve TÜBİTAK’ın bilimsel ortaklığı ile projelerini yürüten şirketimiz, insan yaşamına katkı sağlayacak yenilikçi ürünler yaratma vizyonu ile çalışmalarını sürdürmektedir.
Tübitak-Algan Biyoteknoloji ortaklığıyla yerli ve milli olarak üretilen kanama durdurucu ürününüzü anlatır mısınız? Toz, sıvı, sünger gibi farklı türleri de var değil mi?
Dünya pazarında çeşitli cerrahi branşlarda ve ameliyatlarda kullanılan farklı kanama durdurucu çeşitleri vardır. Bu ürünler Class I, Class, II ve Class III sınıf olarak üç sınıfa ayrılarak kullanım alanının hassasiyetine göre sınıflandırılır. Class I ürünler, üretim standartları en düşük olan sterilizasyon gerektirmeyen CE belgesine sahip olmayan, biyouyumluluk testleri olmayan ürünlerdir. Class III ürünler ise bir tıbbi ürünün sahip olabileceği en üst düzey belgeye sahip ürünlerdir. Bu ürünler tüm cerrahi branşlarda, ameliyatlarda kullanıma uygun, tüm klinik testleri yapılan ve Avrupa birliğine bağlı akredite kurumlar tarafından belgelenen ürünlerdir.
{reklam}
Algan markalı tüm ürünler Class III belgesine sahiptir. Bu ürünler sıvı-likit kanama durdurucu, spanca emdirilmiş kanama durdurucu, toz-powder kanama durdurucu ve emilebilen foam kanama durduruculardır. Algan, tüm ürünlerini, etken maddeleri dahil olmak üzere kendi üretim tesisinde üretmektedir. Bu tesis, Sağlık Bakanlığı ve Avrupa Birliği tarafından yetkilendirilmiş kurumlarca
denetlenerek belgelenmiştir.
Yüzde 20’nin Üzerinde Ani Kan Kaybı, Hayati Tehlikeye Neden Olur
Kanama kontrolü, yaşamsal bir konu. Kanama durdurucunun önemi konusunda neler söylemek istersiniz?
Yüzde 20’nin üzerinde ani kan kaybı, şoka neden olarak büyük hayatı tehlike taşımaktadır. Kanamanın kontrolü, kan kaybını azaltarak kişinin şoka girme ihtimalini azaltmaktadır. Ayrıca ameliyat esnasında kanama kontrolü cerraha daha temiz bir çalışma alanı sağlamaktadır. Kanamalı diş operasyonlarında özellikle istenmeyen bir damar kesisi, kan sulandırıcı kullanan ya da diyabet hastası olan hastalarda, hekime güvenli ve konforlu çalışma alanı sağlar. Hastanın konforunu ve psikolojisini olumlu yönde etkiler. Askeri alanda ve trafik kazası gibi yaralanmalarda, kan kaybını azaltarak hastanın güvenle hastaneye ulaşmasına destek sağlamaktadır.
Kan durdurucuların yıllık kullanım miktarına dair istatistikler var mı? Yerli ve milli olan böyle bir ürününü ülke ekonomisine yapacağı katkılar nelerdir?
Dünyada kanama durdurucu ürün pazarı 8.3 milyar USD. Bu pazar global firmalar tarafından paylaşılıyor. Bu firmalar üretimlerinde, cerrahi operasyonlar ya da güvenlik güçlerini kullanımına uygun tek bir ürün ile ilerlemeye devam ediyorlar. Biz ise tüm tedavi alanlarına odaklı üretim yapan ilk ve tek biyoteknoloji şirketiyiz. Ve bu üstünlüğümüzü kullanarak pazar hakimiyetini elinde tutan tüm global firmalara rakip olacağız.
Bu firmaların ürünlerinden daha üstün teknolojiler ile üretilmiş, daha etkili ve daha güvenilir ürünler geliştirerek dünya üzerindeki en büyük biyoteknoloji firması olmayı hedefliyoruz. Yaptığımız AR-GE çalışmaları sonucu geliştirdiği ürünler ile ülkemizin, teknolojik tıbbi cihaz ve biyoteknolojik ürünlerde dışa bağımlılığını azaltmak, ürünleri yurtdışı pazarlara sunarak ülke ekonomisine katkı sağlamayı amaçlıyoruz.
Saylan Utku Bozdağ Kimdir?
Algan Grup Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Saylan Utku Bozdağ, 40 yıldır medikal sektörde tıbbi cihaz üreten bir ailenin ferdi. Tıbbi cihaz sektöründe çalışmaya 1998 yılında, 18 yaşındayken cerrahi alet üretimi yapan aile şirketinde başlayan Bozdağ, 2007 yılında kendi şirketini kurdu. AR-GE çalışmaları sonucu ortaya çıkan akıllı konteynır sterilizasyon kontrol sistemi, 2009 yılında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından verilen sağlık alanında teknolojik buluş ödülüne layık görüldü. Saylan Utku Bozdağ, 2012 yılına kadar 8 farklı tıbbi cihazın AR-GE süreçlerini sonuçlandırarak hastanelerin kullanımına sundu ( yara drenaj sistemleri, cerrahi alet sistemleri gibi cerrahi branşa hitap eden ürünler). Türkiye’deki teknolojik ürün üretimi konusunda eksiklikleri kapatmak adına üniversiteler ile iş birlikleri yaparak çalışmaya başladı ve 2017 yılında bu projeleri gerçekleştirmek için çok değerli bilim insanları ile beraber Algan Grup Sağlık Hizmetleri’ni kurdu.
Röportaj: Elvan Genç (VYG)